Siirry sisältöön

Suitian linna


Suitian linna sijaitsee Siuntion kirkonkylässä jalopuiden syleilyssä pienellä peltokukkulalla.
Erik Fleming rakensi 1540-luvulla Kirkkojoen laaksoon Suitian kivisen kartanolinnan päärakennukseksi tilalleen, josta tuli myöhemmin rälssitila. Tilan maat ulottuivat tuolloin Lohjanharjulta Pikkalanlahteen. Flemingin suku omisti tilan 1730-luvulle saakka, minkä jälkeen omistajia oli useita, kuten Reuterholmin suku ja August Wrede, joka oli tilan viimeinen yksityisomistaja vuosina 1898-1934. Linnan nykyinen ulkoasu on Wreden teettämien mittavien muutostöiden seurausta.

Wreden jälkeen Suitian linnan on omistanut Suomen valtio. Helsingin yliopiston opetus- ja tutkimustilan toiminta alkoi Suitiassa vuonna 1975, ja yliopiston Länsi-Uudenmaan täydennyskoulutuslaitos perustettiin sinne vuonna 1988. Laitos tunnettiin nimellä Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, Länsi-Uusimaa. Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian Helsingin, Länsi-Uusimaan ja Vantaan yksiköt yhdistivät voimansa Pääkaupunkiseudun yksikköön 1.1.2007.

Helsingin yliopisto päätti konsistorin kokouksessaan 19.10.2005 luopua peltoviljelystä ja karjataloudesta Suitian opetus- ja tutkimustilalla. Toiminnot keskitetään Helsingin Viikin kampuksella sijaitsevalle maatilalle. 

Kartano on nykyisin yksityisomistuksessa.