Siuntion korona- ja rokotetiedote (päivitetty 11.5.2022)
- Seuraava rokotuspäivämme on 21.5.
-
Viikolla 16 Siuntiossa todettiin 48 uutta koronatapausta, 24 uutta tapausta viikolla 17 ja viime viikolla 8 uutta tapausta.
- Maskia käyttämällä kaikki 12 vuotta täyttäneet ja tätä vanhemmat suojaavat itseään ruuhkaisissa liikennevälineissä sekä sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.
- Maskin käyttöä suositellaan erityisesti oireisille, koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin meneville ja altistuneille.
- Koronarokotukset ovat ylivoimaisesti tehokkain keino suojautua koronalta. Vaikka rokotukset eivät kokonaan estä tartunnan saamista, ne suojaavat erittäin hyvin vakavalta tautimuodolta.
Koronaa esiintyy edelleen Siuntiossa. Viikolla 16 Siuntiossa todettiin 48 uutta koronatapausta, 24 uutta tapausta viikolla 17 ja viime viikolla 8 uutta tapausta.
Siuntion kunnan koronakoordinaatioryhmä on laatinut seuraavat ohjeet Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätösten pohjalta.
Siuntion kunta kehottaa kaikkia noudattaman viranomaisten määräyksiä ja ohjeita koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.
Jos sinulle tulee lieviäkin oireita, jää kotiin vähintään viideksi vuorokaudeksi. Pidä turvavälejä, käytä maskia kaikissa lähikontakteissa ja huolehdi tarkasti käsi- ja yskimishygieniasta.
Koronatesti
Jää kotiin, jos sinulla on lieviäkin oireita ja kerro omille lähikontakteillesi mahdollisesta altistumisesta. Tämä on tärkeämpää kuin koskaan. Myös oireettomien tulee noudattaa voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia.
Jos oireesi ovat lievät, voit tehdä pikatestin. Hakeudu laboratoriotestiin lieväoireisena vain, jos kuulut koronaviruksen suhteen riskiryhmiin tai teet potilastyötä. Raskaana olevat lasketaan nykyään riskiryhmään kuuluviksi.
Terveydenhuollon testauskapasiteetin tulee kohdentua lääketieteellisin perustein testiä tarvitseville sekä terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin. Muut voivat halutessaan tehdä pikatestin.
Huomaa, että pikatestien herkkyys havaita omikron-muunnos on matalampi muihin viruskantoihin verrattuna. Jos sinulla on oireita ja testitulos on negatiivinen, suosittelemme, että teet uuden testin myöhemmin. Oireisena ei tule hakeutua kontaktiin muiden kanssa edes negatiivisen testituloksen jälkeen.
Positiivinen tulos
Jos koronatestisi on positiivinen (kotitesti tai HUSLAB:in testi)
- sinulle voidaan kirjoittaa sairauslomatodistus. Ota tarvittaessa yhteys terveyskeskukseen.
- tarkista tästä linkistä, onko sinulla kohonnut veritulpan riski. Jos olet raskaana tai sinulla on muusta syystä kohonnut veritulpan riski, ota yhteyttä terveyskeskukseen, jotta voit saada veritulpan estolääkettä.
- kerro oma-aloitteisesti tartunnastasi niille, joiden kanssa olet ollut yhdessä lähekkäin oireita edeltävän 2 vuorokauden aikana ja mahdollisesti jo oireiden alettua. Voit myös suositella heille 5 vuorokauden omaehtoista karanteenia. Omikron-tartunnat etenevät nopeasti, jonka vuoksi tartunta tulisi todeta nopeasti (kotipikatestillä) ja lähikontakteja tulisi tiedottaa ilman viivettä, jotta toiminnalla voisi olla vaikutusta.
Jos perheessäsi on koronatartunta
- etkä ole vastikään sairastanut koronatartuntaa tai sinulla ei ole melko tuoretta koronarokotuksen tehosteannosta (2 kk) suosittelemme omaehtoista kotikaranteenia (5 vrk) ja toistettua kotitestausta.
