Sisäliikuntapaikat suljettu aikuisilta aluehallintoviraston määräyksestä – koronatilanne yhä vaikea Siuntiossa

28.12.2021 12:30

Kategoria: Korona-tiedote Sosiaali- & Terveyspalvelut

Siuntion koronatilanne on edelleen vaikea. Uusia koronatapauksia ilmenee 2–3 päivässä. Ilmantuvuus on tällä hetkellä 472 tapausta per 100 000 asukasta viimeisen 14 vuorokauden aikana. Myös omikron-muunnosta esiintyy Siuntiossa.

Siuntion kunta kehottaa kaikkia noudattaman viranomaisten määräyksiä ja ohjeita koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Pidä turvavälejä ja käytä maskia kaikissa lähikontakteissa. Pidä huolta käsi- ja yskimishygieniasta. Jos sinulle tulee oireita, lieviäkin, mene koronatestiin.

Tartunnanjäljitys on ollut pahasti kuormittunut eikä kaikille altistuneille pystytä soittamaan. Suurimmalle osalle altistuneita lähetetään pelkästään tekstiviesti. Emme soita viestin saaneelle. Tekstiviesti on sitova ilmoitus karanteenista.

Siuntion kunta tekee parhaansa koronatilanteen kohentamiseksi. Tämä vaatii kuitenkin yhteistyötä kaikilta osapuolilta. Haluamme muistuttaa, että karanteenimääräyksiä ei saa rikkoa.

Rokotusaikoja on runsaasti

Toivomme, että kaikki siuntiolaiset ottavat koronarokotteen mahdollisimman pian. Meillä on nyt runsaasti rokotusaikoja varattavissa tammikuulle. Rokotekattavuus on jo suuressa osaa ikäryhmistä korkea, mutta erityisesti 20–34-vuotiaiden siuntiolaisten kesken rokotekattavuus on jäljessä ikäryhmän kansallisesta keskiarvosta ja kaukana laumasuojatasosta.

Koronarokote suojaa sinua vakavalta covid-19-taudilta. Kukaan ei etukäteen voi tietää, saako taudin vakavan muodon. Teho-osastolle on covid-19-taudin takia joutunut myös alle 40-vuotiaita potilaita. Koronan takia sairaala- tai tehohoidossa olevista potilaista valtaosa on rokottamattomia tai heillä on puutteellinen rokotesuoja.

Koronarokote vähentää riskiä, että tartutat muita. Jos rokotteesta huolimatta saat tartunnan, rokote vähentää viruksen määrää hengitysteissäsi sekä lyhentää aikaa, jona kannat virusta. 

11-vuotiailla on kaksinkertainen määrä koronatartuntoja 12-vuotiaisiin verrattuna sen jälkeen, kun suurin osa 12-vuotiaista on saanut toisen koronarokotteen. Tämä selviää Helsinki Graduate School of Economicsin ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tilastoista (Helsingin Sanomat 23.12.2021). Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuoreen tutkimuksen mukaan kolmas rokoteannos suojaa myös koronaviruksen omikron-muunnokselta.

Diagrammi joka osoittaa, että yli 90 prosenttia yli 55-vuotiaista siuntiolaisista, yli 80 prosenttia yli 40-vuotiaista ja 12-19-vuotiaista, 76 prosenttia 35-39-vuotiaista ja noin 65 prosenttia 20-34-vuotiaista siuntiolaisista on ottanut toisen koronarokotteen. Kolmannen annoksen on saanut 10 prosenttia siuntiolaisista.

Sisäliikuntatilat suljettu, yleisötilaisuudet kielletty

Sisäliikuntatilat on suljettu aikuisilta 28.12.–10.1. Etelä-Suomen aluehallintoviraston määräyksestä. Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäminen sisätiloissa on kielletty 28.12.2021–17.1.2022. Kieltoa ei voi kiertää koronapassin käytöllä.

Yksityiset ja julkiset urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystilat on suljettu 28.12.2021–10.1.2022. Siuntiossa tämä tarkoittaa mm. liikuntahallia, Fennia Arenaa ja Sjundeå svenska skolan liikuntasalia. Koronapassi ei mahdollista näiden tilojen käyttöä.
Suljettavaksi määrättyjä tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan. Sulkminen ei myöskään koske ammattiurheilua eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Määräys tilojen sulkemisesta tarkoittaa sitä, että kaikki seuraavat julkisten ja yksityisten toimijoiden urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevat tilat pitää sulkea:

  • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
  • yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
  • tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
  • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
  • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
  • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Lue lisää kunnan korona- ja rokotetiedotteesta.