Kulturdagarna från Miina till Aleksis
Kulturdagarna från Miina till Aleksis ordnas 1.10–10.10.2024. Kommunen erbjuder mångsidigt kulturprogram på Sjundeå hjärta. Programmet kompletteras fortfarande.
Kulturdagarnas program
tis 1.10 Diktmannen Reijo Vähälä: Aleksis Kivi diktmatiné
Reijo Vähälä, “diktmannen”, är amatörrecitatör och diktsångare från Tammerfors som har uppträtt sedan år 1994. I november 2024 har det gått 30 år sedan hans första egna diktmatiné.
På Miina Sillanpää -dagen tis 1.10 kl. 17.30 reciterar han utvalda bitar från Aleksis Kivis produktion. “Eläimet ja muu kotiväkeni” riktad till barnen under skolåldern är också öppen för alla ända från kl. 9.
Matinén är på finska.
Evenemangstid och plats:
Eläimet ja muu kotiväkeni 1.10 kl. 9 Bildningscampuset Sjundeå hjärta, auditoriet
Aleksis Kivi -matiné 1.10 kl 17.30 Bildningscampuset Sjundeå hjärta, auditoriet
-
Parkstigen 2, 02580 Sjundeå
Ingången via B-dörren
Visa servicestället på kartan Parkstigen 2(du flyttas till en annan tjänst)
ons 2.10 Teater Taimine: Kalas på riktigt
Bergstrollet Berta fyller 100 år. Hemma har Berta övat sig på att ha kalas. Hennes första kalas någonsin. Pappa har berättat om hur viktigt det är att alla blir bjudna. Annars kan någon bli ledsen. Det förstår Berta. Men vad om man inte vill HA ett hejdundrande kalas?!
Bergstroll har firat på samma sätt i tusen och tusen år, men kanske man ändå kunde få fira som man själv vill?
Kalas på riktigt handlar om att våga vara sig själv, precis just sådan man är.
Föreställningen passar för 2–6-åringar.
Speltid: 30 minuter.
Föreställningen är på svenska.
Evenemangstid och plats:
2.10 kl 10 Bildningscampuset Sjundeå hjärta, auditoriet
-
Parkstigen 2, 02580 Sjundeå
Ingången via B-dörren
Visa servicestället på kartan Parkstigen 2(du flyttas till en annan tjänst)
tors 3.10 Författarbesök: Catariina Salo
“Jag är författare och journalist. Som författare beskriver jag teman som religion, psykisk ohälsa, föräldraskap och hbtqia+-frågor. Som journalist har jag ett stort engagemang i frågor som rör mänskliga rättigheter, minoriteter och politik. Jag pratar gärna om alla dessa frågor till både unga och äldre.”
Produktion:
Parasit, 2024, Schildts & Söderströms
En liten queer bok, 2020, Ett litet förlag
Författarbesök är på svenska.
Målgrupp: vuxna
Evenemangstid och plats:
3.10 kl 18 Bildningscampuset Sjundeå hjärta, auditoriet
-
Parkstigen 2, 02580 Sjundeå
Ingången via B-dörren
Visa servicestället på kartan Parkstigen 2(du flyttas till en annan tjänst)
fre 4.10 Bebisdag på bibliotek
Sjundeås bebisdag firas 4.10 Dagen börjar med bebisgymnastik kl. 10 i biblioteket under ledning av välfärdshandledare Satu Lindberg och når en kulmen kl. 10.30 med Teatteri Hevosenkenkäs föreställning ”Näin unessa” som visas i Bildningscampusets auditorium. Dessutom finns bebislitteratur, MLL:s sinneshörna och ansiktsmålning för lite äldre syskon.
Bebis- och småbarnsföreställningen ”Näin unessa”
Föreställningen leder de små med sina familjer genom en magisk port till ett utrymme fylld av musik, där vi landar i en dock- och objektteaterföreställning. I pjäsen kommer vi att gymppa, bygga ett tåg av stora klossar och förundra oss över naturljud. Vi gör resan tillsammans med en söt dinosaurie. Berättelsen kommer nära med små steg.
Upplevelsen är riktad till bebisar och småbarn i åldern 6–22 mån samt deras vuxna. Föreställningen varar ca 20 minuter. Efter föreställningen finns det tid för publiken att leka och bara vara, helheten varar 40 minuter. Föreställningen är på finska.
