Sota Ukrainassa

Ohje Ukrainasta Siuntioon saapuville (suomeksi ja englanniksi, myös ukrainan- ja venäjänkielisiä linkkejä)

Sota Ukrainassa aiheutta monelle meistä huolta ja halua auttaa.

Siuntion kunta on lahjoittanut 7 000 euroa Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon tukeakseen Ukrainaa ja kartoittaa turvapaikanhakijoiden majoitukseen sopivia tiloja. Maahanmuuttovirasto päättää vastaanottokeskusten perustamisesta ja lakkauttamisesta.

Haluamme muistuttaa, että Suomessa ja Siuntiossa asuvat venäjänkieliset eivät ole vastuussa Venäjän sodasta Ukrainassa. Venäjänkieliset ovat neljänneksi isoin ja ukrainankieliset viidenneksi isoin kieliryhmä Siuntiossa. Toivomme, että venäjänkielisiä kohdellaan yhtä suurella kunnioituksella ja ystävällisyydellä kuin kaikkia muitakin. Suomenvenäläisten ja Suomessa asuvien venäjänkielisten yrityksiä ei ole syytä boikotoida.

Näin voit auttaa

Hädässä olevia ukrainalaisia voit auttaa monella eri tapaa ja yksi keino konkreettiseen auttamiseen on rahan lahjoittaminen humanitaariseen avustustyöhön. Poliisi suosittelee, että rahaa lahjoitetaan vain sellaiselle toimijalle, jolla rahankeräyslupa jo on.

Tunnistat laillisen keräyksen siitä, että kerääjä ilmoittaa rahan pyytämisen yhteydessä joko rahankeräysluvan tai pienkeräyksen numeron. Lisäksi rahankeräysluvan saaneet tahot on listattu poliisin verkkosivuilla.

Kaikkein parhaiten voit auttaa ukrainalaisia osallistumalla luotettavien ja vakiintuneiden avustusjärjestöjen rahankeräyksiin. Omatoimiset tavarakeräykset ja kuljetukset saattavat jopa aiheuttaa logistiikkaongelmia ja vaikeuttaa avustustyötä kohdemaissa, joiden olosuhteita koskien kokeneilla avustusjärjestöillä on kaikkein paras tuntemus.

Avustuskeräyksiä Ukrainaan järjestävät esimerkiksi seuraavat tahot:

Jos lahjoitat vaatteita tai tavaraa, tarkista ensin vastaanottavalta taholta, että vaatteet tai tavara ovat sellaisia, joita tarvitaan. Lahjoita vain ehjää, puhdasta ja hyväkuntoista tavaraa. Tavaralahjoituksia vastaanottaa SPR:n Kirkkonummi-Siuntion osasto, kirkkonummi-siuntio@osasto.punainenristi.fi. Facebookissa toimii toimii Silmun ukrainalaiset -ryhmä, jossa pyydetään täsmälahjoituksia hotelli Silmussa Kirkkonummella asuville ukrainalaisille.

Siuntion suomalaisen seurakunnan alaisuudessa toimiva Olohuone-kerho kerää tavaroita hotelli Silmussa ja lähialueella asuville ukrainalaisille. Löydät tarvelistan Olohuoneen Facebook-sivulta.

Suomen Punainen Risti on perustanut Maahanmuuttoviraston pyynnöstä valtakunnallisen infopisteen avuntarjoajille, joka kokoaa tietoa tarjolla olevasta avusta ja välittää sitä eteenpäin avun koordinoimista varten.

Maahanmuuttovirasto vastaa tilapäistä suojelua ja turvapaikkaa hakevien vastaanottaisesta

Hakemus tilapäisestä suojelusta tai turvapaikasta jätetään rajaviranomaiselle tai poliisille. Hakemukset käsittelee Maahanmuuttovirasto. Lue ohje Ukrainasta Siuntioon saapuville.

Maahanmuuttovirasto vastaa vastaanottokeskusten avaamisesta ja sulkemisesta sekä tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakevien vastaanottamisesta ja majoittamisesta. Kunnat eivät vastaa turvapaikanhakijoiden vastaanottoon liittyvästä toiminnasta. Siuntiossa ei ole Maahanmuuttoviraston perustamaa vastaanottokeskusta.

Siuntion kunnan palveluja

Siuntion sosiaalipalvelujen neuvonta ja päivystys
puh 041 730 6998
arkisin klo 8–15.45

Länsi-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystys
auttaa kiireellisissä tilanteissa iltaisin ja viikonloppuisin
puh. +358 9 8164 2439

Terveykeskus
Charlotta Lönnqvistin tie 5
02580 Siuntio
Ajanvaraus ma–pe klo 8–16
puh 09 2606 1430

Päivystyksellinen terveysneuvonta puh. 116 117

Yleinen hätänumero: 112

   

Services of the Municipality of Siuntio

Social services' councelling
phone 041 730 6998
Mon – Fri 8 am – 3.45 pm

Western Uusimaa social and crisis emergency call
helps in urgent situations in the evenings and on weekends
phone +358 9 8164 2439

Health center
Charlotta Lönnqvistin tie 5
02580 Siuntio
Call for appointments Mon – Fri 8 am – 4 pm
phone 09 2606 1430

Urgent health councelling phone 116 117

Emergency number: 112