- Jos saat oireita tai kotitestissä toteat koronatartunnan, jää sairastamaan kotiin 5 vuorokauden ajaksi oireiden alusta. Jos lapsesi ei ole vastikään sairastanut koronaa eikä hänellä ole melko tuoretta tehosteannosta, suosittelemme 5 vuorokauden omaehtoista karanteenia ja toistettua testausta.
- Jos lapsi saa oireita, hänen tulee jäädä kotiin sairastamaan 5 vuorokaudeksi.
- Mikäli lapsesi saa koronatestistä positiivisen tuloksen (kotitesti tai virallinen koronatesti), ilmoita tuloksesta mahdollisimman pian päiväkodin johtajalle, luokanopettajalle tai luokanvalvojalle. Jos lapsesi on koululaisten iltapäivätoiminnassa, ilmoita tartunnasta myös iltapäiväkerhon ohjaajalle. Lapsen tulee jäädä oireiden alkaessa heti kotiin sairastamaan 5 vuorokaudeksi.
- Jos olet sairastanut koronatartunnan viimeisen 2 kuukauden aikana, sinun ei tarvitse tehdä kotitestejä.
Tässä vaiheessa kotitestit ovat omakustanteisia. STM on viestinyt, että koululaisille ja opiskelijoille tullaan jakamaan kotitestejä. Tiedotamme lisää, kun testejä on saatavilla.
Eristys- ja karanteenipäätöksiä ei enää kirjoiteta
Jos saat laboratoriotestistä positiivisen tuloksen, lähetämme toimintaohjeet tekstiviestillä. Emme enää tee eristyspäätöksiä koronavirustartunnan takia, sillä eristämisellä ei enää voida ehkäistä viruksen leviämistä. Ota yhteys terveyskeskukseen, jos tarvitset sairaslomatodistuksen.
Perhepiirissä, työpaikalla, koulussa, varhaiskasvatuksessa tai muussa vastaavassa paikassa koronalle altistuneille ei ole enää mahdollista antaa yksilöllistä neuvontaa eikä heitä aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.
Viranomaisjäljitystä tehdään 12.1.2022 alkaen asteittain vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä. Muissa tilanteissa kuten perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Altistuneiden suositellaan toimivan omatoimisesti tartuntariskin vähentämiseksi.
Hygieniavaatimukset
Koko Suomessa ovat voimassa 30.6. asti tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset, joilla parannetaan asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisuutta. Tartuntatautilain pykälässä 58 c määritellään yleiset hygieniavaatimukset, joita laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on noudatettava:
- asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen
- asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytäntöjä koskevat toimintaohjeet
- tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan
- asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi kuin se on mahdollista toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen. Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.
Lain hygieniavaatimukset ovat voimassa ilman erillisiä viranomaispäätöksiä koko Suomessa erilaisissa asiakas- ja yleisötiloissa, kuten kaupoissa, kauppakeskuksissa, liikuntatiloissa, museoissa, teattereissa ja kirjastoissa.
Ravintolarajoitukset ovat voimassa Uudellamaalla 12.1. alkaen.
Koulut ja varhaiskasvatus
Päiväkoti tai koulu tiedottaa ryhmissä todetuista koronatartuntatapauksista muita ryhmän jäseniä/huoltajia paljastamatta sairastuneen henkilöllisyyttä ja kehottaa ryhmän muita jäseniä tekemään kotitestausta.
Mikäli lapsesi saa koronatestistä positiivisen tuloksen (kotitesti tai virallinen koronatesti), ilmoita tuloksesta mahdollisimman pian päiväkodin johtajalle, luokanopettajalle tai luokanvalvojalle. Jos lapsesi on koululaisten iltapäivätoiminnassa, ilmoita tartunnasta myös iltapäiväkerhon ohjaajalle. Lapsen tulee jäädä oireiden alkaessa heti kotiin sairastamaan 5 vuorokaudeksi.
