Siirry sisältöön

Siuntiolle kultainen yrittäjälippu!

...yrittäjäystävällisyydessä. Viisitoista kuntaa sai Yrittäjälipun. Näistä kultaisia yrittäjälippuja on seitsemän, hopeisia viisi ja pronssisia kolme. Siuntion lisäksi Hyvinkää, Kerava, Järvenpää, Mäntsälä, Myrskylä ja Sipoo saivat ensimmäiset kultaiset yrittäjäliput. Liput ovat...

Uudenmaan Yrittäjät myönsivät Siuntion kunnalle kultaisen Yrittäjälipun.

Yrittäjäliput jaettiin nyt ensimmäistä kertaa. Yrittäjälipulla kunta voi osoittaa olevansa hyvä paikka yrittää. Yrittäjälippu mittaa kunnan yritysmyönteisyyttä neljässä teemassa: elinkeinopolitiikassa, yhteydenpidossa, hankinnoissa ja yrittäjäystävällisyydessä.

Viisitoista kuntaa sai Yrittäjälipun. Näistä kultaisia yrittäjälippuja on seitsemän, hopeisia viisi ja pronssisia kolme. Siuntion lisäksi Hyvinkää, Kerava, Järvenpää, Mäntsälä, Myrskylä ja Sipoo saivat ensimmäiset kultaiset yrittäjäliput. Liput ovat voimassa kaksi vuotta kerrallaan.

Uudenmaan Yrittäjien puheenjohtaja Mikko Ahtiainen pitää alueelle saatujen lippujen määrää hyvänä.

Siuntion kunnanhallituksen puheenjohtaja Maria Hintikka-Koroma ottamassa vastaan Uudenmaan Yrittäjien myöntämää yrityslippua.

– Uudenmaan elinkeinopoliittinen tilanne on kansallisesti katsoen vahva. Alueemme elinvoima on hyvällä tasolla sillä useimmat kunnat toimivat aktiivisesti asian edistämiseksi. Yritykset otetaan päätöksenteossa melko laajasti huomioon, mikä mahdollistaa menestyvän yritystoiminnan. Tämä puolestaan luo hyvän alusta elinvoimaiselle alueelle ja tukee vahvasti alueen hyvinvointia laajemminkin ajatellen, Ahtiainen sanoo

Yrittäjälippu on yhtä lailla tunnustus ja kehittämistyökalu

Yrittäjälippua haettiin itsearvioinnin kautta. Yrittäjäyhdistys ja kunta hakivat lippua yhdessä.

Kriteerit julkistettiin noin vuosi sitten. Kunnat tarttuivat aktiivisesti mahdollisuuteen kehittää tavoitteellisesti toiminnastaan entistä yritys- ja yrittäjäystävällisempää.

– Uudellamaalla kunnat haluavat profiloitua yrittäjäystävällisinä paikkakuntina, mikä on hieno asia. Ne kilpailevat niin investoinneista kuin työntekijöistä. Yrittäjälippu on kuntien käyttöön luotu kilpailukyvyn indikaattori, jolla kunta voi osoittaa puolueettoman tarkastelun kautta arvioidun yrittäjämyönteisyytensä, Ahtiainen kertoo.

Yrittäjälippu ohjaa keskustelua ja toimijoita keskittymään strategisesti oikeisiin toimenpiteisiin yrittäjäystävällisen toimintaympäristön aikaansaamisessa.

Uudellamaalla on nyt lähtötaso asetettu – entä muu Suomi?

– Vuosi siten lanseeratusta Yrittäjälipusta voi tulevaisuudessa tulla valtakunnallinen yritysmyönteisyyden mittari ja symboli. On mielenkiintoista nähdä, miten yritysmyönteisyys kehittyy toimialueellamme seuraavan kahden vuoden kuluessa. Lähtötaso on nyt asetettu, Uudenmaan Yrittäjien aluejohtaja Petri Ovaska sanoo.

Liput vahvisti Uudenmaan Yrittäjien hallitus.

Yrittäjät-järjestön tavoitteena on luoda Suomeen parhaat yrittämisen olosuhteet. Paikallisyhdistysten yksi tärkeimmistä tehtävistä on kirittää kuntia kehittämään yrittämisen edellytyksiä.

Yrittäjälipun kriteerit:

Elinkeinopolitiikka

 1. Kunnassa on ajantasainen elinkeinopoliittinen ohjelma.
 2. Kunnassa on kuvatut ja sujuvat kaavoitus- ja lupaprosessit.
 3. Kunta tukee yrittäjien yhteisöllisyyttä hallitsemiensa tilojen kautta.
 4. Kunta panostaa yritystoiminnan ja elinkeinojen kehittämiseen. Inhouse-yhtiöt eivät vaikuta yksityiseen yritystoimintaan.

Yhteydenpito

 1. Kunnassa on toimiva elinkeinoryhmä tai -jaos, jossa yrittäjäjärjestö edustettuna
 2. Kunnan ja yrittäjäyhdistyksen välillä on suunnitelmallista ja säännöllistä yhteydenpitoa ja tapaamisia.
 3. Kunnan ylin virkamies- ja luottamushenkilöjohto osallistuvat Suomen Yrittäjien järjestämään Kunnallisjohdon seminaariin.
 4. Kunta tiedottaa yrityksiin vaikuttavia asioita aktiivisesti esimerkiksi tiedotustilaisuuksissa.

Hankinnat

 1. Kunnassa kartoitetaan markkinat ennen hankintoja ja jaetaan hankinnat sellaisiin kokonaisuuksiin, joka mahdollistaa mikro- ja pk-yritysten osallistumisen kilpailutuksiin.
 2. Kunnassa on käytössä oleva, ajantasainen ja toimiva hankintapolitiikka
 3. Kunnassa on käytössä sähköinen ajantasainen hankintakalenteri
 4. Kunnan ostolaskut ovat julkisia.

Yritysmyönteisyys

 1. Kunnan päätöksenteossa huomioidaan vaikutukset yritysten toimintaedellytyksiin.
 2. Kunnassa tehdään yrittäjyyskasvatustyötä yhdessä paikallisten yrittäjien kanssa.
 3. Kunta sitoutuu yhdessä Yrittäjäyhdistyksen kanssa edistämään yrittäjämyönteistä ilmapiiriä.
 4. Kunnan saama Kuntabarometrin kokonaisarvosana on parempi kuin valtakunnallinen keskiarvo.