Siirry sisältöön

Sote-keskus, Sudenkaari, keskusleikkipuisto – Kunnanvaltuusto hyväksyi budjetin

Koivupuistikko Fanjunkarsin punaisen torpan ja Jukolan päiväkodin edessä.
Fanjunkarsin edustalla oleva puistikko on ehdolla keskusleikkipuiston paikaksi.

Kunnanvaltuusto hyväksyi maanantai-iltana talousarvion vuodelle 2024 ja taloussuunnitelman vuosille 2025–2027. Talousarvion mukaan kunnallisvero on ensi vuonna 8,6 prosenttia, eli sama kuin tänä vuonna, ja tilikauden tulos noin 32 000 euroa.

Valtuusto äänesti käyttötalousarviosta kolme kertaa, mutta ei tehnyt siihen muutoksia.

Valtuusto hyväksyi ensi vuodelle investointeja 16,8 miljoonan euron edestä kuuden äänestyksen jälkeen. Investointibudjettiin ei tullut muutoksia.

Näin valtuusto äänesti

 1. Minna Sneck esitti Vihreän valtuustoryhmän ehdotuksena (Vihreän valtuustoryhmän 1. ehdotus), että ympäristö- ja rakennuslautakunta (s. 52) ympäristötarkastajan virka vakinaistetaan talousarvioon. Satu Söderlund kannatti ehdotusta.

  Puheenjohtaja totesi, että kunnanhallituksen pohjaehdotus oli saanut kannatetun vastaehdotuksen ja asiasta tulisi äänestää.

  Äänestystavaksi päätettiin nimenhuutoäänestys. Kunnanhallituksen ehdotusta kannattaneiden tuli äänestää JAA ja Vihreän valtuustoryhmän 1. muutosehdotusta kannattaneiden tuli äänestää El.

  Käydyssä nimenhuutoäänestyksessä äänet jakaantuivat seuraavasti: 23 JAA-ääntä ja 3 El-ääntä. Kunnanhallituksen pohjaehdotusta (JAA) kannattivat Alho, Andersson, Dahlqvist, Ektström, Kummala, Juntunen, Kaisla, Lindgren, Khalil, Koroma-Hintikka, Laaksonen, Laakso-Sopukki, Leikola, Karlsson, Mäenpää-Louekoski, Parviainen, Holmberg, Sarviaho, Sheffield, Sjöholm, Suoknuuti, Flygar ja Tuominen ja Vihreän valtuustoryhmän 1. ehdotusta (El) kannattivat jäsenet Sneck, Söderlund ja Toivonen. Savilahti oli poissa. Pohjaehdotus tuli näin hyväksytyksi.
 2. Minna Sneck esitti Vihreän valtuustoryhmän 2. ehdotuksena, että kohtaan henkilöstö: varhaiskasvatuksen tulosalue: (s. 58) tehdään seuraava muutos: lisätään 1 virka varhaiskasvatuksen lastenhoitaja suomenkieliselle puolelle Satu Söderlund kannatti ehdotusta.

  Puheenjohtaja totesi, että kunnanhallituksen pohjaehdotus oli saanut kannatetun vastaehdotuksen ja asiasta tulisi äänestää.

  Äänestystavaksi päätettiin nimenhuutoäänestys. Kunnanhallituksen ehdotusta kannattaneiden tuli äänestää JAA ja Vihreän valtuustoryhmän 2. muutosehdotusta kannattaneiden tuli äänestää El.

  Käydyssä nimenhuutoäänestyksessä äänet jakaantuivat seuraavasti: 25 JAA-ääntä ja 5 El-ääntä. Kunnanhallituksen pohjaehdotusta (JAA) kannattivat Alho, Andersson, Dahlqvist, Ekström, Kummala, Juntunen, Kaisla, Lindgren, Khalil, Koroma-Hintikka, Laaksonen, Laakso-Sopukki, Leikola, Karlsson, Mäenpää-Louekoski, Parviainen, Holmberg, Sarviaho, Sjöholm, Suoknuuti ja Flygar ja Vihreän valtuustoryhmän 2. ehdotusta (El) kannattivat jäsenet Sheffield, Sneck, Söderlund, Toivonen ja Tuominen. Savilahti oli poissa. Pohjaehdotus tuli näin hyväksytyksi.
 3. Minna Sneck esitti Vihreän valtuustoryhmän 3. ehdotuksena, että kohtaan henkilöstö: varhaiskasvatuksen tulosalue: (s. 58) tehdään seuraavat muutokset: 1 virka varhaiskasvatuksen lastenhoitaja ruotsinkieliselle puolella. Satu Söderlund kannatti ehdotusta.

