Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023. Tämän jälkeen tätä verkkosivua ei päivitetä. Tämä tarkoittaa, että tällä sivulla saattaa olla vanhentunutta tietoa. Ajantasaisen tiedon löydät hyvinvointialueen verkkosivulta osoitteesta luvn.fi. Siinä tapauksessa, että tietoa ei ole vielä ehditty julkaista luvn.fi-sivustolla, sivustolta ohjataan kuntien sivuille.

Koronarokotukset Siuntiossa ▼

 • Marraskuussa on vielä neljä rokotuspäivää: 17.11, 22.11, 23.11 ja 24.11.
 • THL suosittelee tänä syksynä uutta koronan tehosterokotusta kaikille yli 65-vuotiaille, yli 18-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.  
 • Maskin käyttöä suositellaan erityisesti oireisille, koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin meneville ja altistuneille.
 • Koronarokotukset ovat ylivoimaisesti tehokkain keino suojautua koronalta. Vaikka rokotukset eivät kokonaan estä tartunnan saamista, ne suojaavat erittäin hyvin vakavalta tautimuodolta.

Siuntion kunta kehottaa kaikkia noudattaman viranomaisten määräyksiä ja ohjeita koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Jos sinulle tulee lieviäkin oireita, jää kotiin vähintään viideksi vuorokaudeksi. Pidä turvavälejä, käytä maskia kaikissa lähikontakteissa ja huolehdi tarkasti käsi- ja yskimishygieniasta.

Koronatesti

Jää kotiin, jos sinulla on lieviäkin oireita ja kerro omille lähikontakteillesi mahdollisesta altistumisesta. Tämä on tärkeämpää kuin koskaan. Myös oireettomien tulee noudattaa voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia.

Jos oireesi ovat lievät, voit tehdä pikatestin. Hakeudu laboratoriotestiin lieväoireisena vain, jos kuulut koronaviruksen suhteen riskiryhmiin tai teet potilastyötä. Raskaana olevat lasketaan nykyään riskiryhmään kuuluviksi.

Terveydenhuollon testauskapasiteetin tulee kohdentua lääketieteellisin perustein testiä tarvitseville sekä terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin. Muut voivat halutessaan tehdä pikatestin.

Huomaa, että pikatestien herkkyys havaita omikron-muunnos on matalampi muihin viruskantoihin verrattuna. Jos sinulla on oireita ja testitulos on negatiivinen, suosittelemme, että teet uuden testin myöhemmin. Oireisena ei tule hakeutua kontaktiin muiden kanssa edes negatiivisen testituloksen jälkeen.

Positiivinen tulos

Jos koronatestisi on positiivinen (kotitesti tai HUSLAB:in testi)

 • sinulle voidaan kirjoittaa sairauslomatodistus. Ota tarvittaessa yhteys terveyskeskukseen.
 • tarkista tästä linkistä, onko sinulla kohonnut veritulpan riski. Jos olet raskaana tai sinulla on muusta syystä kohonnut veritulpan riski, ota yhteyttä terveyskeskukseen, jotta voit saada veritulpan estolääkettä.
 • kerro oma-aloitteisesti tartunnastasi niille, joiden kanssa olet ollut yhdessä lähekkäin oireita edeltävän 2 vuorokauden aikana ja mahdollisesti jo oireiden alettua. Voit myös suositella heille 5 vuorokauden omaehtoista karanteenia. Omikron-tartunnat etenevät nopeasti, jonka vuoksi tartunta tulisi todeta nopeasti (kotipikatestillä) ja lähikontakteja tulisi tiedottaa ilman viivettä, jotta toiminnalla voisi olla vaikutusta.

Jos perheessäsi on koronatartunta

 • etkä ole vastikään sairastanut koronatartuntaa tai sinulla ei ole melko tuoretta koronarokotuksen tehosteannosta (2 kk) suosittelemme omaehtoista kotikaranteenia (5 vrk) ja toistettua kotitestausta.
 • Jos saat oireita tai kotitestissä toteat koronatartunnan, jää sairastamaan kotiin 5 vuorokauden ajaksi oireiden alusta. Jos lapsesi ei ole vastikään sairastanut koronaa eikä hänellä ole melko tuoretta tehosteannosta, suosittelemme 5 vuorokauden omaehtoista karanteenia ja toistettua testausta.
 • Jos lapsi saa oireita, hänen tulee jäädä kotiin sairastamaan vähintään 5 vuorokaudeksi.
 • Jos olet sairastanut koronatartunnan viimeisen 2 kuukauden aikana, sinun ei tarvitse tehdä kotitestejä.

Tässä vaiheessa kotitestit ovat omakustanteisia. STM on viestinyt, että koululaisille ja opiskelijoille tullaan jakamaan kotitestejä. Tiedotamme lisää, kun testejä on saatavilla.

Eristys- ja karanteenipäätöksiä ei enää kirjoiteta

Jos saat laboratoriotestistä positiivisen tuloksen, lähetämme toimintaohjeet tekstiviestillä. Emme enää tee eristyspäätöksiä koronavirustartunnan takia, sillä eristämisellä ei enää voida ehkäistä viruksen leviämistä. Ota yhteys terveyskeskukseen, jos tarvitset sairaslomatodistuksen.

Perhepiirissä, työpaikalla, koulussa, varhaiskasvatuksessa tai muussa vastaavassa paikassa koronalle altistuneille ei ole enää mahdollista antaa yksilöllistä neuvontaa eikä heitä aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Viranomaisjäljitystä tehdään 12.1.2022 alkaen asteittain vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä. Muissa tilanteissa kuten perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Altistuneiden suositellaan toimivan omatoimisesti tartuntariskin vähentämiseksi.

Kasvomaskit

Maskia käyttämällä kaikki voivat suojata itseään ruuhkaisissa liikennevälineissä sekä sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Maskin käyttöä suositellaan erityisesti

 • niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
 • niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
 • niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti pysymistä kotona oireiden väistymiseen saakka.