Siirry sisältöön

HSL laskee kahden vyöhykkeen lippujen hintoja vuodenvaihteessa

Nuori nainen näyttää lippua puhelimen näytöltä bussissa.

Vuodenvaihteessa AB-, BC- ja CD-lippujen hinnat laskevat kertalipuissa noin 5 prosenttia ja kausilipuissa 6 prosenttia. Aikuisten kertalippu maksaa 1.1.2024 alkaen 2,95 euroa ja 30 vuorokauden lippu kertaostoksena 66,60 euroa ja jatkuvana säästötilauksena 55,50 euroa. HSL:n minkään lipputyypin hinta ei nouse.

Lisäksi 10 ja 20 kappaleen sarjaliput tulevat osaksi HSL:n pysyvää valikoimaa. Kahden vyöhykkeen sarjalippujen hinnat ovat 1.1.2024 alkaen 10 matkalta 26,55 euroa (2,66 euroa / matka) ja 20 matkalta 50,15 euroa (2,51 euroa / matka).

– Tämä on HSL:n strategiaan perustuva liiketoiminnallinen päätös. Tavoittelemme vuoteen 2025 mennessä ennätyksellisen korkeaa matkustajamäärää, mutta lisäksi pyrimme talouden tasapainottamiseen ja siihen, että lipputulot muodostaisivat tuloistamme noin puolet. Kasvavat asiakasvirrat tukevat kaikkien näiden strategisten tavoitteiden saavuttamista, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Mika Nykänen.

Uusien lippujen hintojen ja sarjalipun vakiinnuttamisen tavoitteena on tarjota paremmin asiakkaita palvelevia vaihtoehtoja myös epäsäännölliseen matkustamiseen.

Vaikka HSL:n taloustilanne on ollut haastava ja matkustajamäärät ovat jäljessä tavoitteesta, lipunmyynti on kehittynyt vuoden 2023 aikana suotuisasti. Vuoden 2023 alussa laskimme pisimpien matkojen hintoja merkittävästi, mikä lisäsi matkustajamääriämme ja vaikutti myös lipputuloihin positiivisesti. Nyt haluamme saada vastaavia vaikutuksia aikaan myös lyhyemmillä matkoilla.

Vuodeksi 2024 tehtävä hintojen alennus on erityisen merkittävä, sillä hintoihin kohdistuu myös ylimääräistä korotuspainetta. Vuoden 2023 lippujen hinnat olivat alhaisemmat kuin ne normaalioloissa olisivat olleet, sillä maan hallitus oli päättänyt henkilöliikenteen arvonlisäveron (10 %) poistamisesta tammi–huhtikuulta. HSL siirsi arvonlisäveron alennuksen neljän kuukauden sijaan koko vuoden ajalle, mikä tarkoitti 3,5 prosenttia pienempää korotusta vuoden 2023 lipputuloihin. Siksi vuoteen 2024 kohdistui sama 3,5 prosentin korotuspaine – mutta lippujen hinnat laskevat siitä huolimatta.

HSL:n lippuihin tulee myös joitain pienempiä muutoksia 1.1.2024 alkaen. Koulupäivän aikana tehtävät peruskoululaisten maksuttomat matkat eivät ole enää HSL:n budjetissa, vaan kunnat voivat hankkia HSL:ltä lipun koululaisryhmilleen.