Gå till innehållet

Armén övar försvar av Nyland 24.–31.5.2024

Landstyrkorna övar i Södra Finland 24.–31.5.2024. I övningen deltar ca 4900 soldater och ca 900 fordon. Övningens aktiva fas äger rum 26 – 31 maj 2024. Övningen kallas Sapeli 1/24 och sker  i Nyland och Egentliga Tavastland: i Helsingfors, Esbo, Vanda, Tusby, Riihimäki, Raseborg, Hangö, Kyrkslätt, Vichtis, Sjundeå och Hattula.

– Vi övar inom ett vidsträckt område i södra Finland, vilket gör det möjligt för trupperna att öva mångsidig samverkan och tillämpa sitt kunnande, säger kommendören för Gardesjägarregementet, överste Matti Honko.

Enligt honom är den årliga slutkrigsövningen en krävande helhet såväl för stampersonalen som för beväringarna. 

Övningstrupperna övar förutom på Försvarsmaktens övnings- och skjutområden även på offentlig och privat mark.

Trupperna är utrustade med stridsutrustning, inklusive stormgevär. Vid utbildningen av övningstrupperna används övningsammunition dagligen, vilket kan orsaka buller i närheten av övningsobjekten.