Gå till innehållet

Samarbetet kring skyddet av Sjundeå å fortsätter: kommunerna och företagen stöder restaureringen av det enastående vattendraget  

Två vuxna och ett barn paddlar i två kajaker i Sjundeå å som är kantad av gröna lövträd.
Sjundeå ås natur charmar med sin exotiska frodighet. I ån kan man möta utter, den hotade havsöringen eller kungsfiskaren. Foto: Heidi Holmlund / Västra Nylands Vatten och Miljö rf

Samarbetet för Sjundeå ås bästa mellan Västra Nylands vatten och miljö rf samt kommunerna Sjundeå, Vichtis, Kyrkslätt, Lojo och Ingå får en fortsättning ända till slutet av år 2030.

Kommunerna har förbundit sig att finansiera det skydds- och restaureringsarbete, som LUVY förverkligar under de kommande sex åren för ett belopp på totalt 1,25 miljoner euro. Belastningen på vattendragen i hela avrinningsområdet för Sjundeå å måste fortfarande minskas för att förbättra både åns och Östersjöns tillstånd. 

Fortsättningen på vattendragsvisionen En livskraftig och hinderfri Sjundeå å, som inleddes år 2019 fram till slutet av år 2030 har fastställt, då kommunerna Sjundeå, Vichtis, Kyrkslätt, Lojo och Ingå undertecknade en gemensam vision och förband sig till en fortsatt finansiering.  

Utöver kommunerna finansieras skyddet och restaureringen av Sjundeå å även av LUVY med totalt 18 000 euro under de följande sex åren.  Dessutom stöds vattenskyddsarbetet i området av företag som är verksamma där, såsom Rosk’n Roll Oy Ab, Yara Suomi Oy, Prysmian Group Finland Oy, Suur-Seudun Osuuskauppa SSO, Hotelli Siuntio och Västra Nylands Sparbanksstiftelse samt av föreningarna Siuntionjoen latvajärvien suojeluyhdistys ry och Föreningen Nylands friluftsområden UUVI.  Kyrkslätt-Sjundeå å fiskeriområde är även med i samarbetet.

Områdets invånare och sommargäster kan delta i restaureringsarbetet bland annat genom att delta i projektets evenemang och genom att aktivt delta i aktiviteter som ordnas av lokala vård- och skyddsföreningar. 

– Föreningen firar under innevarande år sin 50-åriga verksamhet. Vi har målmedvetet tillsammans med kommunerna byggt upp tillrinningsområdesvisa samarbetsprojekt inom restaurering av vattendrag och kommunerna har på ett fint sätt kommit med i samarbetet, säger verksamhetsledaren Jaana Pönni.  

Med hjälp av samarbetet har man också fått ovanligt mycket stöd för restaureringsarbetet från staten. Även företagen inom Sjundeå å området har kommit otroligt bra med i samarbetet liksom föreningen Siuntionjoen latvajärvien suojeluyhdistys.

– Jord- och skogsbrukarna har i sin tur gett lov för restaureringsåtgärder på sina markområden, vilket vi är mycket tacksamma för, säger Pönni. 

Västra Nylands vatten och miljö rf har förenat sina krafter med områdets kommuner på ett enastående sätt under de senaste åren: föreningen och kommunerna har skapat vattendragsvisioner som baserar sig på vattendragens tillrinningsområden och åstadkommit finansieringsavtal för många år, vilka gör det möjligt att idka långsiktigt vattenskyddsarbete.  

– Det är fint att konstatera hur viktig man anser restaureringen av Sjundeå å vara för områdets kommuner och företag. Tillsammans konstaterade vi hur fint restaureringsåtgärderna framskridit, men att arbetet ännu i sin begynnelse. Vi vill samarbeta tillsammans även i fortsättningen. Det är vägen till framgång, säger projektchef Jussi Vesterinen från LUVY, som ansvarar för Sjundeå å områdets restaureringsåtgärder. 

Belastningen på ån och Östersjön bör minskas inom hela tillrinningsområdet 

Avsikten är att fortsätta med de påbörjade restaureringarna i Sjundeå å samt uppfölja effekterna av dessa samt att inleda restaureringar på nya platser. Metoderna omfattar bland annat effektiverat fiske och vårdfiske, förverkligande av våtmarker och tvåstegsdiken samt iståndsättande av strömmande vatten. LUVY ansöker även om bidrag och kan på det sättet till och med fördubbla den finansiering som finns att tillgå för restaureringsåtgärderna.  

Målsättningen är att uppnå ett gott ekologiskt tillstånd i Sjundeå ås vattendrag och dess tillrinningsområde, att säkra den unika öringsstammen samt att främja vattendragets användningsmöjligheter för rekreation. Sjundeå å är ett av de finaste å-vattendragen i Nyland och största delen av vattendraget ingår även i Natura 2000 nätverket.  

Sjundeå ås huvudfåra är till sin ekologiska klassificering måttlig och en del sjöar som hör till är i otillfredsställande skick, några klassas rentav vara i dåligt skick. Pickalaviken, dit ån rinner, klassas som otillfredsställande, liksom hela Västra Nylands kustområde. Omfattande arbete för att minska belastningen behövs alltså inom hela Sjundeå ås tillrinningsområde för att förbättra tillståndet i såväl ån som Östersjön. LUVY försöker identifiera områdena med den största belastningen samt att rikta restaureringsåtgärderna till dem, så att restaureringarnas inverkan är så stor som möjligt. 

Ytterligare uppgifter

Jussi Vesterinen
projektchef
jussi.vesterinen@luvy.fi
050 307 9648

Jaana Pönni
verksamhetsledare
jaana.ponni@luvy.fi
050 575 1738(öppnas i en ny flik)