Palkkatuki
Palkkatuki on työvoimaviranomaisen myöntämä harkinnanvarainen tuki työnantajalle työttömän työnhakijan palkkakustannuksiin. Tarkoituksena on edistää työnhakijan työllistymistä avoimille työmarkkinoille ja parantaa hänen ammatillista osaamistaan. Tuki myönnetään ja maksetaan työnantajalle, mutta tuella palkattavan henkilön on täytettävä lain määrittämät kriteerit.
Vuoden 2025 työllisyysmäärärahat palkkatuen osalta on pitkälti sidottu, joten Kirkkonummen, Vihdin ja Siuntion työvoimapalvelut myöntävät palkkatukea tiukentuneella harkinnalla. Palkkatuen myöntämistä harkitaan vain vähintään vuoden työttömänä olleelle palkkatuella työllistettävälle joko kokoaikaiseen ja vakituiseen työsuhteeseen tai oppisopimuskoulutukseen.
Lisätietoja palkkatuesta
Palkkatukea voi hakea yritys, hyvinvointialue tai muu yhteisö, kuten yhdistys, säätiö, rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta tai seurakunta. Työvoimaviranomainen ei voi myöntää tukea työsuhteeseen, joka on alkanut ennen kuin tuen myöntämisestä on tehty päätös. Työvoimaviranomainen arvioi, onko tuki tarkoituksenmukaisin keino edistää työttömän työnhakijan työllistymistä ja päättää jokaisen tukijakson keston ja määrän.
Työnantajana sitoudut maksamaan tuella palkatulle työntekijälle vähintään työsuhteeseen sovellettavan työehtosopimuksen mukaista palkkaa tai tavanomaista ja kohtuullista palkkaa, jos sovellettavaa työehtosopimusta ei ole.
Palkkatuesta lyhyesti:
Vuonna 2025 Kirkkonummen, Vihdin ja Siuntion työnantajapalvelut voivat harkita palkkatuen myöntämistä:
-vähintään vuoden työttömänä olleelle palkkatuella työllistettävälle ja
-toistaiseksi voimassa olevaan ja kokoaikaiseen työsuhteeseen tai
-oppisopimuskoulutukseen.
Palkkatuen kesto on tyypillisesti 10 kuukautta.
Palkkatuen määrä on useimmiten 50 % tai 70 % palkkatukityöllistetyn palkkakustannuksista.
Yhdistykselle, säätiölle tai rekisteröidylle uskonnolliselle yhdyskunnalle tuen määrä voi olla 100 % palkkakustannuksista 65 %:n työaikaan saakka. HUOM! Työn tulee olla vakituinen kokopäivätyö, jolloin työnantajalle jää maksettavaksi 35 %:n osuus palkkakustannuksista.
Tukea voidaan maksaa enintään 1260–2020 euroa kuukaudessa riippuen palkkatuen myöntöperusteesta.
Sivun sisältö
Toimi näin
Hae tukea hyvissä ajoin ennen työsuhteen alkamista. Työsuhde voi alkaa vasta, kun tuesta on annettu päätös.
Myönnetty palkkatuki maksetaan jälkikäteen niin, että maksatusjaksoon sisällytetään yhden kalenterikuukauden aikana päättyneet palkanmaksukaudet. Hae palkkatuen maksatusta kuukausittain kalenterikuukauden aikana päättyviltä palkanmaksukausilta. Voit hakea tukea useamman maksatusjakson ajalta yhdellä kertaa. Hakemus ei vanhene kesken tukikauden. Jos tukijakso tai tuella palkatun työsuhde päättyy kesken maksatusjakson, myös maksatusjakso päättyy samaan aikaan. Tuki maksetaan kuitenkin maksatusjaksoittain eli kuukausi kerrallaan.
Toimita maksatushakemus työvoimaviranomaiselle kolmen kuukauden kuluessa sen kalenterikuukauden päättymisestä, jonka aikana viimeinen tukijaksoon kuuluva maksatusjakso päättyy. Tukijakso on se ajanjakso, joka on määritetty päätöksessä tuen kestoksi.
