Siuntion nuorisovaltuusto on Vuoden nuorisovaltuusto – Siuntio sai myös Nuorisovaltuustomyönteinen kunta -sertifikaatin

22.11.2021 14:28

Kategoria: Matkailu & Vapaa-aika Asiointi & Päätöksenteko

Suomen nuorisovaltuustojen liitto ry (Nuva) on valinnut Siuntion nuorisovaltuuston Vuoden nuorisovaltuustoksi. Tunnustus julkaistiin liiton liittokokouksessa sunnuntai-iltana.

– Siuntion aktiivinen nuorisovaltuusto on näkyvä kunnan tapahtumissa ja kouluissa, ja se on panostanut mallikkaasti myös kaksikielisyyteen, Nuva perustelee valintaansa tiedotteessa.

Tässä Nuorisovaltuustojen liiton hallituksen jäsen Kosma Rönkä kertoo Vuoden nuorisovaltuusto -tunnustuksesta:

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Nuva on myös myöntänyt Siuntion kunnalle Nuorisovaltuustomyönteinen kunta -sertifikaatin tunnustuksena nuorten demokratiakasvatuksen eteen tehdystä työstä. Sertifikaatin hakeminen on edellyttänyt kunnalta intensiivistä otetta nuorten osallisuus- ja vaikuttamistyössä sekä nuorisovaltuuston hyvien toimintaedellytysten mahdollistamista.

Lisäksi edellytyksenä on ollut mm. kunnanhallituksen asettama nuorisovaltuusto, oma toimintasääntö, nuorisovaltuutettujen perehdyttäminen, lautakuntapaikat kunnan luottamuselimissä ja nuorisovaltuustoedustus kunnanvaltuustossa.

Katso tästä nuorisovaltuuston tervehdys Nuvan liittokokoukseen:

Vaikuttamismahdollisuudet houkuttelevat

Siuntion nuorisovaltuusto on kunnan virallinen toimielin. Aktiivinen nuorisovaltuusto tuo kunnallisessa päätöksenteossa nuorten äänen kuuluviin, antaa lausuntoja, tekee aloitteita ja ottaa kantaa ajankohtaisiin nuoria kiinnostaviin asioihin. Nuorisovaltuustolla on oma vuosibudjetti, jonka käytöstä nuoret valtuutetut päättävät itsenäisesti.

Kouluilla on mahdollisuus asettaa oppilaskunnistaan edustajat nuorisovaltuustoon. Vuonna 2021 nuorisovaltuustossa on toiminut 14 siuntiolaista nuorta. Nuorisovaltuustotoiminta on yhteisöllistä ja osallistavaa, nuoret valtuutetut oppivat uusia taitoja, verkostoituvat ja löytävät uusia kavereita.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jenny Andersson pitää nuorisovaltuustomyönteinen kunta -sertifikaattia nuorisovaltuuston suurimpana saavutuksena. Hän haki nuorisovaltuustoon, koska hän halusi vaikutta nuorten asioihin.

– Nuorisovaltuustotyö on ollut antoisaa, koska olen saanut enemmän tietoa kuntavaikuttamisesta ja kunnan eri toimielimistä, Andersson sanoo.

Mahtava kunnianosoitus

Kunnanjohtaja Juha-Pekka Isotupa pitää Vuoden nuorisovaltuusto -tunnusta ja sertifikaattia mahtavana kunnianosoituksena.

– Olemme saaneet tutustua fiksuihin nuoriin. Siuntiolle voi povata hyvää tulevaisuutta, kun täällä kasvaa kunnan asioista ymmärtäviä ja kiinnostuneita nuoria, Isotupa kehuu.

Siuntion nuorisovaltuustossa on ehdokasasettelu meneillään 28.11.2021 asti. Määräaikaan mennessä mukaan voivat hakea Siuntiossa asuvat, 12-22-vuotiaat vaikuttamisesta kiinnostuneet nuoret. Ilmoittaudu tästä.

Siuntio on pääkaupunkiseudun kupeessa Länsi-Uusimaalla sijaitseva 6 200 asukkaan luonnonläheinen ja vireä maalaiskunta, jossa on panostettu nuorisopalveluiden laatuun. Ensi kesänä nuorisopalvelut saavat uudet tilat silloin valmistuvasta sivistys- ja hyvinvointikampuksesta.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jenny Andersson ja varapuheenjohtaja Essi Hyvärinen.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jenny Andersson ja varapuheenjohtaja Essi Hyvärinen.