Siirry sisältöön

Asiakkaana kirjastossa


Tältä sivulta löydät tietoa kirjastokortin hankkimisesta sekä kirjaston lainaus- ja palautuskäytännöistä, aineiston varaamisesta, kaukolainoista, sekä e-aineiston käytöstä.

Kirjaston aineistot ovat käytettävissäsi Helle-kirjastojen kirjastokortilla. Kortilla voit lainata materiaalia kaikista Helle-kirjastoista ja käyttää e-aineistoja. Myös vanhat Lukas-kirjastokortit ovat edelleen käytössä. 

Kirjaston asiakkaana sitoudut noudattamaan Helle-kirjastojen käyttösääntöjä. Kirjaston asiakkaita ovat kirjastossa asioivat ja kirjastokortin hankkivat henkilöt. Kirjasto on avoin julkinen tila, jonne kaikki ovat tervetulleita. 

Kirjastokortti

Näin hankit kirjastokortin

Voit hankkia kirjastokortin Siuntion kirjastosta esittämällä henkilötodistuksen. Ensimmäinen kortti on maksuton. Kun hankit kirjastokortin sitoudut noudattamaan Helle-kirjastojen käyttösääntöjä. 

Alle 15-vuotias tarvitsee huoltajalta suostumuksen kirjastokortin hankkimiseen. 

Voit tulostaa ja täyttää kirjastokorttihakemuksen etukäteen. Kun haet korttia, esitä henkilökortti, passi tai jokin muu henkilötodistus, jonka kirjasto hyväksyy. Sama kirjastokortti käy kaikissa Helle-kirjastoissa.  

Helle-kirjastoilla hyväksyttäviä henkilöllisyystodistuksia ovat: 

  • EU-maiden henkilötodistukset 
  • passi 
  • suomalainen ajokortti 
  • kuvallinen KELA-kortti (alle 18-vuotiailta myös kuvaton KELA-kortti) 
  • Suomessa sijaitsevan vastaanottokeskuksen asukaskortti 
  • Maahanmuuttoviraston myöntämä oleskelulupakortti

Asiakastietojen päivittäminen ja kortin katoaminen

Kirjastokortin tiedot on päivitettävä kymmenen vuoden välein. Jos yhteystietosi muuttuvat, ilmoita muutoksista kirjastoosi tai tee muutokset verkkokirjastossa Oma tili -sivulla kohdasta Tee osoitteenmuutospyyntö. Osoitetiedot eivät päivity automaattisesti, vaan lähtevät lomakkeella kirjastoon päivitettäviksi. Nimenmuutoksen voit tehdä vain paikan päällä kirjastossa henkilötodistuksen esittämällä. 

Jos korttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon. Kortinhaltija on vastuussa kortille lainatusta aineistosta. Alle 15-vuotiaan lainoista vastaa huoltaja. 

Yhteisökortti 

Yhteisö voi saada käyttöönsä yhteisökirjastokortin. Kysy lisää yhteisökortin hankkimisesta kirjaston asiakaspalvelusta. 

Lainaus, palautus ja uusinta

Lainaus 

Lainataksesi aineistoa kirjastossa tarvitset joko fyysisen kirjastokortin tai mobiiliversion kirjastokortista. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi käyttäessäsi mobiilikorttia. 

Kirjaston lainausautomaatin käyttämiseksi tarvitaan kirjastokortin lisäksi myös nelinumeroinen tunnusluku. Jos sinulla ei ole vielä tunnuslukua, saat sen kirjastosta. 

Laina-aika on yleensä 28 vuorokautta. Osalla aineistoa, kuten lehdillä, DVD- ja Blu-ray-levyillä, peleillä, kausiaineistolla sekä kysytyllä uutuusaineistolla laina-aika on 14 vuorokautta. 

Uusinta 

Voit uusia lainat 6 kertaa. Lainoja ei voi uusia, jos niissä on varauksia, jos niistä on lähetetty lasku tai jos ne ovat pikalainoja. Voit uusia lainasi verkkokirjastossa, puhelimitse tai käymällä kirjastossa. 

Palautus 

Lainojesi eräpäivän näet lainauskuitista tai verkkokirjastosta lainat-välilehdeltä. Palauta lainasi kirjastoon aukioloaikana tai uusi ne verkkokirjastossa viimeistään eräpäivän päättyessä. 

Kirjastolla voit palauttaa lainasi palautusautomaatilla tai asiakaspalvelun ollessa auki asiakaspalvelutiskille. Voit palauttaa lainasi myös muihin Helle-kirjastoihin.  

Kirjastolla on käytössä palautusluukku, johon voit palauttaa lainasi kirjaston ollessa kiinni. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu omalla vastuulla. Luukkuun palautetut lainat rekisteröityvät palautetuiksi vasta seuraavana aukiolopäivänä. 

Myöhästyneestä aineistosta peritään maksuja. Maksuista voit lukea lisää kohdassa Kirjaston käyttösäännöt. Kertyneitä maksuja voit maksaa paikan päällä kirjastossa tai verkkokirjastossa.

Muistutukset 

Voit saada eräpäivämuistutuksen erääntyvistä lainoista sähköpostitse tai tekstiviestitse. Ota muistutus käyttöön verkkokirjaston viestiasetuksista tai asioimalla kirjastossa. 