Sairaana ei saa tulla päiväkotiin tai kouluun.
Yleisötilaisuudet
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kumonnut kaikki kokoontumisrajoitukset. Terveysturvallisuus on edelleen huomioitava tilojen käytössä.
Lisäksi tartuntatautilain yleisten hygieniavaatimusten voimassaoloa on jatkettu. Toimilla parannetaan asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisuutta. Tartuntatautilain pykälässä 58 c määritellään yleiset hygieniavaatimukset, joita laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on noudatettava:
- asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen
- asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytäntöjä koskevat toimintaohjeet
- tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan
- asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi kuin se on mahdollista toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen. Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.
Asiakas- ja yleisötilat
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on antanut määräyksen tilojen terveysturvallisesta käytöstä Etelä-Suomessa. Aluehallintovirasto velvoittaa toimijoita järjestämään toimintansa siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Tällaisia tiloja voivat olla yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut tilat, esimerkiksi liikuntatiloja, kauppoja, kirjastoja ja museoita henkilömäärästä riippuen. Myös yleisötilaisuuksiin käytetyt tilat kuuluvat määräyksen piiriin.
Toimija voi esimerkiksi:
- rajoittaa asiakasmäärää
- järjestää asiakaspaikat väljästi ja tilan turvallisesti
- tehostaa ilmanvaihtoa ja suositella maskin käyttöä tiloissaan
- toimia muulla toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla.
Määräys edellyttää, että toimijat tekevät kirjallisen suunnitelman niistä toimenpiteistä, joilla lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä ehkäistään. Tarkempaa tietoa määräyksen sisällöstä on aluehallintoviraston verkkosivuilla.
Lisäksi koko Suomessa ovat voimassa 30.6.2022 asti tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset, joiden tarkoituksena on parantaa terveysturvallisuutta: vaatimukset koskevat mm. asiakkaiden oleskelun mahdollisimman väljää sijoittelua ja asiakkaiden ohjeistamista hyvistä hygieniakäytännöistä. Lisää tietoa yleisistä hygieniavaatimuksista.
Kasvomaskit
Maskia käyttämällä kaikki 12 vuotta täyttäneet ja tätä vanhemmat suojaavat itseään ruuhkaisissa liikennevälineissä sekä sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.
Maskin käyttöä suositellaan erityisesti
- niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
- niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
- niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.
Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti pysymistä kotona oireiden väistymiseen saakka.
Siuntion kunta tarjoaa henkilöstölleen ja koulujen oppilailleedelleen kasvomaskeja omaehtoiseen käyttöön.
Erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti.
Koronarokotukset ovat ylivoimaisesti tehokkain keino suojautua koronalta. Vaikka rokotukset eivät kokonaan estä tartunnan saamista, ne suojaavat erittäin hyvin vakavalta tautimuodolta.
THL:n maskisuositus ei koske työpaikkoja ja työskentelytilanteita, joissa maskien käyttö perustuu työsuojeluun ja asiakasturvallisuuteen. Näistä vastaa työnantaja ja ohjeistaa Työterveyslaitos.
Suosittelemme, että maskeja on tarjolla sisätiloissa henkilökunnalle ja asiakkaille.
Kuntalaisten toivotaan noudattavan HSL:n ja VR:n ohjeistusta maskin käytöstä matkustaessaan julkisilla liikennevälineillä.
Suositus maskin käytöstä sote-henkilöstölle
Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan henkilöstö jatkaa edelleen maskien käyttöä, kuten työnantajat ovat aiemmin ohjeistaneet. Järjestelmällinen maskien käyttö on tärkeää työ- ja potilasturvallisuuden kannalta.
Vierailuohjeet vanhustenhuollon yksiköissä
Voimassaolevat ohjeet löytyvät täältä.
