Siirry sisältöön

Varaukset, kaukolaina ja hankintaehdotus


Varaukset

Helle-kirjastojen aineiston varaaminen on maksutonta.

Aineiston varaaminen tarkoittaa sitä, että joko paikan päällä kirjastossa tai verkkokirjastossa teet varauksen haluamaasi teokseen, joka löytyy Helle-kirjastojen kokoelmista. Varaus poimitaan siinä kirjastossa, jossa se on paikalla hyllyssä. Sieltä varattu teos kulkee kirjastokuljetuksen mukana kotikirjastoosi, josta voit noutaa teoksen.

Varaus on helppo tapa saada lainaksi esimerkiksi sellainen kirja, jota ei löydy omasta kirjastostasi. Varauksien kautta siis kaikkien Helle-kirjastojen aineistot ovat käytössäsi. Nykyään myös uusien kirjojen varaaminen on yleinen tapa.

Varauksen voi perua verkkokirjaston kautta, jos sitä ei ole vielä käsitelty. Jos varaus on jo matkalla tai noudettavissa, ota yhteyttä kirjastoon.  
Varatun aineiston saapumisesta saat noutoilmoituksen sähköpostitse, tekstiviestinä tai kirjeenä. Voit määritellä ilmoitustavan kirjautumalla verkkokirjastoon tai asioidessasi kirjastossa. Noutoilmoituksessa mainitaan varauksen viimeinen noutopäivä. Jos varaus jää noutamatta tai perumatta ennen noutoajan päättymistä, siitä peritään euron maksu.

Siuntion kirjastossa varaukset löytyvät lainausautomaatin viereisestä hyllystä, josta ne voi noutaa omatoimisesti. Oman varauksesi löydät hyllystä varaustunnuksen avulla. 

Kaukolainat

Jos aineisto ei löydy Helle-kirjastojen kokoelmista, voit tilata sen kaukolainaksi Siuntion kirjastosta.

Kaukolaina tarkoittaa Helle-kirjastojen ulkopuolelta tulevaa lainaa, aineisto välitetään kaukolainana muualta Suomesta tai ulkomailta omaan kirjastoosi. Kaukolainat ovat maksullisia. Kun kaukolaina on saapunut, saat siitä noutoilmoituksen. Kaukolainoja ei voi noutaa omatoimikirjaston aukioloaikoina.

Voit tehdä kaukolainapyynnön kirjastossa, puhelimitse tai sähköpostitse. Kotimaisen kaukolainan hinta on yleensä 4-8€/laina.

Kaukolainoissa noudatetaan aina kaukolainan lähettäneen kirjaston laina-aikoja ja muita lainaehtoja. Kaukolaina palautetaan aina siihen kirjastoon, josta se on noudettu, ja mahdolliset uusinnat hoidetaan saman kirjaston kautta.

Hankintaehdotus

Jos aineisto ei löydy Helle-kirjastojen kokoelmista, voit myös tehdä siitä hankintaehdotuksen. Hankintaehdotuksen voit tehdä kirjastossa tai verkkokirjastossa täytettävän lomakkeen kautta.

Tämän linkin kautta voit tehdä hankintaehdotuksen kirjauduttuasi ensin sisään verkkokirjastoon: