Siirry sisältöön

Maaseudun yritys- ja hanketukien haku on auki – Uudellamaalla rahaa etenkin investointeihin ja kehittämiseen

Heinäpaaleja pellola.
Heinäpaaleja Tenholassa. Kuva: Maria Konsin-Palva, Uudenmaan ELY-keskus

ELY-keskus kaipaa lisää hakemuksia etenkin ydinmaaseudulta Raaseporista ja Hangosta sekä Uudenmaan maaseutukuntien saaristosta.

EU:n maaseuturahoituksen yritys- ja hanketukien haut rahoituskaudelle 2023–2027 alkoivat kesäkuun lopussa.Rahoitusta myöntävät Uudenmaan ELY-keskus ja alueen Leader-ryhmät. Tänä vuonna ELY-keskus voi myöntää rahoitusta laajempiin yritys- ja kehittämishankkeisiin noin 2,75 miljoonaa euroa ja Leader-ryhmät paikallisiin ja pienempiin hankkeisiin noin 1,1 miljoonaa euroa. 

Jatkuva sähköinen haku 

Maaseudun rahoitustukia voi hakea jatkuvasti, mutta hakemukset ratkaistaan valintajaksoittain. Nyt haettavissa ovat kaikki yritystukimuodot sekä lähes kaikki kehittämishankkeiden tuet. Viimeiset hanketukimuodot tulevat hakuun syksyn aikana. Tukien päätöksenteko ja maksaminen alkavat vaiheittain syksyn aikana. 

Rahoitusta on saatavilla etenkin yritysten kehittämiseen ja toimintaympäristön kohentamiseen ydinmaaseudulle 

EU:n maatalouspolitiikan keskeisenä tavoitteena on pitää maaseudun elinkeinoelämä vireänä ja lisätä työpaikkoja. Etenkin halutaan kehittää ja turvata alkutuotannon toimintaedellytyksiä, mutta myös maaseudun muun yritystoiminnan uudistumista ja kasvua tuetaan.Maaseuturahoitusta suunnataan etenkin harvaan asutulle maaseudulle ja ydinmaaseudulle, joihin kuuluu Uudellamaalla vainRaasepori ja Hanko sekä osa maaseutukuntien saaristoalueista. Maaseuturahoitusta voidaan myöntää myös muille alueille, mutta ELY-keskus kaipaa lisää hakemuksia etenkin näiltäpääkohdealueilta.  

– Maaseuturahoituksen avulla voidaan tasoittaa pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan maaseutualueiden välisiä kehityseroja. Kuntakohtaiset tunnuslukujen valossa monet uusimaalaiset maaseutukunnat kohtaavat nimittäin vastaavanlaisia haasteita kuin Itä- ja Pohjois-Suomen maaseutukunnat, toteaa johtava asiantuntija Maria Konsin-Palva Uudenmaan ELY-keskuksesta. 

Yleishyödyllisten kehittämishankkeiden avulla yhteisöt voivat puolestaan tukea esimerkiksi kestävää kehitystä ja tiedonkulkua ja yrittäjien osaamista.Tukimuotoja on monenlaisia, joten niihin kannattaa tutustua.Uudellamaalla ELY-keskus ja paikalliset Leader-ryhmät valitsevat rahoitettavat kohteet ja neuvovat tukien haussa. Rahoitusta ohjaavat Uudenmaan maaseudun kehittämissuunnitelma ja Leader-ryhmien paikalliset strategiat. Tuleville vuosille hallitusohjelmaan on kirjattu maaseudun kehittämistoimiin leikkauksia, mutta nyt haut ovat auki normaalisti. 

Ohjeet ja yhteystiedot 

Yritys- ja hanketukihakemukset tehdään uudistuneessa Hyrrä-asiointipalvelussa. Hakemus tulee heti vireille, kun sen lähettää Hyrrässä. Ohjeita ja neuvontaa saat Uudenmaan ELY-keskuksesta ja alueesi Leader-ryhmästä.  

Yhteyshenkilöt

Johtava asiantuntija Maria Konsin-Palva, Uudenmaan ELY-keskus, puh. 0295 021 081

Uudenmaan Leader-ryhmien toiminnanjohtajat (suluissa ryhmien toiminta-alueet)

EMO ry (Loppi, Hausjärvi, Riihimäki, Tuusula, Hyvinkää, Nurmijärvi, Vantaa ja Espoo), toiminnanjohtaja Esko Pietari, puh. 050 573 2972

Pomovästrf (Hanko, Raasepori, Inkoo, Siuntio ja Kirkkonummi), toiminnanjohtaja Gunilla Wasström, puh. 019 2413 921 tai 044 721 3920

Kehittämisyhdistys SILMU ry (Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Pornainen, Porvoo, Pukkila ja Sipoo), toiminnanjohtaja Anette Vihanto, puh. 041 442 6602

Ykkösakseli ry (Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti), toiminnanjohtaja Maarit Teuri, puh. 0400 982 236

Linkit

Hyrrä – maaseudun tukien sähköinen haku – Ruokavirasto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Maaseudun yritys- ja hanketukien haku on alkanut Hyrrä-asiointipalvelussa – Maaseutu.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Rahoitus Uudellamaalla – Maaseutu.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Yhteystiedot – Maaseutu.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)