Terveys- ja sosiaalipalvelut
Siuntion kunta haluaa muistuttaa kuntalaisia siitä, että terveydenhuoltoon tulisi hakeutua tarpeen vaatiessa. Etenkin riskiryhmäläisten on tärkeää huolehtia, että oma perussairaus on hyvässä hoitotasapainossa.
Siuntion terveyskeskuksen ajanvaraus ma–pe kello 8–16 p. 09 2606 1430. Virka-ajan ulkopuolella klo 16–8 Lohjan yhteispäivystys, p.116 117 (maksuton).
Sosiaalipalvelujen neuvonta- ja päivystys on auki joka arkipäivä klo 8–15.45, p. 041 730 6998. Virka-ajan ulkopuolella ja viikonloppuisin: Länsi Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystys p. 09 816 42439.
Seuraava rokotuspäivämme on 21.5.
Koronarokotukset ovat ylivoimaisesti tehokkain keino suojautua koronalta. Vaikka rokotukset eivät kokonaan estä tartunnan saamista, ne suojaavat erittäin hyvin vakavalta tautimuodolta.
Järjestämme seuraavan rokotustilaisuuden terveyskeskuksessa lauantauna 21.5. klo 9.30–15 yli 5-vuotiaille, kaikki rokotteet tarjolla.
Varaa aikasi osoitteessa koronarokotusaika.fi tai puhelimitse terveyskeskuksesta ma–pe klo 8–16 p. 09 2606 1430. Soita terveyskeskukseen, jos tämä päivä ei käy sinulle.
Voit ottaa ensimmäisen, toisen, kolmannen tai neljännen rokoteannoksen. Kolmas rokoteannos annetaan yli 18-vuotiaille ja 12–17-vuotiaille, jos kyseessä ole voimakkaasti immuunipuutteinen henkilö. Alle 12-vuotiaat eivät saa kolmatta annosta. Neljäs annos annetaan yli 80-vuotiaille.
THL suosittelee neljättä annosta yli 80-vuotiaille sekä kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille. Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.
Meillä on tarjolla nyt myös Nuvaxovid-rokotetta. Sitä suositellaan henkilöille, joille ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta, eli Pfizerin, Modernan tai Astra Zenecan coronarokotteita.
Rokotteita voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat tätä rokotevalmistetta muiden valmisteiden sijaan. Rokotteella on myyntilupa 18 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin. Varaa rokotusaika terveyskeskuksesta, jos haluat Nuvaxovid-rokotteen. Voit soittaa terveyskeskukseen ma–pe klo 8–16 p. 09 2606 1430. Muussa tapauksessa ajanvaraus tapahtuu ensisijaisesti osoitteesta koronarokotusaika.fi. Jos et saa rokotusaikoja näkyville koronarokotusaika.fi-palvelussa, soita terveyskeskukseen.
Lue lisää Nuvaxovid-rokotteesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n verkkosivulta.
Kolmas annos pääsääntöisesti yli 18-vuotiaille
Yli 18-vuotiaat saavat kolme rokoteannosta. THL:n ohjeen mukaan 12–17-vuotiaille ei anneta vielä 3. rokotetta, ellei kyseessä ole voimakkaasti immuunipuutteinen henkilö. Alle 12-vuotiaat eivät saa kolmatta annosta.
Toisen rokoteannoksen voi saada, kun ensimmäisen annoksen ottamisesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa ja kolmannen rokotteen voi saada, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut 4 kuukautta. 60 vuotta täyttäneet sekä riskiryhmät voivat saada kolmannen rokotteen 3–4 kuukauden päästä edellisestä rokotteesta. Vakavasti immuunipuutteisilla henkilöillä annosten väli on 2 kuukautta.
THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia 12 vuotta täyttäneille ihmisille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3−4 kuukautta. Myös neljättä annosta varten voi jo varata ajan.
