Siirry sisältöön

Fanjunkarsin torppa


Uusi Fanjunkars

Uudelleen rakennettu Fanjunkars, monien mahdollisuuksien kulttuuritalo, sijaitsee näyttävällä paikalla keskellä Siuntion kuntakeskusta. Aleksis Kiven syntymäkodin ja kuolinmökin ohella Fanjunkars, Kiven kirjailijavuosien koti saattaa kansalliskirjailijan elämänpiirin ehjäksi. Niin kulttuurimatkailun kuin kirjallisuuden ja historian näkökulmista näillä kaikilla on suuri merkitys suomalaisen identiteetin vahvistajina. Vanhan Fanjunkarsin tavarat ja Kiven omat esineet museohuoneessa vievät kävijän menneeseen aikaan.

Fanjunkars

Fanjunkars hanke

Hankkeen tarkoituksena oli rakentaa uudelleen Sjundbyn linnan Porkkalan vuokra-aikana tuhottu noin sadan neliön suuruinen torppa sen kaltaiseksi kuin se oli 1800-luvulla, jolloin Aleksis Kivi asui siinä Charlotta Lönqvistin luona. Torppa oli Sjundbyn linnan sotilastorppa.

Ajatus Fanjunkarsin uudelleen rakentamisesta syntyi heti Porkkalan vuokra-alueen palauttamisen jälkeen. Silloin siihen ei ollut taloudellisia edellytyksiä mutta vuonna 2001 löytyi realistisia toteuttamismahdollisuuksia.

Fanjunkarsin rakentamista varten perustivat Siuntion kunta, Siuntion seurakunnat, kotiseutuyhdistys Hembygdens Vänner i Sjundeå rf sekä Säästöpankkisäätiö Siuntio yhdessä Pro Fanjunkars-säätiön.

Pro Fanjunkarsin silloinen hallitus (pj Henrik Sandström, Ismo Turunen, Henrik Rehnberg, Henrik Lindén, Esko Rahikainen ja sihteeri Hilkka Toivonen) lähti tarmokkaasti rakennuksen suunnitteluun ja hankkeen rahoituksen keräämiseen. Noin 230000 euron hankkeen suurimmat rahoittajat olivat Säästöpankkisäätiö Siuntio, TE-keskus (Pomovästin Leader+ projekti), Suomen Kulttuurirahasto, Svenska Kulturfonden ja Siuntion kunta. Yli 1000 euron lahjoituksia saatiin 12 muilta lahjoittajalta. Myös kymmeniä siuntiolaisia oli mukana hankeen toteuttamisessa rahalahjoituksin ja osallistumalla lukuisiin talkoihin. Hankkeessa kirjattiin yhteensä yli 2000 talkootuntia.

Rakentaminen aloitettiin Aleksis Kiven päivänä 10.10.2003. Kolme vuotta myöhemmin 10.10.2006 pääministeri Matti Vanhanen vihki rakennuksen Aleksis Kiven muistotaloksi ja Siuntion kunnan kulttuuritaloksi ja löi viimeisen vertauskuvallisen naulan torpan ovenpieleen.

Fanjunkars säätiö

Vuonna 2002 perustetun Pro Fanjunkars-säätiön tarkoituksena on Aleksis Kiven taiteen ja Charlotta Lönnqvistin muiston vaaliminen ja yleisen mielenkiinnon vireillä pitäminen mainittuja henkilöitä ja heidän työtään kohtaan.

2023-2024: Säätiö jatkaa toimintaansa Fanjunkarsin ylläpitäjänä. Säätiön hallituksen puheenjohtajana toimii Henrik Sandström, varapuheenjohtajana Eero Kling ja hallituksen jäseninä Henrik Rehnberg, Esko Rahikainen, Carl Gottberg ja Kim Juntunen. Hilkka Toivonen jatkaa säätiön sihteerinä.

Ota yhteyttä

Käyntiosoite

Fanjunkars
Aleksis Kiven tie 1
02580 Siuntio