Siirry sisältöön

Palvelusetelillä saa varhaiskasvatusta esiopetusyksikössä

Esikoululaisia istuu lattialla puoliympyrässä edessään tehtävävihot.

Sivistyslautakunta on päättänyt laajentaa varhaiskasvatuksen palvelusetelin käyttöä. Elokuun alusta esiopetusajan ulkopuolella järjestettävää varhaiskasvatusta saa palvelusetelillä sellaisessa yksityisessä päiväkodissa, jossa järjestetään esiopetusta.

Esiopetusaika on neljä tuntia päivässä. Muun ajan lapsi saa täydentävää varhaiskasvatusta.

Tähän asti esiopetusta ja täydentävää varhaiskasvatusta on saanut vain Sivistyskampus Siuntion sydämen tiloissa sijaitsevista suomen- ja ruotsinkielisistä esiopetusyksiköistä. Palvelusetelillä on saanut yksityistä varhaiskasvatusta vain ennen esiopetusikää.

Lautakunnan päätöksen mukaan täydentävää varhaiskasvatusta saa vain samassa yksikössä, jossa esiopetus järjestetään. Kunta päättää siitä, missä yksiköissä esiopetusta järjestetään.

– Tämä on näin siksi, että lapsella on esiopetus ja varhaiskasvatus samassa ryhmässä samojen aikuisten ja lasten kanssa, jotta lapselle muodostuu ehyt kokoinen päivä, sanoo varhaiskasvatuspäällikkö Mari Mikonaho-Ratia.

– Jos perhe ei ota vastaan sitä esiopetuspaikkaa, jonka kunta osoittaa, he toki voivat käyttää muuta paikkaa, mutta vastaavat siinä tapauksessa kuljetuksista itse, Mikonaho-Ratia lisää.

Lautakunnan päätös sujuvoittaa palveluita esimerkiksi niiden perheiden kannalta, jotka asuvat lähellä Vihdin rajaa vailla sisäisiä bussiyhteyksiä Siuntion kuntakeskukseen. Siuntion ja Vihdin kunnilla on sopimus, jonka mukaan näillä lapsilla on oikeus käydä Huhmarnummen koulua Vihdissä tai Vihdin ruotsinkielistä koulua. Pohjois-Siuntiosta on noin 30 kilometriä Siuntion kuntakeskukseen.

Viime vuosina on syntynyt tilanteita, joissa lapsi on ollut Vihdissä päiväkodissa palvelusetelillä, mutta esiopetusvuodeksi lapsen olisi pitänyt siirtyä Siuntion kuntakeskukseen esiopetukseen. Esiopetusvuoden jälkeen lapsi olisi siirtynyt takaisin Vihdin kuntaan perusopetukseen. Käytännössä näille lapsille on tehty erilliset päätökset palvelujen saamisesta Vihdissä.

Tästä syystä lautakunta muutti palvelusetelin myöntämisperiaatteita siten, että lapsi voi osallistua esiopetukseen ja jatkaa esiopetusta täydentävässä varhaiskasvatuksessa samassa ryhmässä kavereidensa kanssa.

Siuntiolaisen yksityisen päiväkodin huoltajat toivoivat palveluseteliä täydentävään varhaiskasvatukseen siten, että lapset voisivat olla aamulla yksityisessä päiväkodissa, sitten osallistua kunnan esiopetukseen ja sen jälkeen siirtyisivät takaisin yksityiseen päiväkotiin.

Kunta on selvittänyt lasten kulkemiseen liittyviä lainsäädännöllisiä näkökulmia vastuiden osalta. Sivistyslautakunnan mukaan lasten turvallisuus tulee turvata siten, että ei synny tilanteita, joissa esiopetuksen oppilaan pitäisi siirtyä yksiköstä toiseen päivän aikana.