Gå till innehållet

Frivilligarbete


Vill du bli Walkers-frivillig?

Walkers-verksamheten är en form av ungdomsarbete som Stationens Barn r.f. Utarbetat, som grundar sig på den tid och närvaro frivilliga vuxna ger åt ungdomar. De frivilliga jobbar i Walkers ungdomslokal som jämlika vid sidan om ungdomsarbetets proffs.

Vi söker kontinuerligt nya frivilliga, alltså Wapare, till vår verksamhet. Deras viktigaste uppgift är att agera som trygga vuxna bland ungdomarna i ungdomslokalen. Bland våra frivilliga finns representanter med olika livserfarenheter, i olika åldrar och ur olika yrkesbranscher. Du behöver ingen tidigare utbildning, vi introducerar dig till uppgifterna. Du kan göra precis så mycket frivilligarbete som passar dig, då det passar dig bäst.

Då du kommer med i verksamheten får du nödvändig utbildning av oss samt fantastiska arbetskompisar och en trevlig arbetsmiljö. Den bästa lönen i arbetet är dock ungdomen som trivs i Walkers och den respons som de ger. Walkers-verksamhet finns i Finland på 13 olika orter och i dem verkar sammanlagt ca 350 frivilliga. För Waparna ordnas gemensam riksomfattande verksamhet samt för Sjundeås Wapare även lokal rekreations- och utbildningsverksamhet.

Vuxen, kom och göra värdefullt arbete för unga Sjundeåbor. Ge din tid till unga, anmäl dig som Wapare: walkers@sjundea.fi

”Det verkar vara mer naturligt för unga att vara öppna än för vuxna.”

Jag började min ungdomsarbetskarriär i scoutingen för fyra år sen. Några år senare lockade en av Sjundeås verksamhetsansvarig med mig på en Wapare-kurs. Jag blev direkt ivrig över möjligheten att bekanta mig med lite äldre ungdomars liv.

Med mod från dessa positiva erfarenheter vågade jag vikariera för lärare i högstadiet och nu håller jag på att söka tillbaka till skolan för att få behörighet till lärararbetet. Med olika egenskaper klarar man bra av att jobba med unga.

Jag tycker att det viktigaste är öppenhet och att våga möta unga från samma nivå. För ungdomar är öppenhet mer naturligt än för vuxna. Vid varje möte med en ungdom eller en vuxen får jag något. Jag hoppas att jag även kan ge något tillbaka.

Det viktigaste med att vara wapare för mig är att jag med vad jag gör möjliggör en miljö för unga där de tryggt kan växa, träffa vuxna och kanske till och med prova gränser. De som har störst behov av ett sådant ställe, har inte det hemma.”

Eero, 42 år, Walkers Wapare, Sjundeå