Perhepäivähoito


Perhepäivähoito on kodinomainen vaihtoehto päivähoitoa tarvitsevalle lapselle. Perhepäivähoitaja on kunnan työntekijä, joka hoitaa lapsia omassa kodissaan. Pieni ryhmä mahdollistaa lapsille rauhallisen arjen ja leikkiympäristön. Perhepäivähoitajat toteuttavat lasten kanssa kunnan varhaiskavatussuunnitelmaa jokaisena hoitopäivänä. 

Perhepäivähoidossa hoitajan työaika muotoutuu lasten hoitoaikojen perusteella. Toiminta-aika on pääsääntöisesti
8-9 tuntia päivässä ja keskimäärin 40 tuntia viikossa. Ylimenevä työaika tasataan hoitajan vapaina eli niin sanottuina tasoitusvapaina, jolloin lapsen hoito järjestyy sovitussa varahoitopäiväkodissa. Varhaiskasvatusmaksut perhepäivähoidossa määräytyvät samanlaisin perustein kuin päiväkotihoidossa

Perhepäivähoitajat ja lapsiryhmän koko

Siuntion kunnassa toimii kaksi ammattitaitoista perhepäivähoitajaa, jotka palvelevat suomenkielellä eri alueilla Siuntiossa. Perhepäivähoitajan lapsiryhmässä voi olla kerrallaan hoidossa 4 alle kouluikäistä lasta perhepäivähoitajan omat alle kouluikäiset lapset mukaan lukien.

Varahoito

Jokaisella perhepäivähoidossa olevalla lapsella on sovittuna varahoitopaikka (päiväkoti), johon perheiden toivotaan tutustuvan erikseen. Varahoitopaikasta sovitaan tarkemmin ennen varhaiskasvatuksen alkamista.

Perhepäivähoitopaikan järjestäminen

Perhepäivähoidon hoitopaikka pyritään järjestämään perheiden toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Hoitopaikkaa ei kuitenkaan aina pystytä tarjoamaan kodin läheltä. Perhepäivähoidon toiminnan lähiesimiehenä, pedagogisesta ohjaamisesta ja valvonnasta vastaa varhaiskasvatuksen palvelualuevastaava.

Siuntion kunnan perhepäivähoitajina panostamme toiminnassamme luontopedagogiikkaan. Olemme paljon luonnossa. Lapset oppivat liikkumaan, kunnioittamaan ja arvostamaan metsää. Metsässä leikitään, liikutaan, kiipeillään, rakennetaan, tutkitaan, ihmetellään, lauletaan, opetellaan tunne- ja kaveritaitoja sekä askarrellaan ja maalataan. 

Viikoittaiseen ohjelmaamme kuuluvat Metsämörriretket, jotka sisältävät laulamista, laskemista, tutkimista, leikkiä ja eväiden syöntiä. Retken aiheet tulevat useimmiten lapsilta. Seuraamme vuodenaikojen vaihteluita, tutkimme värejä, kasveja, sieniä, ötököitä ja kuuntelemme lintujen ääniä.  

Turvallisuus on meille tärkeää. Liikkuessamme käytämme heijastinliivejä ja mukanamme on myös ensiapulaukku. Kaikilla perhepäivähoitajilla on ensiapukoulutus.  

Suomen- ja ruotsinkieliset hoitajat tekevät keskenään yhteistyötä. Yhteisiä projekteja ovat mm. joulujuhlat, juhannuksen vietto, urheilupäivä, sadonkorjuujuhlat, isän- ja äitienpäivä. Lisäksi teemme yhteistyötä mm. kirjaston kanssa, rakennamme esimerkiksi erilaisia näyttelyitä lasten tekemistä töistä.  

Lämpimästi tervetuloa perhepäivähoitoon! 

Lisätietoa

varhaiskasvatus(at)siuntio.fi

Suomenkielinen palvelualuevastaava

Tuire Rönkkö
044 386 1298

Ruotsinkielinen palvelualuevastaava

Nina Isometsä
044 386 1043

sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)siuntio.fi