  Puheenjohtaja totesi, että kunnanhallituksen pohjaehdotus oli saanut kannatetun vastaehdotuksen ja asiasta tulisi äänestää.

  Äänestystavaksi päätettiin nimenhuutoäänestys. Kunnanhallituksen ehdotusta kannattaneiden tuli äänestää JAA ja Vihreän valtuustoryhmän 3. muutosehdotusta kannattaneiden tuli äänestää El.

  Käydyssä nimenhuutoäänestyksessä äänet jakaantuivat seuraavasti: 21 JAA-ääntä ja 5 El-ääntä. Kunnanhallituksen pohjaehdotusta (JAA) kannattivat Alho, Andersson, Dahlqvist, Ektström, Kummala, Juntunen, Kaisla, Lindgren, Khalil, Koroma-Hintikka, Laaksonen, Laakso-Sopukki, Leikola, Karlsson, Mäenpää-Louekoski, Parviainen, Holmberg, Sarviaho, Sjöholm, Suoknuuti ja Flygar ja Vihreän valtuustoryhmän 3. ehdotusta (El) kannattivat jäsenet Sheffield, Sneck, Söderlund, Toivonen ja Tuominen. Savilahti oli poissa. Pohjaehdotus tuli näin hyväksytyksi.
 4. Minna Sneck esitti Vihreän valtuustoryhmän 4. ehdotuksena, että kohtaan investoinnit: talon rakennus: tekninen lautakunta tehdään seuraavat muutokset Jukolan päiväkodin pikkuaidan uusiminen ja pintaremontti siirretään vuodelta 2025 vuodelle 2024. Paula Tuominen kannatti ehdotusta.

  Puheenjohtaja totesi, että kunnanhallituksen pohjaehdotus oli saanut kannatetun vastaehdotuksen ja asiasta tulisi äänestää.

  Äänestystavaksi päätettiin nimenhuutoäänestys. Kunnanhallituksen ehdotusta kannattaneiden tuli äänestää JAA ja Vihreän valtuustoryhmän 4. muutosehdotusta kannattaneiden tuli äänestää El.

  Käydyssä nimenhuutoäänestyksessä äänet jakaantuivat seuraavasti: 21 JAA-ääntä ja 5 El-ääntä. Kunnanhallituksen pohjaehdotusta (JAA) kannattivat Alho, Andersson, Dahlqvist, Ektström, Kummala, Juntunen, Kaisla, Lindgren, Khalil, Koroma-Hintikka, Laaksonen, Laakso-Sopukki, Leikola, Karlsson, Mäenpää-Louekoski, Parviainen, Holmberg, Sarviaho, Sjöholm, Suoknuuti, ja Flygar ja Vihreän valtuustoryhmän 4. ehdotusta (El) kannattivat jäsenet Sheffield, Sneck, Söderlund, Toivonen ja Tuominen. Savilahti oli poissa. Pohjaehdotus tuli näin hyväksytyksi.
 5. Minna Sneck esitti vihreän valtuustoryhmän 5. ehdotuksena kohtaan: julkinen käyttöomaisuus tekninen lautakunta: liikuntareittien opasteet ja valaistus siirto vuodelta 2025 vuodelle 2024. Satu Söderlund kannatti ehdotusta.

  Puheenjohtaja totesi, että kunnanhallituksen pohjaehdotus oli saanut kannatetun vastaehdotuksen ja asiasta tulisi äänestää.

  Äänestystavaksi päätettiin nimenhuutoäänestys. Kunnanhallituksen ehdotusta kannattaneiden tuli äänestää JAA ja jäsen Vihreän valtuustoryhmän 5. muutosehdotusta kannattaneiden tuli äänestää El.

  Käydyssä nimenhuutoäänestyksessä äänet jakaantuivat seuraavasti: 23 JAA-ääntä ja 3 El-ääntä. Kunannhallituksen pohjaehdotusta (JAA) kannattivat Alho, Andersson, Dahlqvist, Ektström, Kummala, Juntunen, Kaisla, Lindgren, Khalil, Koroma-Hintikka, Laaksonen, Laakso-Sopukki, Leikola, Karlsson, Mäenpää-Louekoski, Parviainen, Holmberg, Sarviaho, Sheffield, Sjöholm, Suoknuuti, Flygar ja Tuominen ja Vihreän valtuustoryhmän 5. ehdotusta (El) kannattivat jäsenet Sneck, Söderlund ja Toivonen. Savilahti oli poissa. Pohjaehdotus tuli näin hyväksytyksi.
 6. Minna Sneck esitti vihreän valtuustoryhmän 6. ehdotuksena kohtaan: Tyyskylän päiväkodin piha-alueen hulevesien ohjaus siirretään vuodelta 2025- vuodelle 2024. Satu Söderlund kannatti ehdotusta.

