Siirry sisältöön

Sjundbyn linna


Tjusträskin ja Vikträskin välisellä jokiosuudella on koskipaikka, jonka partaalle Jakob Henriksson (jota kutsuttiin myös nimellä Jakob Hästesko) rakennutti harmaakivisen linnan noin vuonna 1560. Niin Hornin ja Tottin suku kuin Kaarina Maununtyttären tytär Sigrid kuuluvat Sjundbyn linnan historiaan. Linna oli myös tunnetun taiteilijan Helene Schjerfbeck mummola, jossa Schjerfbeck maalasi mm. teokset: Tyttö punaisella sohvalla (1882), Vene lummelammessa (1883), Sjundbyn puistikosta maalattu Puistonpenkki (1883) ja Vanha herraskartano (1901).

Lohjalta peräisin oleva Adlercreutzin suku on jo liki kolmensadan vuoden ajan hallinnut tilaa, lukuunottamatta Porkkalan vuokra-aikaa, jolloin neuvostoliittolaiset olivat isäntinä.

Syyskuva Sjundbyn linnasta

Erään ulkorakennuksen päädystä on tänäkin päivänä luettavissa venäjänkielistä tekstiä, jossa on osia ohjeista neuvostoarmeijan sotilaille. Perusteellisten korjausten jälkeen linna palvelee edelleen Adlercreutzin sukua yksityiskotina.

Venäjänkielinen teksti ulkorakennuksessa.

Kosken yli johtavan sillan vieressä seisoo 1700-luvulta peräisin oleva viljamakasiini. Alempana toimii voimalaitos, jonka uudet sähköturbiinit tuottavat vesitilanteen niin salliessa sähkön linnaan.

Kuvassa näkyy kosken yli johtavan sillan viljamakasiini.

Käyntiosoite

Karskogintie 680
02580 Siuntio

Kaikki linnaa koskevat varaukset hoitaa

SE-Action
09 256 4040
info(a)seaction.com