Författare
Regi: Kirsi Siren
I rollerna: Outi Haaranen-Halme och Sanna Hallen / Eero Ahre
Idé: Fanni Lieto, Kirsi Siren, Sanna Hallen, Outi Haaranen-Halme
Scenografi, dockor och rekvisita: Fanni Lieto
Musik och ljudvärld: Tommi Lindell
Sångtext: Kirsi Siren
Ljusplanering: Jani Salmi
Snickeri och teknik: Thomas Bäckmann
Fotografier: Pekka Elomaa
Evenemangstid och plats:
Bebisgymnastik 4.10 kl 10 Bildningscampuset Sjundeå hjärta, biblioteket
Teatteri Hevosenkenkä: Näin unessa 4.10 kl. 10.30 Bildningscampuset Sjundeå hjärta, auditoriet
-
Parkstigen 2, 02580 Sjundeå
Ingången via B-dörren
Visa servicestället på kartan Parkstigen 2(du flyttas till en annan tjänst)
mån 7.10 Teater OSIRIS: Mitt liv -miniföreställningar (på finska)
“Liv i skuggan av kriget i Ukraina”
Oksana i Maruipols källare – anteckningar ur en ukrainsk 15–16 årings dagbok
Oksana (namnet ändrat av säkerhetsskäl) flydde från sitt hemland Ukraina i månadsskiftet mars-april 2022. Den ukrainska biståndsarbetaren Vira Khvust, som hjälpte Oksana fly, lyssnade på henne och hjälpte henne skriva ner in berättelse. Oksana var färdig att dela med sig det hon upplevt. Hon ville att alla får veta vad som sker i Mariupol. Hörspel.
Hörspelets författare
Översättning: Denis Pertsev
Dramaturgi och regi: Liisa Isotalo
Tonsättning och framförande av musiken på band: Kaisa Siirala
Ljudsättning och ljudeffekter: Lasse Turunen / PihkaStudio
Personer som uppträder på bandet: Olga Sergeyeva, Sunja Hyde, Olavi Koivisto, Denis Pertsev
Produktion: Teater OSIRIS
Anastasiia mellan två länder
Den unga begåvade skådespelaren Anastasiia var tvungen att lämna sitt hem och många av sina drömmar då hon flydde från sin hemstad Charkiv till Helsingfors. Livet i säkerhet är inte enbart lätt: hur ska man sova lugnt och fortsätta leva då andra i hemlandet riskerar sina liv för sitt land? Likt många andra unga ukrainska flyktingar har Anastasiia bestämt sig för att åka hem. Föreställning ca 10 min.
På scen: Anna Murtola och Lasse Turunen
Tekniskt genomförande: Lasse Turunen
Fotografier och videor: Ahmed Alalousi
Regissör: Liisa Isotalo
Olgas berättelse
”Jag har ändrats. Mina tankar och min rädsla har varit mycket starka, men kärleken till min familj är starkare.”
Olga var 13 år då hon med familjen kom till Finland, redan innan Rysslands aggressiva anfallskrig. Hennes föräldrar bestämde att familjen skulle lämna Ukraina då annekteringen av Krim började. Alla sade att flytten utomlands var en dröm men Olga kände sig som om hon var i fängelse. Hon kunde inte finska och hon hade inga vänner. Olga saknade även sin far som blivit kvar i Ukraina, och som hon åkte iväg för att träffa trots att resan var lång och fylld med faror. Föreställning ca 10 min.
På scen: Laura Hänninen
Tekniskt genomförande: Lasse Turunen
Fotografier och videor: Ahmed Alalousi
Regissör: Liisa Isotalo
I samband med evenemanget förs en diskussion med skådespelarna Anna Murtola, Laura Hänninen och Lasse Turunen samt den ukrainska skådespelaren Ljubov Yanchukevich.
Målgrupp: niondeklassare och gymnasister
Längd: ca. 45 minuter
Föreställningen är på finska.
Evenemangstid och plats:
7.10 kl 11.30 Bildningscampuset Sjundeå hjärta, auditoriet
-
Parkstigen 2, 02580 Sjundeå
Ingången via B-dörren
Visa servicestället på kartan Parkstigen 2(du flyttas till en annan tjänst)
tis 8.10 The Shit Kickers: Spoon River
I Spoon River -konserten hör vi 11 låtar som är komponerade dikter från Edgar Lee Masters (1868–1950) Spoon River -antologi (1915). Spoon River är en samling obundna dikter där de avlidna från en liten amerikansk stad berättar om sina liv på det sättet som de upplevde det. Gravskrifternas idealbilder blir omskakade när berättelserna avslöjar de sammanflätade öden för invånarna i Spoon River. Under ytan finns skenhelighet, bitterhet och ouppfyllda drömmar samt levnadsvisdom och kärlek. Panu Pärssinen har tagit hänsyn till Amerikas traditionella musik när han komponerade låtar i The Shit Kickers egen stil.