Lainakuitissa ja verkkokirjastossa ilmoitettu palautuspäivä on sitova, vaikka eräpäivämuistutus ei tulisi perille teknisen häiriön vuoksi. Tuhonnut tai kadonnut aineisto on korvattava. Lainaajana olet vastuussa lainaamastasi aineistosta. 

Lainausoikeus 

Lainausoikeuden voi menettää tilapäisesti. Saat lainausoikeuden takaisin, kun palautat myöhässä olevan aineiston ja sinulle kertyneitä maksuja on alle 20 euroa. 

Varaukset, kaukolainat ja hankintaehdotus

Varaukset 

Helle-kirjastojen aineiston varaaminen on maksutonta. 

Aineiston varaaminen tarkoittaa sitä, että joko paikan päällä kirjastossa tai verkkokirjastossa teet varauksen haluamaasi teokseen, joka löytyy Helle-kirjastojen kokoelmista. Varaus poimitaan siinä kirjastossa, jossa se on paikalla hyllyssä. Sieltä varattu teos kulkee kirjastokuljetuksen mukana kotikirjastoosi, josta voit noutaa teoksen.  

Varaus on helppo tapa saada lainaksi esimerkiksi sellainen kirja, jota ei löydy omasta kirjastostasi. Varauksien kautta siis kaikkien Helle-kirjastojen aineistot ovat käytössäsi. Nykyään myös uusien kirjojen varaaminen on yleinen tapa.   

Varauksen voi perua verkkokirjaston kautta, jos sitä ei ole vielä käsitelty. Jos varaus on jo matkalla tai noudettavissa, ota yhteyttä kirjastoon.  

Varatun aineiston saapumisesta saat noutoilmoituksen sähköpostitse, tekstiviestinä tai kirjeenä. Voit määritellä ilmoitustavan kirjautumalla verkkokirjastoon tai asioidessasi kirjastossa. Noutoilmoituksessa mainitaan varauksen viimeinen noutopäivä. Jos varaus jää noutamatta tai perumatta ennen noutoajan päättymistä, siitä peritään euron maksu.  

Siuntion kirjastossa varaukset löytyvät lainausautomaatin viereisestä hyllystä, josta ne voi noutaa omatoimisesti. Oman varauksesi löydät hyllystä varaustunnuksen avulla. 

Kaukolainat 

Jos aineisto ei löydy Helle-kirjastojen kokoelmista, voit tilata sen kaukolainaksi Siuntion kirjastosta.  

Kaukolaina tarkoittaa Helle-kirjastojen ulkopuolelta tulevaa lainaa, aineisto välitetään kaukolainana muualta Suomesta tai ulkomailta omaan kirjastoosi. Kaukolainat ovat maksullisia. Kun kaukolaina on saapunut, saat siitä noutoilmoituksen. Kaukolainoja ei voi noutaa omatoimikirjaston aukioloaikoina.  

Voit tehdä kaukolainapyynnön kirjastossa, puhelimitse tai sähköpostitse. Kotimaisen kaukolainan hinta on yleensä 4-8€/laina.  

Kaukolainoissa noudatetaan aina kaukolainan lähettäneen kirjaston laina-aikoja ja muita lainaehtoja. Kaukolaina palautetaan aina siihen kirjastoon, josta se on noudettu, ja mahdolliset uusinnat hoidetaan saman kirjaston kautta. 

Hankintaehdotus 

Jos aineisto ei löydy Helle-kirjastojen kokoelmista, voit myös tehdä siitä hankintaehdotuksen. Hankintaehdotuksen voit tehdä kirjastossa tai verkkokirjastossa täytettävän lomakkeen kautta.  

Tämän linkin kautta voit tehdä hankintaehdotuksen kirjauduttuasi ensin sisään verkkokirjastoon:

E-aineistot

Helle-kirjastoilla on yhteiset, monipuoliset e-aineistot. E-aineistoihin kuuluu e-kirja ja e-äänikirjapalvelut Ellibs ja Biblio, e-lehtipalvelut ePress ja PressReader, elokuvapalvelut Viddla ja Kirjastokino sekä musiikkipalvelu Naxos.

E-aineistoja pääset käyttämään kirjautumalla palveluihin kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Mikäli sinulla ei ole tunnuslukua, saat sen kirjastosta.

E-aineistojen käyttöön tarvitset verkkoyhteyden ja laitteen, kuten tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen. Voit käyttää palveluja selaimella, tai ladata palveluiden tarjoaman ilmaisen sovelluksen. EPressiä voi käyttää vain kirjaston asiakastietokoneella.

Mikäli tarvitset apua e-aineistojen käytössä, saat apua ja opastusta kirjastosta.

Lisätietoa e-aineistoista löytyy ja kirjautumaan e-aineistopalveluihin pääsee verkkokirjaston kautta:

Lisätietoja

Aukioloajat

Kirjaston asiakaspalveluajat

Maanantai 13–19
Tiistai 13-19
Keskiviikko 10–16
Torstai 13–19
Perjantai 10–16

Omatoimikirjasto

Maanantaina 8-20
Tiistai 8-20
Keskiviikko 8-20
Torstai 8-20
Perjantai 8-16
Lauantai 8-16
Sunnuntai 8-16

Käyntiosoite

Asiakaspalveluajat

Maanantai–tiistai 13:00–19:00
Keskiviikko 10:00–16:00
Torstai 13:00–19:00
Perjantai 10:00–16:00

Omatoimikirjaston aukiolo

Maanantai–torstai 08:00–20:00
Perjantai–sunnuntai 08:00–16:00