Siirry sisältöön

Saavutettavuusseloste


Tässä saavutettavuusselosteessa kerrotaan, miten Siuntion kunnan verkkopalvelussa https://www.siuntio.fi noudatetaan lakia digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, mitä puutteita sivuston saavutettavuudessa on ja miten voit antaa meille palautetta saavutettavuusongelmista.

Tästä verkkopalvelusta vastaa Siuntion kunta. Haluamme, että mahdollisimman moni käyttäjä pystyy käyttämään digitaalisia palvelujamme. Otamme saavutettavuuden huomioon digitaalisten palvelujen kehityksessä.

Miten saavutettava sivusto on?

Sivuston saavutettavuus on testattu ulkopuolisen asiantuntijaorganisaation toimimesta maaliskuussa 2024. Sivuston saavutettavuus on hyvällä tasolla. Käyttöä estäviä puutteita havaittiin testauksessa ainoastaan sivustolta PDF tai Word tiedostoina ladattavissa sisällöissä.

Tämä verkkopalvelu täyttää osittain lain vaatimat A- ja AA-tason saavutettavuuskriteerit (WCAG-kriteeristö 2.1 ja 2.2).

Havaitut saavutettavuuspuutteet on kuvattu tarkemmin myöhemmin tässä selosteessa.

Huomasitko saavutettavuuspuutteen verkkosivuillamme?

Pyrimme jatkuvasti parantamaan verkkopalvelumme saavutettavuutta. Jos löydät puutteita, joita ei ole kuvattu tässä selosteessa, ilmoita niistä meille ja teemme parhaamme puutteiden korjaamiseksi. Tehtyihin ilmoituksiin vastaamme mahdollisimman pian, viimeistään kahden viikon sisällä.

Ilmoita saavutettavuusongelmasta sähköpostilla siuntio@siuntio.fi.

Saavutettavuuden valvonta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo saavutettavuusvaatimusten toteutumista. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Tarkemmat tiedot havaituista saavutettavuuspuutteista

Saavutettavuuspuutteet ladattavissa tiedostoissa

Suoritetussa testauksessa käyttöä estäviä saavutettavuuspuutteita havaittiin sivustolta ladattavissa PDF ja Microsoft Word dokumenteissa. Esimerkiksi Word-tiedostona jaetun lomakkeen täyttäminen ruudunlukuohjelman varassa ei ole mahdollista lomakkeen puutteellisen ruudunlukuohjelmien tuen vuoksi.

Word-lomakkeissa havainnot liittyivät puutteelliseen lomakekenttien nimeämiseen ja syötekenttien tunnistamiseen (WCAG 1.3.2, 2.4.6 ja 3.2.4).

PDF-tiedostoissa havainnot liittyivät tiedostojen puutteelliseen rakenteeseen. Tiedostoista puuttui mm. tieto dokumentin kielestä, otsikko, rakennetta osoittavat merkinnät (tag) sekä kuvien vaihtoehtoinen kuvaus (WCAG 1.3.1, 2.4.6 ja 3.1.2).

Sivustolla on runsaasti ladattavia Word tai PDF-tiedostoja. Puutteet näiden saavutettavuudessa on tiedostettu ja tiedostojen saavutettavuutta pyritään korjaamaan sekä soveltuvin osin korvaamaan tiedostoja vaihtamalla lomakkeiden tilalle verkkolomakkeita tulevan asianhallintajärjestelmän käyttöönoton yhteydessä.

Mikäli koet vaikeuksia sivustolta ladatun lomakkeen avulla tapahtuvassa asioinnissa, ole yhteydessä 09 2606 11 (vaihde).

Saavutettavuuspuutteet ilmoita tapahtumista -lomakkeessa

Ruudunlukuohjelman käyttäjä ei saa luettavakseen lomakekentän syötteessä olevasta virheestä annettavaa virheilmoitusta. Sarkaimella liikuttaessa virheilmoitus ohitetaan ja nuolinäppäimillä navigoitaessa tiettyjen kellonaikakenttien arvo muuttuu.

Lomakkeen onnistuneesta lähettämisestä annettava ilmoitus jää helposti huomiotta sivun latautuessa uudelleen ja näkymän siirtyessä sivun alkuun, jolloin mainittu ilmoitus ei näy käyttäjälle. Ruudunlukijan käyttäjälle ei myöskään anneta tietoa lomakelähetyksen vahvistusviestistä.

WCAG 2.1.1 ja 3.3.3

Pyrimme korjaamaan lomakkeen toiminnassa havaitut puutteet mahdollisimman pian.

Epätarkkaa otsikointia tai linkkitekstejä

Testauksessa havaittiin vähäisiä puutteita hyppylinkin kohteessa, otsikoinnissa, linkkiteksteissä ja värikontrastissa (teksti kuvan päällä). WCAG 1.3.1, 1.4.3, 2.4.1, 2.4.4 ja 2.4.6

Olemme korjanneet hyppylinkkivirheen, linkkitekstivirheen ja värikontrastivirheen. Työskentelemme otsikointivirheiden korjaamiseksi.

Havaitut virheet ovat syntyneet sisällöntuotannossa ja korjataan aina havaittaessa. Pyrimme estämään vastaavien virheiden esiintymistä sisällöntuottajien koulutuksella ja sivuston jatkuvalla seurannalla.  

Miten olemme testanneet saavutettavuutta?

Tämän saavutettavuusselosteen huomiot perustuvat kolmannen osapuolen tekemään arviointiin siitä, täyttääkö verkkopalvelu laissa määritellyt vaatimukset.

Verkkopalvelu on julkaistu 5.9.2023.

Tämä seloste on laadittu 26.3.2024 ja päivitetty 24.4.2024 virheiden korjaamisen osalta.