Toivomme, että kaikki siuntiolaiset käyvät ottamassa rokotteen mahdollisimman pian.
Rokotteina Moderna, Biontech-Pfizer ja Nuvaxovid
Yli 12-vuotiaat rokotetaan Modernan rokotteella. Aikaisemmin toisella rokotteella rokotetut voivat ottaa 3. rokotteen Modernalla. Alle 30-vuotiaille miehille ja pojille annetaan Biontech-Pfizerin rokote. 5-11-vuotiaille on käytössä lapsille suunnattu valmiste Biontech-Pfizerilta.
Nuvaxovid-rokotetta suositellaan henkilöille, joille ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta, eli Pfizerin, Modernan tai Astra Zenecan coronarokotteita. Rokotteita voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat tätä rokotevalmistetta muiden valmisteiden sijaan. Rokotteella on myyntilupa 18 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin.
Kaikista siuntiolaisista 80,7 prosenttia ja ja yli 18-vuotiaista 89,5 prosenttia, eli 5 070 henkilöä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen ja toisen annoksen on saanut 77,5 prosenttia kaikista ja 87,5 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä, eli 4 855 henkilöä. Kolmannen annoksen on saanut 3 353 siuntiolaista, eli 67,7 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä ja 53,7 prosenttia kaikista siuntiolaisista. Tiedot on haettu 27.4. THL:n tilastoista.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo, koronarokote suojaa koronavirustaudilta ja erityisesti sen vakavilta muodoilta.
Koronarokotteen teho tartuntaa vastaan hiipuu asteittain toisen annoksen saamisen jälkeen. Rokotteen suojateho vakavaa koronavirustautia vastaan säilyy valtaosalla väestöstä kuitenkin erittäin hyvänä ainakin kuuden kuukauden ajan.
Rokotus ehkäisee myös viruksen tarttumista, vaikkei se estä tartuntoja kokonaan.
Koronarokotus ei täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä. Siksi on tärkeää, että myös rokotteen saatuasi pidät riittävää etäisyyttä, käytät tarvittaessa maskia, peset käsiäsi ja noudatat muita ohjeita viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.
THL kannustaa vahvasti kaikkia 18 vuotta täyttäneitä ottamaan myös kolmannen koronarokoteannoksen.
THL suosittelee koronarokotusta raskaana oleville, koska viruksen deltamuunnos on kasvattanut vakavan taudin riskiä odottavilla. Äidin ottama rokote saattaa suojata myös vastasyntynyttä vauvaa.
Voit varata ajan rokotukseen ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen kautta osoitteessa www.koronarokotusaika.fi. Rokotusaikoja voi myös varata Siuntion terveyskeskuksen ajanvarauksesta ma–pe klo 8–16 p. 09 2606 1430. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Yksi soitto riittää.
Rokotteet annetaan Siuntion terveyskeskuksessa.
Pyydämme ensisijaisesti seuraamaan verkkotiedotusta ja välttämään puhelintiedusteluja terveyskeskukseen.
Ohjeita rokotukseen saapuville:
- Tule vain terveenä
- Noudata turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa
- Käytä kasvomaskia sekä saapuessasi että rokotuspaikassa
- Saavu mahdollisimman täsmällisesti
- Ota mukaan Kela-kortti
- Pukeudu helposti riisuttavaan paitaan
- Rokotuksen jälkeen on syytä varautua odottamaan rokotuspaikalla noin 15 minuutin ajan
- Mikäli et pääse liikkumaan itsenäisesti, voit ottaa mukaasi yhden saattajan
5–11-vuotiaiden rokottaminen
Koronarokotuksen voivat Suomessa vastedes saada kaikki 5 vuotta täyttäneet. Rokottamalla voidaan suojata lapsia ja nuoria ja samalla heidän lähipiiriään erityisesti vakavalta koronavirustaudilta. 5–11-vuotiaille annetaan kaksi rokoteannosta.