  Puheenjohtaja totesi, että kunnanhallituksen pohjaehdotus oli saanut kannatetun vastaehdotuksen ja asiasta tulisi äänestää.

  Äänestystavaksi päätettiin nimenhuutoäänestys. Kunnanhallituksen ehdotusta kannattaneiden tuli äänestää JAA ja Vihreän valtuustoryhmän 6. muutosehdotusta kannattaneiden tuli äänestää El.

  Käydyssä nimenhuutoäänestyksessä äänet jakaantuivat seuraavasti: 21 JAA-ääntä ja 5 El-ääntä. Kunnanhallituksen pohjaehdotusta (JAA) kannattivat Alho, Andersson, Dahlqvist, Ektström, Kummala, Juntunen, Kaisla, Lindgren, Khalil, Koroma-Hintikka, Laaksonen, Laakso-Sopukki, Leikola, Karlsson, Mäenpää-Louekoski, Parviainen, Holmberg, Sarviaho, Sjöholm, Suoknuuti ja Flygar ja Vihreän valtuustoryhmän 6. muutosehdotusta (El) kannattivat jäsenet Sheffield, Sneck, Söderlund, Toivonen ja Tuominen. Savilahti oli poissa. Pohjaehdotus tuli näin hyväksytyksi.
 7. Minna Sneck esitti vihreän valtuustoryhmän 7. ehdotuksena kohtaan: Liikuntaolosuhteiden mukaiset latuverkoston suunnittelu, kunnostus sis. opasteet siirretään vuodelta 2026 ja vuodelle 2024 ja 2027 vuodelle 2025. Satu Söderlund kannatti ehdotusta.

  Puheenjohtaja totesi, että kunnanhallituksen pohjaehdotus oli saanut kannatetun vastaehdotuksen ja asiasta tulisi äänestää.

  Äänestystavaksi päätettiin nimenhuutoäänestys. Kunnanhallituksen ehdotusta kannattaneiden tuli äänestää JAA ja Vihreän valtuustoryhmän 7. muutosehdotusta kannattaneiden tuli äänestää El.

  Käydyssä nimenhuutoäänestyksessä äänet jakaantuivat seuraavasti: 23 JAA-ääntä ja 3 El-ääntä. Kunnanhallitusken pohjaehdotusta (JAA) kannattivat Alho, Andersson, Dahlqvist, Ektström, Kummala, Juntunen, Kaisla, Lindgren, Khalil, Koroma-Hintikka, Laaksonen, Laakso-Sopukki, Leikola, Karlsson, Mäenpää-Louekoski, Parviainen, Holmberg, Sarviaho, Sheffield, Sjöholm, Suoknuuti, Flygar ja Tuominen ja Vihreän valtuustoryhmän 7. ehdotusta (El) kannattivat jäsenet Sneck, Söderlund ja Toivonen. Savilahti oli poissa. Pohjaehdotus tuli näin hyväksytyksi.
 8. Minna Sneck esitti vihreän valtuustoryhmän 8. ehdotuksena kohtaan: jääkiekkokaukalo ja moukarihäkki siirretään vuodelta 2024 vuodelle 2025. Satu Söderlund kannatti ehdotusta.

  Puheenjohtaja totesi, että kunnanhallituksen pohjaehdotus oli saanut kannatetun vastaehdotuksen ja asiasta tulisi äänestää.

  Äänestystavaksi päätettiin nimenhuutoäänestys. Kunnanhallituksen ehdotusta kannattaneiden tuli äänestää JAA ja Vihreän valtuustoryhmän 8. muutosehdotusta kannattaneiden tuli äänestää El.

  Käydyssä nimenhuutoäänestyksessä äänet jakaantuivat seuraavasti: 22 JAA-ääntä ja 4 El-ääntä. Kunnanhallituksen pohjaehdotusta (JAA) kannattivat Alho, Andersson, Dahlqvist, Ektström, Kummala, Juntunen, Kaisla, Lindgren, Khalil, Koroma-Hintikka, Laaksonen, Laakso-Sopukki, Leikola, Karlsson, Mäenpää-Louekoski, Parviainen, Holmberg, Sarviaho, Sheffield, Sjöholm, Suoknuuti, Flygar ja Vihreän valtuustoryhmän 8. ehdotusta (El) kannattivat jäsenet Sneck, Söderlund, Toivonen ja Tuominen. Savilahti oli poissa. Pohjaehdotus tuli näin hyväksytyksi.
 9. Minna Sneck esitti vihreän valtuustoryhmän 9. ehdotuksena kohtaan: maankäyttö: tekninen lautakunta: Pikkala – Marsudden (1. osa), Marsuddenin asemakaava – Pickala – Marsudden (1 :a delen), siirretään vuodesta 2024 vuoteen 2025 ja samoin muita hankkeen toteutuksia myöhäistetään vuodella. Satu Söderlund kannatti ehdotusta.

