Siirry sisältöön

Terveisiä lasten digimessuilta!

Maanantaina vietimme varhaiskasvatuksen sekä esiopetuksen digimessuja Siuntion sydämen auditoriossa. Ryhmistä valikoidut lapset olivat saaneet itse suunnitella sekä toteuttaa digiprojektin, jota he esittelivät muille lapsille. Messupisteillä nähtiin esimerkiksi Stop Motion -sovelluksella tehty rakettivideo, turvataitojen harjoittelua QR-koodien avulla sekä erilaisten materiaalien tutkimista sekä arvuuttelua EasiScope -mikroskoopin avulla.

Ruotsinkielisen esiopetuksen messupisteellä pääsi kokeilemaan Bee-Bot robotin ohjelmoimista.

Lapset olivat innoissaan päästessään esittelemään luomiaan projekteja. Messuvieraat pääsivät kokeilemaan ja osallistumaan projekteissa syntyneisiin tuotoksiin. Lapset esimerkiksi pääsivät ohjelmoimaan Bee-Bot robottia sekä tutustumaan Book Creator -sovelluksella tehtyyn kirjaan.

Jukolan päiväkodin messupisteellä lapset olivat tehneet kirjan.

Digitaalisuus on ottanut suuren harppauksen Siuntion varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmissä kunnan hankkeiden avulla. Hankkeita on rahoitettu Opetushallituksen rahoituksilla. Kuntaan on mm. kehitetty oma taitotasomateriaali (digipassit) sekä julkaistu oma digileikkikirja. Taitotasomateriaali, eli Pädijengin digiseikkailu on kunnan kaikkien varhaiskasvatus ja esiopetusryhmien käytössä. Jokainen lapsi saa oman passin, johon hän täyttää yhdessä aikuisen kanssa saavutettua osaamista. Materiaalissa on otettu huomioon kunnan brändi ja siihen on kehitetty digihahmot Into, Onni, Rauha ja Usko, jotka seikkailevat erilaisissa digiympäristöissä selättäen eteensä tulevia haasteita.

Jukolan Päiväkodin messupisteellä lapset olivat askarrelleet digiseikkailussa seikkailevat hahmot ja tehneet niiden seikkailusta kirjan Book Creator -sovellusta hyödyntäen. Kirjassa Digiseikkailijat matkustivat Kreikkaan etsimään lohikäärmeitä. Lisäksi kirjaa varten oli askarreltu erilaista rekvisiittaa sekä taustoja.

Suomenkielisen esiopetuksen messupisteellä messuvieraat pääsivät jatkamaan rakettivideota.

Kunnan vahva kaksikielisyys näkyi myös messuilla. Messuilla vieraili sekä suomen- että ruotsinkielisiä ryhmiä. Lapset toimivat sekä ohjeistivat toisiaan sujuvasti äidinkielestä riippumatta. Lapsiryhmien saapuminen messuille oli porrastettu niin, että eri yksiköt sekoittuivat.

Lilla-Alexiksen päiväkodin messupisteellä päästiin tutkimaan erilaisia materiaaleja.

Pienten lasten kanssa ensisijaisesti harjoitellaan laitteiden turvallista käyttöä ja lasten kanssa keskustellaan mm. onko kaverista lupaa ottaa kuvaa ilman toisen lupaa. Isompien lasten kanssa harjoitellaan jo käytännön taitoja. Kunnan tavoitteiden mukaan Ensimmäisen luokan aloittava lapsi on toteuttanut pienen digiprojektin, auttanut kaveria digilaitteen käytössä sekä harjoitellut ohjelmoimista.

Tyyskylän päiväkodin messupisteellä nähtiin turvataitojen harjoittelua QR-koodeilla.

Katso video digimessuilta

Digihanketyöntekijän yhteystiedot