Gå till innehållet

Det är förbjudet att hålla fjäderfä och fåglar i fångenskap utomhus i Nyland

Vita och bruna hönor går på gräsfält i solsken.

På grund av risken för fågelinfluensa är det förbjudet att hålla fjäderfä och fåglar i fångenskap utomhus i Nyland
Läs mer: https://www.ruokavirasto.fi/sv/djur/djurhalsa-och-sjukdomar/djursjukdomar/aktuellt-om-djursjukdomar/livsmedelsverket-utvidgar-smittzonen-pa-grund-av-fagelinfluensa/(du flyttas till en annan tjänst)

Hittills har inga fågelinfluensainfektioner påvisats i Lojo miljösjukvårdsområde, där Siuntio också ingår.

Vad ska du göra om du hittar en eller flera sjuka eller döda vilda fåglar?

Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida: https://www.ruokavirasto.fi/sv/djur/djurhalsa-och-sjukdomar/djursjukdomar/fjaderfan/aviar-influensa-fagelinfluensa/ofta-fragat-om-fagelinfluensa/(du flyttas till en annan tjänst)

Informera den officiella veterinären om sjukdomsmisstankar

Om symtom som tyder på fågelinfluensa, onormal dödlighet eller förändringar i produktionen observeras hos fjäderfä eller andra fåglar, ska kommun- eller länsveterinär omedelbart underrättas. En minskning av vatten- och foderkonsumtion eller äggproduktion kan vara tecken på fågelinfluensainfektion.

Massdöd av vilda fåglar och enskilda döda rovfåglar ska också anmälas till kommun- eller länsveterinären. Kommunveterinären tar hand om att skicka nödvändiga prover.

Kontaktuppgifter till tillsyns- och kommunveterinärer https://www.lohja.fi/sv/boende-och-miljo/lojos-miljohalsotjanster/veterinarvard/(du flyttas till en annan tjänst)