Charlotta Lönnqvist blir realistisk staty i brons

Sjundby traditionsförenings tävlingsjury har enhälligt valt bidraget Gynnarinnan- Laupiatar av konstnären Iida Nurminen i konstnärstävlingen för ett minnesmärke till Charlotta Lönnqvists minne. Vinnaren får 2000 euro.
Sjundeås nya kommundirektör Inka Tikkanen överräckte priset på Charlottadagen måndagen 12.5.
Berörde på djupet
Gynnarinnan-Laupiatar motsvarar önskemålet om ett unikt landmärke som hedrar Charlotta Lönnqvist och väcker allmänhetens intresse. Sjundby traditionsförening fick in åtta fina tävlingsbidrag som representerade en stor variation. Gynnarinnan-Laupiatar var det bidraget som klart bäst motsvarade alla förväntningar. Juryns beslut var enhälligt.
– När jag såg skissen till Gynnarinnan föll alla pusselbitar på plats. Gynnarinnan berörde mig starkt och det ska konst göra, säger Maria Lindén, primus motor för projektet.

Gynnarinnan – Laupiatar är en bronsstaty av en sittande Charlotta Lönnqvist i naturlig storlek med en anka bredvid sig. Det stora fundamentet som Charlotta Lönnqvist sitter på är gjort av granit och är som ett bord där Charlotta inbjuder betraktaren att sätta sig bredvid henne. Bronsstatyer som på ett realistiskt sätt avbildar en känd kvinna är mycket ovanliga i Finland.
Skulpturen kommer att placeras vid Fanjunkars invid huvudinfarten till Sjundeå centrum. Föreningen samarbetar med Sjundeå kommun som äger tomten.
Målet är att det slutliga minnesmärket skall vara rest och monterat på plats för att kunna avtäckas på Charlottadagen den 12 maj 2027. För att finansiera konstverket har föreningen inlett en insamling. En auktion kommer att ordnas på Sjundeådagen 7.6. klockan 13 med antikexpert Maria Ekman-Kolari som mäklare.
Charlotta Lönnqvist och Aleksis Kivi
Charlotta Lönnqvist var en av 1800-talets tuffaste företagskvinnor i Finland. I dag är hon känd mest som torparen som var mecenat för författaren Aleksis Kivi. I sju år, 1864-1871, inhyste Charlotta Lönnqvist författaren i sitt hem på Fanjunkars i Sjundeå.
Det var här han skrev sitt mest kända verk Sju bröder som är en av de första romaner som har skrivits på finska i Finland.
Sjundby traditionsförening har sedan föreningen grundades 2013 arbetat med att ta fram historier om olika personligheter som hör ihop med Sjundby gård. En viktig sådan person är Charlotta Lönnqvist.
Charlotta Lönnqvist deltog som barn i sällskapslivet på Sjundby gård med familjen Adlercreutz fyra söner och sju döttrar. Under den här tiden var lagmannen Carl Henrik Adlercreutz (d. 1832) ägare på Sjundby.
Charlotta Lönnqvists familj var torpare under Sjundby gård och Charlotta Lönnqvist förblev torpare i hela sitt liv. Vid fadern Jonas Lönnqvists död år 1850 tog Charlotta Lönnqvist över torpet Fanjunkars. Fram till 1864 var en ogift kvinna omyndig i storfurstendömet Finland. På tinget i Sjundeå 1864 konstateras att Charlotta Lönnqvist inte längre behövde någon manlig förmyndare, eftersom lagen nu hade ändrats. Hon var då en 49-årig företagarkvinna.
Bland annat brudkistor, bröllop, dop, begravningar och namnsdagskalas var Charlotta Lönnqvists specialiteter. Charlotta Lönnqvist hade oftast en eller två pigor som lärlingar på Fanjunkars men också flickor från välbärgade familjer inackorderades och utbildades hos henne.
Hon hade flickor i hushållslära, både barn och åldringar som inneboende och åtminstone två ”fosterdöttrar”. Hilda Lindfors, som var inspektor Råskogs “föräldralösa” dotter och Thilda Olin.
Charlotta Lönnqvist ställde också upp på välgörenhetsevenemang som buffévärdinna.
Charlotta Lönnqvist är känd i Sjundeå för att hon aktivt jagade varg med varggrop och för att hon stickade strumpor åt ankorna som sattes som levande beten på en stolpe i varggropen.
Källa: Sjundby traditionsförening rf
Läs mer
- Vinnaren i minnesmärkestävlingen för Charlotta Lönnqvist – Öppet hus på Fanjunkars
- Konsttävling i Sjundeå: Charlotta Lönnqvist ska få ett minnesmärke
- Sjundeådagarna 2025
- WANTED: Sjundeås kulturväxter
- Diplomsarbete om Fanjunkars torps trädgårds historia och utvecklingsplan
- Fanjunkars trädgård till en grönskande oas? Planen omfattar äppelträd, vinbärsbuskar och traditionella perenner samt en promenadstig
- Fanjunkars torp