Siirry sisältöön

Siuntio-päivien opastukset

Aika
-
Paikka
Siuntio
Järjestäjä:
Siuntion kunta
Sähköposti:
visit@siuntio.fi
Puhelin:
+358 44 386 1100

Tervetuloa Siuntio-päivien opastetuille kierroksille joissa voit tutustua Siuntion keskeisiin teemoihin ja paikkoihin.

Lauantai 8.6.

Pop Up Cafe Charlotta on avoinna Fanjunkarissa: 8.-9.6. klo 11-19

Siuntion joki
Melontakeskus, Störsvikintie 140

lauantai klo 10-12
Siuntionjoki luetaan valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin. Leikkisästi sitä kutsutaan myös Suomen Amazoniksi. Joessa on säilynyt luontaisesti lisääntyvä alkuperäinen meritaimenkanta. Suomessa harvinaisen kuningaskalastajan on myös havaittu pesivän harvakseltaan joen alajuoksun rantatörmissä. Siuntion Melontakeskuksesta lähdemme tutustumaan Siuntioon jokeen oppaan johdolla. Mukaan voi lähteä myös ilman aikaisempaa melontakokemusta.
Liput 40e/hlö. Mukaan mahtuu 20 henkeä.
Varaukset: shop.seaction.com(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) info@seaction.com tai 09 256 4040
Soveltuu aloittelijoille. Lapset 4v ylöspäin aikuisen kanssa.

Tuiskula Farm
Lappersintie 496 (autot portin eteen)
Lappersintie 266 (parkkeeraa niitylle, jossa näet ’hoopcoop’-kanalamme)
lauantai klo 11-12
Tuiskula Farm on pieni perhetila Siuntion Lappersissa. Siellä tuotetaan uudistavan maatalouden menetelmin vihanneksia pysyvissä kohopenkeissä sekä vapaana laiduntavan kanan munia. Uudistava maatalous keskittyy maaperän hyvinvointiin, joka luo perustan myös kasvien ja eläinten hyvinvoinnille.
Tuiskulan Essi Ruuskanen ja Pieter-Jan Van Damme kertovat kierroksella Tuiskulasta, joka on mielenkiintoinen esimerkki tyhjästä aloitetusta, ihmisen kokoisesta ja kannattavasta maatilasta, joka on myös yksi uudistavan maatalouden pioneeritiloista Suomessa. Pääset tutustumaan maanviljelyyn sekä laidunkanoihin ja
siirrettävään kanalaan.
Vapaa pääsy. Mukaan mahtuu 50 henkeä
Ilmoittautuminen https://forms.gle/dbqcpcuYTxTyowKs6(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Suitian linna
Suitia 52, Siuntio

lauantai klo 13-14
Suitian linnan historia ulottuu keskiajalle. Siihen kuuluvat maat käsittävät 726 hehtaaria ja niiden alueella on yli 60 rakennusta. Nykyisen päärakennuksen ensimmäiset vaiheet ovat 1540-luvulta, nykyinen ulkoasu on 1800–1900-luvun vaihteesta. Kartanon tuolloin omistanut August Wrede teetti muutoksen myöhäiskeskiaikaiseen ja goottilaisvaikutteiseen tyyliin, jota ilmentävät sakaraharjat, suippokaariset ikkuna- ja oviaukot sekä torni.
Liput: Aikuiset 10e, lapset 5e, osta liput: shop.seaction.com(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Opas ottaa vastaan navetan edustalla, josta löytyy myös parkkipaikat.
Tutustumme yhdessä ympäristöön ja linnaan. Linnassa on portaita.

Lönneberga
Kynnarintie 310

lauantaina klo 15-16
Lähde tutustumaan Lönnebergan kotieläintilaan jossa asustaa 60 eläintä. Kierroksella ruokimme ja tapaamme eläimiä sekä kuulemme niistä tarinoita. Eläimiä pääsee silittämään ja vastaamme mielellämme kysymyksiin eläimistä
ja niiden hoidosta. Lopuksi istahdamme kierroksen hintaan kuuluville pullakahveille.
Liput: Aikuiset 10e, lapset 8e. Mukaan mahtuu 35 henkeä.
Varaukset/liput: linda.arifullen@gmail.com

Gårdskullan maatalousmuseo
Gårdskulla 102
sunnuntai klo 11-12

Gårdskullan kartano on peräisin 1840-luvulta. Tilalla sijaitsee yksi Pohjoismaiden laajimmista yksityisistä maatalousmuseoista, jossa on toista sataa hyvin huollettua museotraktoria sekä suuri määrä muita maaseudulla käytettyjä koneita ja laitteita – yhteensä noin 15 000 esinettä kahdessa kerroksessa.
Liput: Aikuiset 10e, lapset 5e, shop.seaction.com(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Opas ottaa vastaan pihalla ja yhdessä tutustutaan tilaan ja museoon.
Museossa on portaat yläkertaan.

