Siirry sisältöön

TULE SIUNTIOON -päivät, opastuksia ja avoimia ovia

Suitian linnan suippokattoinen koristeellinen valko-harmaa torni, jonka huipussa on korkea piikki

Ladies Open by Pickala Rock Resort -golfkilpailun aikana järjestämme myös Tule Siuntioon -päivät, jolloin voit tutustua Siuntion keskeisiin teemoihin ja paikkoihin. Näitä ovat Siuntion läpi virtaavaa Siuntionjoki, upea keskiaikainen kirkko ja ympärillä maatalouden muokkaama kulttuurimaisema, jossa seisovat läpi historian tuiskujen kartanot ja torpat.

Tule Siuntioon -päivien ohjelma on aikataulutettu niin, että ehdit hyvin nähdä paljon yhtenäkin päivänä.

Katso koko ohjelma

Fanjunkars
Fanjunkarsintie 1

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi asui Siuntion keskustassa sijaitsevassa Fanjunkarsin torpassa Charlotta Lönnqvistin luona vuosina 1864–1871. Mamselli Charlotta antoi Kivelle kodin ja työrauhan. Siuntion Fanjunkarsissa Kivi kirjoittikin pääosan tuotannostaan, mm. Seitsemän Veljestä. Fanjunkarsin torppa jäi Neuvostoliitolle vuokratun Porkkalan alueen sisäpuolelle, johon kuului iso osa Kirkkonummea, Siuntiota ja Inkoota. Ennen venäläisten tuloa 1944 neiti Maria Le Bell Myransin kartanosta laittoi torpan oveen venäjänkielisen vetoomuksen, jossa todettiin kirjailija Aleksis Kiven asuneen torpassa ja toivottiin että rakennusta kohdeltaisiin hyvin. Venäläiset kuitenkin purkivat torpan kivijalkaa myöten. Fanjunkarsin torppa rakennettiin uudelleen 2000-luvun alussa, mahdollisimman lähelle 1800-luvun ilmettä, ja se toimii erilaisten tilaisuuksien tapahtumapaikkana.

Ohjelma Fanjunkarsin torpassa toimii tapahtuman ajan Café Charlotta, kiireetön kesäkahvila, jossa aika pysähtyy. Joka päivä klo 17 on mahdollisuus kuulla Fanjunkarsin tarina, johon liittyy kiinteänä osana Kiven ja Lönnqvistin elämä, sekä Porkkalan Parenteesin aika. Oppaana toimii Fanjunkarsin pitkäaikainen aktivisti, siuntiolainen Hilkka Toivonen. Opastuksiin on vapaa pääsy eikä niihin tarvitse ilmoittautua.

Gårdskullan maatalousmuseo
Gårdskulla 102

Gårdskullan kartano on peräisin 1840-luvulta. Tilalla sijaitsee yksi Pohjoismaiden laajimmista yksityisistä maatalousmuseoista, jossa on toista sataa hyvin hoidettua museotraktoria sekä suuri määrä muita maaseudulla käytettyjä koneita ja laitteita – yhteensä noin 15 000 esinettä kahdessa kerroksessa.
Opas ottaa vastaan pihalla ja yhdessä tutustutaan tilaan ja museoon. Museossa on portaat yläkertaan. Aikuiset 10 e, lapset 5 e, osta liput: shop.seaction.com

Melontakeskus
Störsvikintie 140

Siuntionjoen nimi juontaa juurensa Siuntion ruotsinkielisestä nimestä Sjundeå (sjunde = seitsemäs, å = joki). Siuntionjoki luetaan valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin ja sitä pidetään eräänä Uudenmaan parhaiten luonnontilassa säilyneistä jokivesistöistä. Leikkisästi sitä kutsutaan myös Suomen Amazoniksi. Joessa on säilynyt luontaisesti lisääntyvä alkuperäinen meritaimenkanta. Suomessa harvinaisen kuningaskalastajan on myös havaittu pesivän harvakseltaan joen alajuoksun rantatörmissä. Hiljaa liikkuvalla melojalla on hyvät mahdollisuudet nähdä harmaahaikaran liitoa joen yllä.

Siuntion Melontakeskuksesta voi vuokrata kanootteja, kajakkeja ja SUP-lautoja omatoimiretkille Siuntionjoelle tai saaristoon. Koska joella ei tuule eikä virtausta ole kesäaikaan, joki on turvallinen melontaympäristö, jossa voit meloa myös ilman aikaisempaa melontakokemusta. Melontakeskuksen avoimissa esitellään toimintaa ja kävijät pääsevät myös melomaan. Meriterassilla on tarjolla Sjundbyn jäätelöä.
Varaukset: shop.seaction.com , info@seaction.com tai 092564040.

Siuntion Pyhän Pietarin kirkko
Suitiantie 51

Siuntion keskiaikainen kivikirkko on rakennettu 1400-luvulla. Erityistä kirkossa ovat muun muassa seiniä ja holvikaaria koristavat keskiaikaiset maalaukset.

Kirkossa saa aukioloaikana käydä, katsella ja hiljentyä. Asiantunteva ja kielitaitoinen opas on paikalla koko ajan. Opastuksessa kerrotaan Siuntion Pyhän Pietarin kirkon historiasta. Kansainvälisen kisahartauksen toimittavat Helena & Timo Keskitalo ja Pami Karvonen. Opastuksiin on vapaa pääsy, ja niihin ei tarvitse ilmoittautua.

The medieval stone church of Siuntio was built in the 15th century. The church is notable for the medieval paintings on the walls and the vaulted arches. The church is open for visiting, viewing and quiet time. A knowledgeable guide, who speaks several languages, is present at all times. A devotion for the international audience is delivered by Helena & Timo Keskitalo and Pami Karvonen.

Suitian linna
Suitia 52, Siuntio

Suitian linnan historia ulottuu keskiajalle. Siihen kuuluvat maat käsittävät 726 hehtaaria ja niiden alueella on yli 60 rakennusta. Nykyisen päärakennuksen ensimmäiset vaiheet ovat 1540-luvulta, nykyinen ulkoasu on 1800–1900-luvun vaihteesta. Kartanon tuolloin omistanut August Wrede teetti muutoksen myöhäiskeskiaikaiseen ja goottilaisvaikutteiseen tyyliin, jota ilmentävät sakaraharjat, suippokaariset ikkuna- ja oviaukot sekä torni.
Opas ottaa vastaan navetan edustalla, josta löytyy myös parkkipaikat.
Tutustumme yhdessä ympäristöön ja linnaan. Linnassa on portaita. Aikuiset 10e, lapset 5e, osta liput: shop.seaction.com

Lisätiedot:

Siuntion kunta
visit@siuntio.fi
+358 44 386 1100