Gå till innehållet

Simhallen öppnades – ge respons

Sjundeåborna återfick sin möjlighet att simma året om när Sjundeå kommun öppnade en simhall på måndagen. Simhallen öppnades i Hotelli Siuntios lokaler. Hotellet är tidigare känt under namnet Sjundeå bad.

Vi har öppnat en responsblankett(öppnas i en ny flik, du flyttas till en annan tjänst) där du kan ge respons om simhallen.

Stängt i tre år

Hotellkedjan Scandic stängde badhotellet när coronapandemin slog till 2020. Stiftelsen Miina Sillänpään säätiö beslutade att sälja fastigheten när Scandics hyresavtal gick ut förra året.

Fastigheten såldes till Siuntio Invest Oy, vilket gjorde det möjligt att öppna simhallen. Sjundeå kommun har hyrt simhallen, gymmet och gymnastiksalen av Siuntio Invest.

– Öppnandet av simhallen är en strategisk satsning på kommunens livskraft och kommuninvånarnas välmående. Kombinationen hotell-simhall skapar verksamhetsförutsättningar också för andra företag och kommuninvånarna får bättre möjligheter att motionera och träna, säger kommundirektören Juha-Pekka Isotupa.

Fler reparationer planeras

Många kommuninvånare har väntat ivrigt på att simhallen ska öppnas. Bildningsdirektören Eero Kling säger att det krävdes många slags förberedelser innan simhallen kunde öppnas. Först måste personalen sätta sig in i vad som krävs för att driva en simhall. Det behövdes också en hel del reparationer i dusch- och bassänglokalerna. Det fanns läckor i bassängerna som måste repareras och lavarna i tre bastur måste bytas ut. Nya övervakningskameror installerades i simhallen och på gymmet.

– Den senaste anskaffningen är en bottensugare som har städat i bassängerna fram till i lördags, säger Kling.

Fler reparationer planeras i juli, då simhallen kommer att vara stängd i några veckor.

Badvakter på kurs

En av utmaningarna med att öppna simhallen var rekryteringen av personal. Kommunen ordnade en kurs för en del av de rekryterade. Kursen inleddes i tufffa förhållanden då vattnet i bassängerna ännu inte var varmt när kursen började.

– Vi har också anställt personer som tidigare jobbat som badvakt och vi inleder verksamheten med ett tryggt sinne, säger välfärdschefen Paula Kivekäs.

Två bassänger är i bruk i simhallen, bassängen för konditionssimning och bassängen för vattenmotion. Vid bassängen för vattenmotion planeras en skärm för vattengymnastikvideor.

Utebassängen och motströmningsapparaten som är bekanta för många Sjundeåbor är inte i bruk. Utebassängen är inte i användbart skick och motströmningsapparaten fyller inte dagens säkerhetskrav. Ångbastun väntar fortfarande på reservdelar.

Gymmet kompletterar utbudet

Gymmet som finns i anslutning till simhallen kompletterar kommunens utbud på motionsmöjligheter. Det lilla gymmet i idrottshallen i kommuncentret kan bokas av föreningar. Till gymmet i simhallen kan vem som helst köpa biljetter.

– Gymmet i simhallen har också mångsidigare apparater, påpekar Kivekäs.

Gymnastiksalen invid gymmet kan reserveras från och med i höst. Innan dess ska salens golv repareras.

Simhallen och gymmet är öppna måndagar 13–20, tisdagar och onsdagar 7–18 (gymmet till 21), torsdagar och fredagar 13–20 och lördagar och söndagar 10–18.

– Vi ökar i synnerhet gymmets öppettider när Hotelli Siuntio öppnas i maj, säger Kivekäs.

Mer information om simhallen finns på adressen www.siuntio.fi/sv/simhallen.

Gun Holm och Tarja Bergholm var bland de första kunderna i simhallen.