  Merkittiin, että Susanne Ekström oli esteellinen. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 1 momentin 1 kohdan perusteella (asianosainen). Ekström poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi ja palasi kokoukseen Vihreän valtuustoryhmän 9. ehdotuksen tultua käsitellyksi.

  Puheenjohtaja totesi, että kunnanhallituksen pohjaehdotus oli saanut kannatetun vastaehdotuksen ja asiasta tulisi äänestää. Äänestystavaksi päätettiin nimenhuutoäänestys. Kunnanhallituksen ehdotusta kannattaneiden tuli äänestää JAA ja Vihreän valtuustoryhmän 9. muutosehdotusta kannattaneiden tuli äänestää El.

  Käydyssä nimenhuutoäänestyksessä äänet jakaantuivat seuraavasti: 22 JAA-ääntä ja 3 El-ääntä. Kunnanhallituksen pohjaehdotusta (JAA) kannattivat Alho, Andersson, Dahlqvist, Kummala, Juntunen, Kaisla, Lindgren, Khalil, Koroma-Hintikka, Laaksonen, Laakso-Sopukki, Leikola, Karlsson, Mäenpää-Louekoski, Parviainen, Holmberg, Sarviaho, Sheffield, Sjöholm, Suoknuuti, Flygar ja Tuominen ja Vihreän valtuustoryhmän 9. ehdotusta (El) kannattivat jäsenet Sneck, Söderlund ja Toivonen. Ekström oli esteellinen. Savilahti oli poissa. Pohjaehdotus tuli näin hyväksytyksi.

Suurin yksittäinen investointi on toteutuessaan sote-keskus, jolle esitetään 12 miljoonaa euroa ensi vuonna ja 10 miljoonaa euroa vuonna 2025.

Toiseksi suurin investointi on Sudenkaaren kunnallistekniikan uusiminen, jolle osoitetaan kunnan investointimäärärahaa 400 000 euroa ja vesilaitoksen investointimäärärahaa 350 000 euroa. Sudenkaaren urakka jatkuu taloussuunnitelman mukaan samoin summin vuosina 2025 ja 2026.

Lisäksi Siuntiossa kokeillaan ensimmäistä kertaa osallistavaa budjetointia. Määräraha tähän tarkoitukseen on 30 000 euroa.

Monta investointia liikenteeseen

Kääntymiskaistojen rakentamiseen kantatie 51:n, Störsvikintien ja Läntisen kuninkaantien risteykseen on varattu 600 000 euroa ensi vuodelle.

Kantatie 51:n liittyy myös muita investointimäärärahoja. Siuntiontien ja kantatie 51:n eritasoliittymän suunnitteluun osoitetaan ensi vuonna 10 000 euroa. Liittymän rakentamiseen on taloussuunnitelmassa suunnattu 3 miljoonaa euroa 2026 ja toiset 3 miljoonaa euroa 2027.

Kantatie 51:n yleissuunnitelmalle välille Munkkulla-Sunnanvik osoitetaan ensi vuonna 140 000 euroa ja seuraavana vuonna 20 000 euroa. Yleissuunnitelma selvittää tieosuuden nelikaistaistamista.

Lisäksi Sunnanvikin ja Störsvikin välisen yhdyskadun suunnitteluun ja rakentamiseen varataan ensi vuonna 150 000 euroa ja seuravana vuonna 1,4 miljoonaa euroa.

Juna-aseman yöpymisraiteen, laitureiden pidentämisen ja pysäköintialueen parantamisen suunnitteluun yhteistyössä Väyläviraston kanssa osoitetaan 400 000 euroa ensi vuonna ja 250 000 euroa vuonna 2025.

Ensi vuoden liikenneinvestointeihin kuuluu myös 80 000 euron määräraha Slussenin alueen bussipysäkkeihin Störsvikintielle.

