Siirry sisältöön

50. Sjundeå Cup alkaa tänään – käsipalloturnaus on suurin Suomessa ja suurin vapaaehtoisten järjestämä turnaus

Sjundeå Cupin kilpailunjohtaja Tom K. Laitinen seisoo pelipaidassa käsipallomaalin vieressä Siuntion urheilukentällä.
Tom K. Laitinen on osallistunut tavalla tai toisella kaikkiin 50 Sjundeå Cupiin.

Siuntioon kokoontuu viikonloppuna 252 joukkueen yli 3 000 käsipalloilijaa, kun 50. Sjundeå Cup käynnistyy perjantaina kello 17.30. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz pitää avajaispuheen lauantaina klo 11.45.

Tämän vuoden uutuus Sjundeå Cupissa ovat ahvenanmaalaisen IF Framin joukkueet Saltvikista. Käsipallo on siis saanut uutta maaperää.

– Muutama vanha käsipalloilija Karjaalta on käynnistänyt käsipalloharjoittelun IF Framissa”, kertoo Tom K. Laitinen, joka on toinen Sjundeå Cupin kahdesta kilpailunjohtajasta.

Toinen kilpailunjohtaja on Helena Lönn. Sekä Lönn että Laitinen ovat olleet mukana jokaisessa Sjundeå Cupissa ensimmäisestä vuonna 1973 järjestetystä turnauksesta lähtien. Sjundeå Cupin kuuluttajana toimiva Hans Fröberg on ollut mukana 49 kertaa.

Urheilukenttä on valmiina Sjundeå Cupia varten.

Ensimmäiset cupit Lappersissa

Ensimmäisessä Sjundeå Cupissa pelasi yli 30 joukkuetta kolmella kentällä Lappersissa.

– Pikkalalainen Lars-Erik Lindeberg oli nähnyt turnauksia Ruotsissa ja ajatteli, että olisi hyvä idea järjestää sellainen myös täällä, Laitinen kertoo Sjundeå Cupin synnystä.

Ensimmäiset kolme vuotta Sjundeå Cup järjestettiin Lappersissa. Sitten käsipalloturnausta pelattiin sorakentällä Pikkalassa, kunnes urheilukenttä valmistui kuntakeskukseen.

– Kymmenennen cupin kohdalla toiminta alkoi kehittyä nopeasti. Täällä kuntakeskuksessa oli mahdollisuuksia kasvattaa tapahtumaa.  Sjundeå Cupissa on hienoa se, että kaikki tapahtuu täällä keskustassa. Ruotsin isoissa turnauksissa voidaan asua kymmenen kilometrin päässä pelipaikoista ja kentät ovat kaukana toisistaan, Laitinen sanoo.

Ihmisvilinä Sjundeå cupin keskellä.
Sjundeå Cupia pelattiin korona-ajan jälkeen ensi kertaa 2022.

Osallistujamäärät kasvussa korona-ajan jälkeen

Sjundeå Cupiin tulee tänä vuonna enemmän pelaajia kuin viime vuonna, vaikka tällä kertaa ei osallistu yhtään ulkomaista joukkuetta. Viron loppupelit ovat käynnissä, ja kruunun matala kurssi tekee Suomesta ruotsalaisille kalliin matkakohteen. Sjundeå Cup ei kuitenkaan ole vielä saavuttanut koronavirusta edeltävää, jopa 300 joukkueen osallistujamäärää.

– Joukkueiden määrä väheni Suomessa korona-aikana. Oli ikäluokkia, jotka eivät lähteneet pelaamaan, Laitinen sanoo.

Viisikymmenvuotisjuhlaa vietetään käsipallon merkeissä ilman suuria juhlallisuuksia. Paikalla on teltta, jossa esitellään kuvia ja historiaa, ja lauantai-iltana järjestetään Areena Siuntio-Sjundeåssa stand up -show. Muuten pelataan käsipalloa normaalisti.

– Olemme kokeilleet sisäänmarsseja, orkesterimusiikkia ja diskoa, mutta saamamme palaute on, että haluamme pelata käsipalloa, Laitinen sanoo.

Kilpailun järjestäjät vastaavat siitä, että kaikki 250 vapaaehtoista ovat oikeassa paikassa. Laitinen vastaa taloudesta ja säästä, Lönn byrokratiasta.

– Vaatimuksia on tullut vuosien varrella paljon enemmän. Esimerkiksi turvallisuussuunnitelmamme on 40 sivua pitkä.

Vuonna 2018 Sjundeå Cupiin osallistui myös ukrainalaisia joukkueita.

Suurin vapaaehtoisten järjestämä turnaus

Sjundeå Cup on Suomen suurin kokonaan vapaaehtoisten järjestämä turnaus. Kukaan ei saa palkkaa tapahtuman järjestämisestä. Osa vapaaehtoisista tulee paikalle, koska heidän on pakko – junioreiden vanhempien on osallistuttava järjestelyihin tietyn tuntimäärän ajan.

– Useimmat heistä tulevat mielellään takaisin, kun ovat kerran osallistuneet. Meillä on myös monia, jotka tulevat auttamaan, vaikka heidän lapsensa ovat jo kauan sitten kasvaneet aikuisiksi.

Tehtävät vaihtelevat erotuomarina toimimisesta kenttärajojen merkitsemiseen, pysäköinninvalvojana toimimiseen tai makkaran grillaamiseen. Tänä vuonna ruoka ostetaan Fodbar, joka vastaa Sivistyskampus Siuntion sydämen ruokahuollosta. Osan ruoasta järjestäjät ovat kuitenkin hankkineet itse, muun muassa 275 kiloa grillimakkaroita, 50 kiloa kurkkuja ja 50 kiloa tomaatteja.

Hauskinta on pelata

Tom K. Laitinen oli 18-vuotias, kun ensimmäinen Sjundeå Cup järjestettiin.

– Mieluisin muistoni on osallistuminen pelaajana, hän sanoo.

– Sitten olen ollut valmentajana kaikille kolmelle lapselleni, ja kolmanneksi hauskinta on olla kilpailunjohtajana. Olen ollut sitä yli 20 kertaa.

Sjundeå Cupin 50 vuoden jälkeen Laitinen aikoo kuitenkin jättäytyä pois järjestelyistä.

– Olen luvannut jäädä eläkkeelle. Nyt alkaa jo tuntua siltä.

Työnsä tehnyt. Tom. K. Laitinen on jättäytymässä pois Sjundeå Cupin järjestämisestä.