Gå till innehållet

50:e Sjundeå Cupen börjar i dag – Största handbollsturneringen i Finland och den största turneringen som ordnas enbart av frivilliga

Drygt 3 000 handbollsspelare i 252 lag samlas i Sjundeå över veckoslutet när den 50:e Sjundeå Cupen kastas i gång på fredag klockan 17.30. Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz håller öppningstalet på lördag klockan 11.45.

Nytt för i år är åländska lag från IF Fram i Saltvik. Handbollen har alltså vunnit ny mark.

– Det är några gamla spelare från Karis som startat handbollsträning i IF Fram, berättar Tom K. Laitinen, som är den ena av Sjundeå Cups två tävlingsledare.

Den andra tävlingsledaren är Helena Lönn. Både Lönn och Laitinen har varit med om varje Sjundeå Cup sedan starten 1973. Hans Fröberg, som är speaker på Sjundeå Cup, har varit med 49 gånger.

Idrottsplatsen är färdig för Sjundeå Cup.

Spelades först i Lappers

I den första Sjundeå Cuppn deltog drygt 30 lag som spelade på tre spelplaner i Lappers.

– Det var Lars-Erik Lindeberg från Pickala som hade sett turneringar i Sverige och tyckte att det var en god idé att ordna en här också, berättar Laitinen om hur Sjundeå Cup kom till.

De tre första åren ordnades cuppen i Lappers. Sedan spelades handbollscuppen på en grusplan i Pickala tills idrottsplatsen stod färdig i kommuncentret.

– Vid den tionde cuppen började verksamheten utvecklas snabbt. Här fanns det möjligheter att växa. Det som är roligt med den här cuppen är att allting händer här i centrum. På de stora cupperna i Sverige kan man få bo tio kilometer ifrån och planerna ligger långt ifrån varandra, säger Laitinen.

Sjundeå Cup spelades för första gången efter coronatiden 2022.

Deltagarantalet på uppgång efter coronan

Sjundeå Cup samlar i år fler spelare än ifjol även om inga utländska lag deltar den här gången. I Estland pågår slutspelen i handboll och kronans låga kurs gör Finland dyrt för svenskarna. Men Sjundeå Cupen är ännu inte uppe i deltagartalen före coronatiden då upp till 300 lag deltog.

– Antalet lag minskade i Finland under coronatiden. Det var några åldersklasser som inte började spela, säger Laitinen.

Femtioårsjubileet firas i handbollens tecken utan större festligheter. Det finns ett tält med bilder och historik där gamla aktiva bjuds på kaffe, och på lördagskvällen ordnas en stand up-show i Arena Siuntio-Sjundeå. I övrigt är det handboll som vanligt.

– Vi har provat på inmarscher, orkestermusik och disco, men responsen vi fått är att vi vill spela handboll, säger Laitinen.

Tävlingsledarna håller i trådarna och ser att alla de 250 frivilliga är på rätt plats. Laitinen ansvarar för ekonomin och vädret, Lönn för byråkratin.

– Det har blivit mycket mer krav under åren. Vår säkerhetsplan till exempel är 40 sidor lång.

År 2018 deltog också ukrainska lag i Sjundeå Cup.

Största turneringen som ordnas av frivilliga

Sjundeå Cup är Finlands största turnering som arrangeras enbart av frivilliga. Ingen får lön. En del av de frivilliga kommer för att de måste – juniorernas föräldrar måste delta i arrangemangen ett visst antal timmar.

– De flesta kommer gärna igen när de varit en gång och vi har många som kommer och hjälper till trots att deras föräldratid tagit slut för länge sedan.

Uppgifterna varierar från att fungera som domare till att dra upp streck för planerna, jobbar som parkeringsvakt eller grilla korv. I år köps maten av Fodbar som står för bespisningen i Bildningscampuset Sjundeå hjärta, men en del har ändå inhandlats själv, bland annat 275 kilo grillkorv, 50 kilo gurka och 50 kilo tomater.

Roligast att spela

Tom K. Laitinen var 18 år när den första Sjundeå Cup ordnades. Det roligaste minnet är just att ha deltagit som handbollsspelare, säger han.

– Sedan har jag varit tränare för alla mina tre barn och det tredje roligaste är att vara tävlingsledare. Det har jag varit över 20 gånger.

Efter 50 år på Sjundeå Cup tänker Laitinen tacka för sig.

– Jag har lovat att pensionera mig. Det börjar kännas så nu.

Tackar för sig. Tom. K. Laitinen slutar som arrangör för Sjundeå Cup.