Koronavirustauti on yleensä lapsilla lievä, mutta perussairaudet lisäävät myös 5–11-vuotiaiden koronavirustartunnan saaneiden sairastavuutta. Perussairaus tai sen hoito voi heikentää immuunipuolustusta ja sitä kautta lisätä vakavan taudin riskiä. Myös itse perussairaus voi vaikeutua koronavirusinfektiosta.
Vaikka lasten sairaalahoitoa vaativien tautitapausten määrä on erittäin pieni, pandemian vuoksi asetetut rajoitukset kohtaamisille, harrastuksille ja koulunkäynnille vaikuttavat lasten ja nuorten elämään voimakkaasti.
Myös lapset ja nuoret voivat kärsiä pitkäkestoisesta koronavirustaudista, jossa oireet pitkittyvät tai ilmaantuvat myöhemmin. Lapsilla pitkäkestoinen tauti on kuitenkin hyvin harvinainen. Aihetta tutkitaan parhaillaan. Sosiaali- ja terveysministeriö on perustanut työryhmän kartoittamaan pitkittyneen taudin esiintymistä, diagnostiikkaa ja hoitoa.
Lasten ja nuorten koronatautiin on lisäksi kuvattu liittyvän harvinaisena jälkitautina vakavaa yleistynyttä tulehdusreaktiota (MIS-C).
THL: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista
Alaikäinen voi itse päättää koronarokotuksestaan, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että tämä ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään asiasta. Lapsen itsenäiselle päätökselle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Useimpien 5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.
12–18-vuotiaiden rokottaminen
12–15-vuotiaat on rokotettu pääsääntöisesti kouluissa. Ne yli 12-vuotiaat, jotka eivät vielä ole saaneet rokotetta, voivat varata rokotusajan terveyskeskukseen osoitteesta www.koronarokotusaika.fi. Alle 18-vuotiaille ei pääsääntöisesti anneta kolmatta rokoteannosta. Ne 12–18-vuotiaat, tai jotka voimakkaan immuunipuutteen vuoksi tarvitsevat 3. rokotteen, voivat varata rokotusajan soittamalla terveyskeskukseen numeroon 09 2606 1430 tai ottamalla yhteyttä digiklinikan kautta.
Pyydämme, että vanhemmat keskustelisivat rokotuksesta kotona, jotta rokotustilanteessa päätös rokotteen antamisesta on selkeä.
Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti.
Jos nuori ei halua tai hän ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Lomakkeen voi täyttää koneella, mutta se pitää tulostaa allekirjoituksia varten.
Rokotukset ovat vapaaehtoisia. 12–17-vuotiaat rokotetaan Modernan rokotteella. Pojille annetaan Pfizer Biontechin Corminaty-rokotetta.
THL on myös koostanut vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin 12–15-vuotiaiden rokotuksista sekä esitteet nuorille ja heidän huoltajilleen.
Koska verkossa liikku erilaatuista ja jopa väärää tietoa rokotuksista, THL on myös julkaissut artikkelin Näistä merkeistä tunnistat väärän tiedon verkossa.
Nuorten rokotuksiin liittyviin kysymyksiin vastaavat:
AKK:n oppilaat terveydenhoitaja Anniina Pietilä ma–to klo 15–16 puh: 044 386 1029
SSS:n oppilaat terveydenhoitaja Taina Kauppinen-Karlsson alkaen ma–to klo 12–13 puh: 044 386 1539
Mitä tarkoittaa voimakkaasti heikentynyt immuunipuolustus?
Voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan henkilöt, joilla on jokin seuraavista sairauksista tai tiloista:
- Elinsiirto
- Kantasolusiirto
- Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
- Immunosuppressiivinen syöpähoito
- Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
- Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
- Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
- Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila
Omaa sairautta tai terveydentilaa koskevissa kysymyksissä kannattaa kääntyä hoitavan lääkärin puoleen.