Gå till innehållet

Förhandsröstningen i EU-valet börjar på onsdag 29.5.

En skylt med texten förhandsröstning framför bibliotekets ytterdörr.
I Sjundeå kan du förhandsrösta på kommunbiblioteket, som ligger i Bildningscampuset Sjundeå hjärta.

Förhandsröstningen i EU-valet börjar onsdag 29.5. och avslutas tisdag 4.6. Den egentliga valdagen är söndag 9.6.

Röstberättigade i EU-​valet är alla finska medborgare och alla EU-​medborgare bosatta i Finland som anmält sig till rösträttsregistret, som senast på valdagen under det första valet fyller 18 år. När du ska rösta behöver du ha med dig ett giltigt identitetsbevis eller motsvarande giltig handling med passbild. Om du inte har en sådan identitetshandling beviljar polisen kostnadsfritt ett tillfälligt id-kort för valet (du skaffar själv två passbilder).

Förhandsröstning på biblioteket

I Sjundeå ordnas förhandsröstningen i kommunbiblioteket i Bildningscampuset Sjundeå hjärta, Parkstigen 2, B-dörren.

Förhandsröstningsstället har öppet:
Ons.-fre. 29–31.5.202410:00–18:00
Lör-sön. 1-2.6.202410:00–14:00
Mån-tis. 3-4.6.202410:00–18:00

Du kan rösta i förhand på vilket förhandsröstningsställe som helst i Finland. Det finns förhandsröstningsställen bland annat i K-Citymarket och huvudbiblioteket i Lojo, Bibliotekshuset Fyyri i Kyrkslätt, köpcentren Ainoa, Sello, Entresse och Prisma Olars i Esbo och i infocentret i riksdagens Lilla parlament, Centrumbiblioteket Oodi och köpcentren Itis, Mall of Tripla, Redi och Gräsviken i Helsingfors.

Hemmaröstning

Den vars rörelse- eller funktionsförmåga är så begränsad att han eller hon inte utan oskäliga svårigheter kan ta sig till ett förhandsröstningsställe i hemlandet eller röstningsstället på valdagen kan rösta hemma. I detta fall kommer en valförrättare som utsetts av den kommunala centralvalnämnden på en viss överenskommen tidpunkt hem till honom eller henne och tar emot röstningen

Anmälan om hemmaröstning kan göras skriftligt eller per telefon till centralvalnämnden, adr. Parkstigen 1, 02580 Sjundeå, tfn 050 386 0803 (växel 09 2606 11). Anmälan kan på väljarens vägnar göras av någon som han eller hon har utsett.

Anmälningstiden om hemmaröstning avslutas tisdagen den 28.5.2024 kl. 16.00.