Jukolan päiväkodille uusi ilmanvaihto, Lilla Alexikselle uusi rakennus

Jukolan päiväkodin ilmanvaihdon uusimiseen ja maalämmön rakentamiseen osoitetaan ensi vuonna 500 000 euroa. Ruotsinkielisen päiväkodin uuden rakennuksen suunnitteluun osoitetaan ensi vuodelle 100 000 euroa ja seuraavalle vuodelle varataan rakentamiseen 1,5 miljoonaa euroa. Daghemmet Lilla Alexis sijaitsee nyt Sjundeå svenska skolalta vapautuneessa rakennuksessa Koulutie 3:ssa. Rakennuksen tilalle suunnitellaan sote-keskusta.

Siuntio saa keskusleikkipuiston, liikuntapaikkoja parannetaan

Keskusleikkipuiston rakentamiseen varataan ensi vuonna 145 000 euroa ja seuraavana vuonna 135 000 euroa. Koirapuiston rakentamiseen on varattu 130 000 euroa ensi vuonna ja leikkipuistojen parantamiseen 130 000 euroa ensi vuonna sekä tulevina vuosina 30 000 euroa vuodessa.

Kuntakeskuksen liikunta-alueiden parantamiseen varataan ensi vuonna 50 000 euroa ja seuravaana vuonna 150 000 euroa. Rahoilla on tarkoitus kunnostaa kuntakeskuksen tenniskenttä, välineistö ja aita sekä suunnitella ja toteuttaa nuorten toimintapuistohanke (BMX- ja parkourradat).

Ulkoliikunta-alueita parannetaan myös hankkimalla jääkiekkokaukalo, johon varattu 100 000 euroa ja moukarihäkki, johon varattu 35 000 euroa sekä kunnostamalla kuntorataa, mihin on varattu 30 000 euroa.

Taloussuunnitelmassa lisää investointeja

Yllä mainittujen investointien lisäksi lähivuosille on joitakin isompia investointeja taloussuunnitelmassa. Kunnan arkiston rakentamiseen on varattu 500 000 euroa vuodelle 2026. Urheilukentän pukuhuoneen ja varaston suunnitteluun ja rakentamiseen on varattu 50 000 euroa vuodelle 2025 ja 200 000 euroa vuodelle 2026.

Kelan eritasoliittymän suunnitteluun varataan 150 000 euroa vuodelle 2026. Pikkalanjoen ylittävän sillan suunnitteluun varataan 50 000 euroa vuodelle 2025 ja Slussenin ja Marsuddenin välisen kokoojakadun suunnitteluun 50 000 euroa vuodelle 2025 ja toteutukselle 1,54 miljoonaa euroa vuodelle 2026.

Marsuddenin katuvalaistukseen varataan 200 000 euroa vuodelle 2025 ja esiselvitykseen Siuntiontien kevyen liikenteen väylän jatkamisesta Degerbyntien risteyksestä kantatie 51:n risteykseen 100 000 euroa vuodelle 2025.

Kun valtuusto oli hyväksynyt budjetin, Marko Suoknuuti esitti toimenpidealoitteen budjettiprosessista, jota kannattivat Kim Juntunen, Arja Alho, Paula Tuominen ja Minna Sneck.

Toimenpidealoite budjettiprosessista

Talousarvioprosessia tulisi uudistaa vuoden 2025 talousarvion valmisteluun mennessä, tavoitteenaan parantaa yhteistyötä ja poliittista ohjausta sekä selkeyttää investointiohjelman esitystapaa. Aloitteen tarkoituksena on, että talousarvioprosessin aikataulussa varataan valtuustoryhmille riittävät käsittelyajat prosessin eri vaiheissa ja että investointiohjelman kohteet ryhmitellään talousarvionvalmistelussa isojen strategisten investointien, kuntakehityksenhankkeiden, palveluiden ja infran uudistamisen, palveluiden ja infran ylläpidon sekä vesihuollon koreihin.

Samoin aloitteen tarkoituksena on, että investointikohteiden esitystapaan lisätään kullekin hankkeelle priorisointiin liittyvä painoarvo sekä investoinnin kokonaiskustannukset. Näiden perusteella investointiohjelma voidaan jaksottaa niin, että investointitaso pysyy hallittuna ja realistisena koko suunnittelukauden ajan.

Lisäksi ehdotetaan, että talousarvion kehyskäsittelyssä asetetaan investointiohjelmalle vuosittainen kokonaistaso ja suunnittelukehys. Myös tarkastuslautakunnan havainnot kuluneen vuoden investointien toteutuksesta ja mahdollisista viivästyksien syistä tulisi olla kehyskäsittelyssä tiedossa.

Muita päätöksiä

Muita kunnanvaltuuston päätöksiä olivat:

Lisäksi jätettiin kolme valtuustoaloitetta.