Gå till innehållet

Sjundeådagarna, guidningar

Tid
-
Plats
Sjundeå
Arrangör:
Sjundeå kommun
Telefon:
+358 44 386 1100

Sjundeådagarnas guidade turer kan du bekanta dig med Sjundeås centrala teman och platser.

Lördag 8.6..

Sjundeå å
Paddlingscentret, Störsviksvägen 14
lördag kl 10-12

Sjundeå å anses höra till de nationellt värdefulla landskapsområden. Lekfullt kallas det även för Finlands Amazonas. Ån har ett ursprungligt bestånd av havsöring som ökar i antal. Den i Finland sällsynta kungsfiskaren har även observerats då och då bygga bo i strandbrinkarna i nedre loppet av ån. Från Sjundeå Paddlingscenter leder en guide oss på tur på Sjundeå å. Man kan också delta utan tidigare erfarenhet av paddling.
Biljetter 40e/person. 20 personer ryms med.
Bokningar: shop.seaction.com, info@seaction.com eller 09–256 4040
Lämpar sig för nybörjare. Barn över 4 år med vuxen.

Tuiskula Farm
Lappersvägen 496
(bilarna framför porten)
Lappersvägen 266 (parkera på ängen där du ser vårt så kallade hoopcoop-hönshus)
lördag kl. 11-12
Tuiskula Farm är en liten familjegård i Lappers i Sjundeå. Där produceras grönsaker i permanenta upphöjda odlingsbäddar med regenerativa jordbruksmetoder och ägg från frigående höns. Regenerativt jordbruk fokuserar på markhälsa, vilket också utgör grunden för växters och djurs välbefinnande. Lantbrukarna på Tuiskula gård Essi Ruuskanen och Pieter-Jan Van Damme berättar under rundan om Tuiskula som är ett intressant exempel på en lönsam, lagom stor gård som startat från grunden. Tuiskula är också en av pionjärgårdarna inom regenerativt jordbruk i Finland. Du får bekanta dig med lantbruk, betande höns och ett flyttbart hönshus.
Avgiftsfritt, 50 personer ryms med. https://forms.gle/dbqcpcuYTxTyowKs6(öppnas i en ny flik, du flyttas till en annan tjänst)

Svidja slott
Svidja 52, Sjundeå
lördag 13-14

Svidja slotts historia sträcker sig till medeltiden. Markerna som hör till slottet omfattar 726 hektar och på dess område finns över 60 byggnader. Den nuvarande huvudbyggnadens första skeden är från 1540-talet och den nuvarande exteriören från sekelskiftet 1800–1900. Den dåvarande ägaren August Wrede gjorde ändringar till senmedeltida
och gotisk stil, som uppvisas av torn, trappgavlar och spetsbågade fönster- och dörröppningar.
Vuxna 10 e, barn 5 e, köp biljetter: www.shop.seaction.com
Guiden tar emot framför ladugården och där finns även parkeringsplatser.
Vi bekantar oss tillsammans med miljön och slottet. Slottet har trappor.

Lönnebergas husdjursgård
Kynnarvägen 310
lördag kl. 15-16

Mata djur på Lönneberga. Bekanta dig med Lönnebergas husdjursgård där 60 djur bor. Under turen matar och träffar vi djur och hör berättelser om dem. Man får klappa djuren och vi svarar gärna på frågor om djuren och deras skötsel. Till slut sätter vi oss ner för kaffe med bulla som ingår i priset.
Biljetter: 10e vuxen, 8e barn. 35 personer ryms med.
Bokningar/biljetter linda.arifullen@gmail.com

Gårdskulla lantbruksmuseum
Gårdskulla 102

söndag kl 11-12
Gårdskulla gård har anor från 1840-talet. På gården finns ett av Nordens mest omfattande privata lantbruksmuseum med mer än hundra välskötta museitraktorer samt en stor mängd andra maskiner och apparater som använts på landsbygden – sammanlagt ca 15 000 föremål på två våningar.
Biljetter: Vuxna 10 e, barn 5 e, www.shop.seaction.com
En guide tar emot på gården och tillsammans bekantar vi oss med gården och museet. I museet finns trappor till övre våningen.

Sjundeå med båt
Elvviksvägen 16
söndag kl. 12-15

Upplev Sjundeås varierande vattendrag och underbara natur ombord på en stor och snabb båt. Utfärden Sjundeå med båt tar oss från Sjundeå å längs sjön Vikträsk till Pickala å, varifrån färden fortsätter genom Pickala sluss till Sjundeå-Ingå havsområde och skärgård. I skärgården finns möjlighet att gå i land en stund för att sträcka på benen.
Under färden berättar guiden om områdets historia och natur. Vi åker en före detta Uisko-klassens trupptransportbåt med 2 st. 250 hk motorer. Båten har all säkerhetsutrustning och bl.a. kikare för att titta på naturen. I priset ingår
seglarkläder enligt behov samt kalla och varma drycker.
Biljetter: 60e, 12 personer ryms med.
Bokningar: henrik@vapaaherranelamaa.com, +358 40 7091086

Kehla Stall
Engesbyvägen 299
söndag klo 13-14

Kehla Stall är en ladugård från 1901 som kan vara Finlands äldsta ladugård i tegel. Ladugården har varit privatägd sedan 1907 av samma släkt; Nu i femte generationen. Kom och lyssna på byggnadens historia och restaureringsprojektet, och vad som just du skulle kunna uppleva hos oss.
Kehla Stallcafé är öppet och efter turen kan man stanna och unna sig läckra delikatesser.
Avgiftsfritt. 20 personer ryms med.
Anmälan kehlastall@gmail.com

Sjundeå hembygdsmuseum
Prästgårdsvägen 22 b
söndag 13-15

Låt hembygdsmuseet leda dig till Sjundeås hembygdshistoria. I museets huvudbyggnad finns utställningar med bl.a. teman Porkalaparentesen, Mona Leos dockor och Sjundeås förhistoria. I stugbyggnaden finns interiör och en utställning av allmogeföremål. Invid museet på Krejansberget finns fyra ståtliga gravrösen från bronsåldern och en ståtlig utsikt öppnar sig från berget.
Inträdesavgift 2 euro, betalas i museet, kontant

S:t Petri kyrka
Svidjavägen 51
söndag kl. 15-16

Sjundeås senmedeltida stenkyrka är byggd på 1400-​talet. Speciellt i kyrkan är bland annat målningarna som pryder valven och många gamla kyrkliga föremål. En sak- och språkkunnig guide berättar om S:t Petri kyrka och dess historia
Fritt inträde, ingen anmälan krävs.

Kirkko Siuntio Siuntion kirkko

Fanjunkars
Fanjunkarsvägen 1

söndag kl. 17-18
Vår nationalförfattare Aleksis Kivi bodde i Fanjunkars torp hos Charlotta Lönnqvist, i Sjundeå centrum, under åren 1864–1871. Mamsell Charlotta gav Kivi ett hem och arbetsro. I Fanjunkars i Sjundeå skrev Kivi största delen av sin produktion, bl.a. Sju bröder. Som guide till Fanjunkars historia verkar Hilkka Toivonen, en aktivist och inflytelserik
person från Sjundeå.
Avgiftsfritt, 25 personer ryms med.
Anmälan visit@siuntio.fi