Bilderna som visas under konserten är skannade från glasskivor som hittades på en vind i Viinikka. Fotografen är antagligen Alfred Henrik Lamminen (1908–1965). Spoon Rivers berättelser kunde komma från vilken småstad som helst. Släktingar från 1920-talets Tammerfors som har blivit obekanta kan nu ge ett ansikte för karaktärer i Spoon River.
The Shit Kickers grundades av sex klassiskt utbildade orkestermusiker år 2019. ”Shit kicker” betyder lantis, cowboystövlar och en viss sorts skamlös attityd. Längtan efter frihet och kärlek till olika genrer av rootsmusik har fått Shitters att uppträda i många olika sammanhang, från barer och privata evenemang till festivaler och konserthus. Förutom country och bluegrass spelar The Shit Kickers folkmusik, brasiliansk choro och allt som känns roligt och rörande. Ett album från Spoon River -ensemblen kommer att publiceras i slutet av oktober 2024.
I The Shit Kickers spelar och sjunger:
Ilkka Hongisto: banjo, valthon
Mikko Kujanpää: kontrabas
Maarit Kyllönen: fiol
Tiina Paananen fiol
Panu Pärssinen: mandolin, mountain dulcimer
Heljä Räty: flöjt, munspel
Evenemangstid och plats:
8.10 kl 18 Bildningscampuset Sjundeå hjärta, auditoriet
-
Parkstigen 2, 02580 Sjundeå
Ingången via B-dörren
Visa servicestället på kartan Parkstigen 2(du flyttas till en annan tjänst)
ons 9.10 Maria Ilvonen: Plan för Fanjunkars gård
Välkommen och lyssna på hur Fanjunkars gård kunde se ut i framtiden.
Till Fanjunkars torp, som färdigställdes 2006, planeras till gården en gårdsplan som ska vara gemenskaplig samt samla ihop platsens berättelser. Berättelserna tas fram av exempelvis lilla Kivis stig, som kanske Aleksis själv kunde ha gått på då han funderade på intriger i sina berättelser. I gården följer man berättelser som Charlotta Lönnqvist och gamla fotografier berättar. I gamla fotografier på gården som sparats ser man att torpet kantas av frodigt blommande rabatter, äppelträd och vinbärsbuskar.
Nuförtiden växer mest vildväxter på gården. Målet är att samla växter till gården med hjälp av växtförkunnelser för Sjundeåbördiga gamla växtbestånd. I framtiden kunde Fanjunkars trädgård inte bara berätta om sin egen historia utan även mer omfattande om Sjundeås äldre kulturväxters historia. Finns det till exempel på din bakgård en perenn planterad av din far-/morföräldrar, vars skott i framtiden kunde hittas i Fanjunkars trädgård?
Föredraget hålls av landskapsarkitekturstuderande Maria Ilvonen, som gör sitt diplomarbete i en utvecklings- och skötselplan av Fanjunkars gård. Föredraget är på finska.
Evenemangstid och plats:
9.10 kl. 17.30 Bildningscampuset Sjundeå hjärta, auditoriet
-
Parkstigen 2, 02580 Sjundeå
Ingången via B-dörren
Visa servicestället på kartan Parkstigen 2(du flyttas till en annan tjänst)
tors 10.10 Vesa Haapala: En resa in i Aleksis Kivis språk och värld
I sitt föredrag berättar Vesa Haapala om sin roman Alexis, om dess tillkomst, centrala teman och litterära bakgrund samt vad som inspirerade honom till att sätta sig in i Aleksis Kivis liv under åren 1866–1870.
Föredraget är på finska men man kan också fråga frågor på svenska.
Evenemangstid och plats:
10.10 kl. 18 Bildningscampuset Sjundeå hjärta, auditoriet
-
Parkstigen 2, 02580 Sjundeå
Ingången via B-dörren
Visa servicestället på kartan Parkstigen 2(du flyttas till en annan tjänst)