Siuntion sydämen julkisivutaide

Ehdotus nimeltä Postikortteja Siuntiosta on voittanut Siuntion kunnan ensimmäisen taidekilpailun. Kilpailulla Siuntion kunta tekee historiansa ensimmäisen prosenttitaidehankintansa, joka sijoitetaan kuntakeskukseen rakenteilla olevaan sivistys- ja hyvinvointikampukseen.

Taidekilpailu toteutettiin kaksivaiheisesti. Marraskuussa 2020 julistettiin avoin portfoliohaku, johon osallistui lähes 60 ammattitaiteilijaa ympäri Suomea. Tammikuussa 2021 portfolioista valittiin kilpailun toiseen vaiheeseen kutsuttavat neljä taitelijaa/taitelijaryhmää. Lähtökohtana oli, että teokset toteutetaan kampuksen julkisivuille asennettaviin teräslevyihin.

Kuva kuvan päälleKilpailun voittaneen ehdotuksen ovat suunnitelleet kuvataiteilijat Jaakko Niemelä ja Helena Hietanen.

Teos toteutetaan siten, että teräslevyihin tulostetaan rei’ittämällä taitelijoiden ottamia valokuvia taustakuviksi. Pimeällä levyihin heijastetaan projektoreilla taiteilijoiden tekemiä piirroksia.

Jaakko Niemelä kertoo taiteilijoiden yllättyneen iloisesti kilpailun voitosta ja työtilaisuuden saamisesta.

– Tunnen muita kilpailuun osallistuneita, ja tiesimme kilpailevamme hyviä taiteilijoita vastaan.

Ehdotuksen idea kehittyi kohteen selkeästi annetuista lähtökohdista ja rakennuksen käyttötarkoituksista.

Taiteilijat ovat liikkuneet Siuntiossa ennenkin ja viettäneet aikaa muun muassa Siuntion kylpylässä.

– Nyt suhde Siuntioon syvenee. Olemme kuulleet, että Siuntiossa on monenlaisia paikkoja ja kulttuurihistoriallisia kohteita, Niemelä sanoo.


Kerroksellisuus ja yllätyksellisyys toivat voiton


Palkintoraadin mukaan voittajaehdotus oli ehdotuksista taiteellisesti korkeatasoisin sekä idealtaan ja toteutukseltaan monipuolisin. Ehdotuksessa ilmenevä kerroksellisuus sekä paikallisuuden huomiointi vaikuttivat myös tämän ehdotuksen valintaan voittajaksi.

Palkintoraadin kiitteli ehdotusta myös sen yllätyksellisyydestä sekä taiteellisesta kestävyydestään.

Ehdotuksessa on saatu hyvin mielenkiintoisella tavalla tuotua esiin valitun materiaalin mahdollisuudet sekä valaistuksen tuoma lisäarvo. Raatia miellytti erityisesti yönäkymän piirrokset. Raati piti hyvänä sitä, että selkeästi erilaiset postikorttimaisemat voisivat auttaa myös käyttäjiä havaitsemaan eri sisäänkäynnit.

Raadin jäseninä olivat Suomen taitelijaseuran edustajat Stig Baumgartner ja Nanna Hänninen, arkkitehti Jonna Käppi, käyttäjien edustajina kuvataidelehtori Mari Sarviaho ja Sjundeå svenska skolan oppilas Annika Ek, kunnanhallituksen jäsenet Arja Alho, Karin Gottberg-Ek ja Merja Laaksonen ja kunnanhallituksen varajäsen Anna Paasikivi sekä palkintoraadin sihteerinä toiminut hallintokoordinaattori Erika Parvikoski.

Siuntion kunnanhallitus totesi Postikortteja Siuntiosta -ehdotuksen kilpailun voittajaksi maanantai-iltana ja valtuutti teknisen johtajan tekemään hankinnan. Teoksen hinta-arvio on 86 365 euroa.

 

Julkisivutaide otettiin käyttöön 28.9.2022

Julkisivutaide koulunpihan puolelta

Julkisivutaide koulunpihan puolelta

Julkisivutaide perhekeskuksen ovella

Julkisivutaide Siuntiontien puolelta