Gå till innehållet

Sjundeås kulturpris 2023 till Tarja Ryynänen

Sjundeå musikförenings rektor Tarja Ryynänen fick kulturpriset av bildningsnämndens ordförande Laila Andersson.

Sjundeå premierar i år Sjundeå musikförenings rektor Tarja Ryynänen med årets kulturpris. Priset på fem hundra euro överräcktes av bildningsnämndens ordförande Laila Andersson på Sjundeådagarna i Bildningscampuset Sjundeå hjärta på lördagen.

Tarja Ryynänen premierades för sitt mångåriga arbete för att upprätthålla och utveckla musikundervisningen i Sjundeå. Sjundeå musikförening ordnar musikundervisning för både barn och vuxna.

– Musiken börjar där orden tar slut. Tarja Ryynänen har gjort ett långvarigt arbete. Ett stort grattis för ett otroligt viktigt arbrete, sade Laila Andersson när hon överräckte priset.

Sjundeå musikförening har varit verksam i 40 år. Tarja Ryynänen har varit med i föreningens styrelse i 30 år och varit rektor för föreningens musikskola i 25 år.

Under den tiden har musikföreningen utvidgat sin verksamhet och den har nu två pianolärare, en gitarrlärare som också undervisar i ukulele, en violin- och cellolärare, en sånglärare, en kantelelärare och en lärare som undervisar i musikens grunder, alltså teori. Ryynänen själv undervisar i ackordeon.

– Vi vill erbjuda alternativ till idrottshobbyerna, säger Ryynänen.

Föreningen har ungefär 50 elever och undervisningen sker i Sjundeå hjärta.

Ryynänen säger att hon var överraskad av att få priset.

– Jag blev alldeles häpen när jag hörde om det.

Ryynänen, som varit pensionär i ett år, har jobbat som ackordeonlärare i Kyrkslätts musikinstitut och Kyrkslätts medborgarinstitut.

I fjol gick kulturpriset till Sjundeå finska församlings klubb Olohuonekerho och för två år sedan till författaren och illustratören  Maikki Harjanne.