Siuntio veneillen
Vapaaherran Elämää

Elvvikintie 16
sunnuntai klo 12-15
Koe Siuntion vaihtelevat vesistöt ja upea luonto ison ja nopean veneen kyydissä. Siuntio veneillen -retkellä kuljemme Siuntionjoelta Vikträsk-järveä pitkin Pikkalanjokeen, mistä matka jatkuu Pikkalan sulun läpi Siuntio-Inkoo merialueelle ja saaristoon. Saaristossa on mahdollisuus rantautua hetkeksi jaloittelemaan. Retken aikana kerrotaan alueen historiasta ja luonnosta. Veneilemme entisellä Uiskoluokan miehistönkuljetusaluksella, jossa on 2 kpl 250 hv moottoria. Veneessä on kaikki turvavarusteet sekä mm. kiikareita luonnon tarkkailuun. Retken hintaan sisältyy veneilyvaatetusta tarpeen mukaan sekä kylmiä ja lämpimiä juomia.
Liput: 60e. Mukaan mahtuu 12 henkeä.
Varaukset: henrik@vapaaherranelamaa.com, +358 40 709 1086

Kehla Stall
Niittykyläntie 299

sunnuntai klo 13-14
Kehla Stall on 1901 rakennettu tiilinavetta, joka on saattaa olla suomen suurin tiilinavetta. Navetta on ollut yksityisomistuksessa vuodesta 1907 samassa suvussa eli nyt jo viidennessä sukupolvessa. Tule kuulemaan rakennuksen historiasta ja entisöintiprojektista sekä mitä juuri sinä voisit kokea meillä?
Kehla Stall café on auki ja kierroksen jälkeen voit jäädä herkuttelemaan suussa sulavia herkkuja.
Vapaa pääsy. Mukaan mahtuu 20 henkeä.
Ilmoittautuminen kehlastall@gmail.com, www.kehlastall.com(siirryt toiseen palveluun)

Siuntion kotiseutumuseo
Pappilantie 22 b
sunnuntaina 13-15

Sukella Siuntion kotiseutuhistoriaan Siuntion kotiseutumuseon opastuksella. Museon päärakennuksessa on näyttelyitä, joiden teemoina ovat mm. Porkkalan vuokrakausi, Mona Leon -nuket ja Siuntion esihistoria. Tuparakennuksessa on interiööri ja talonpoikaisesineiden näyttely. Museon lähellä sijaitsevalla Krejansberget kukkuloilla on neljä komeaa pronssikauden hiidenkiuasta ja avautuu komea näköala.
Liput 2 e, maksetaan paikan päällä.

Pyhän Pietarin kirkko
Suitiantie 51

sunnuntai klo 15-16
Siuntion myöhäiskeskiaikainen kivikirkko on rakennettu 1400-​luvulla. Erityistä kirkossa ovat muun muassa holvimaalaukset ja monet vanhat kirkolliset esineet. Kierroksella kirkossa asiantunteva ja kielitaitoinen opas kertoo Siuntion Pyhän Pietarin kirkon rakennuksesta sekä sen historiasta.
Vapaa pääsy, ei ilmoittautumista.

Fanjunkars
Fanjunkarsintie 1
sunnuntai klo 17-18

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi asui Siuntion keskustassa sijaitsevassa Fanjunkarsin torpassa Charlotta Lönnqvistin luona vuosina 1864–1871. Mamselli Charlotta antoi Kivelle kodin ja työrauhan. Siuntion Fanjunkarsissa Kivi kirjoittikin pääosan tuotannostaan, mm. Seitsemän Veljestä. Oppaana Fanjunkarsin tarinaan toimii siuntiolainen vaikuttaja ja aktivisti Hilkka Toivonen.
Vapaa pääsy. Mukaan mahtuu 25 henkeä.
Ilmoittautumiset visit@siuntio.fi