Työsuhteen tai oppisopimuskoulutuksen ehdoissa tapahtuvista muutoksista, lomautuksesta tai muusta työnteon keskeytymisestä sekä työsuhteen päättymisestä on välittömästi ilmoitettava työvoimaviranomaiselle.
Hae tukea ja sen maksatusta asiointipalvelussa
Hae tukea ja sen maksatusta sähköisellä lomakkeella asiointipalvelussa. Kirjaudu asiointipalveluun henkilökohtaisella pankkitunnisteella, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
Täytä hakemus asiointipalvelussa ja lisää siihen tarvittavat liitteet. Palvelun sisäiset ohjeet auttavat hakemuksen täyttämisessä. Asiointipalvelussa voit jättää hakemuksen, vastata hakemusta koskeviin täydennyspyyntöihin, täydentää hakemustasi ja vastaanottaa asiaasi koskevat päätökset. Tukijaksoa koskevissa muutoksissa tulee olla yhteydessä työvoimaviranomaiseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja jättää muutoshakemus asiointipalvelussa ennen mahdollista muutosta.
Asiointipalvelussa hakemuksen voi jättää valtuutettu henkilö. Organisaation puolesta voivat asioida ilman erikseen annettua valtuutta henkilöt, joilla on asioiden hoitamiseen olemassa oleva valtuus tai rekisteritietoihin perustuva oikeus. Asiointipalvelu tarkistaa henkilön asiointioikeuden kirjautumisen yhteydessä.
Tuessa käytettävä valtuusasia on nimeltään Palkkatuen hakeminen.
Valtuuden lisäksi asiointipalvelun käyttö edellyttää yhteisöasiakkailta Y-tunnusta.
Saat neuvontaa asiointipalvelun käyttöön ja valtuuttamiseen Yritys-Suomi-neuvonnasta.
Kenelle palvelu on tarkoitettu
• Vuonna 2025 Kirkkonummen, Vihdin ja Siuntion työnantajapalvelut voivat harkita palkkatuen myöntämistä:
• vähintään vuoden työttömänä olleelle palkkatuella työllistettävälle ja
• toistaiseksi voimassa olevaan ja kokoaikaiseen työsuhteeseen tai
• oppisopimuskoulutukseen.
Palkkatukea voi hakea yritys, kunta, kuntayhtymä tai hyvinvointialue tai muu yhteisö, kuten yhdistys, säätiö, rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta tai seurakunta.
Tukea ei voida myöntää työsuhteeseen, joka on alkanut jo ennen kuin tuen myöntämisestä on tehty päätös.
Tukea ei myönnetä, jos
• tuki vääristää kilpailua suhteessa muihin, jotka tarjoavat samoja tuotteita tai palveluja
• työnantaja on olennaisesti laiminlyönyt palkanmaksuvelvollisuuttaan tai velvollisuuksiaan suorittaa veroja tai lakisääteisiä maksuja
• edustamasi organisaatio on EU:n valtiontukien yleisessä ryhmäpoikkeusasetuksessa tarkoitettu vaikeuksissa oleva yritys tai sitä koskee Euroopan komission päätökseen perustuva maksamaton perintämääräys, jossa tuki on julistettu sääntöjen vastaiseksi tai sisämarkkinoille soveltumattomaksi.
Tukea on mahdollista saada irtisanomisista tai lomautuksista huolimatta, kun työsuhteessa olevien työntekijöiden määrä palkkatuen hakemisen hetkellä on vähintään yhtä suuri kuin työtekijöiden irtisanomisen tai lomauttamisen ajankohtana. Tuki ei saa heikentää palveluksessasi olevien työntekijöiden asemaa.
Jos tuella palkattu siirtyy liikkeen luovutuksen, yhteisön sulautumisen tai jakautumisen taikka yhteisöjen yhdistymisen takia toisen työnantajan palvelukseen kesken palkkatukijakson, palkkatuki työntekijän vastaanottavalle työnantajalle voidaan myöntää ajaksi, joka luovuttavalle työnantajalle myönnetyn palkkatukijakson kestosta on jäljellä. Vastaanottavan työnantajan on toimitettava palkkatukihakemus työvoimaviranomaiselle kuukauden kuluessa tuella palkatun siirtymisestä luovutuksensaajan tai vastaanottavan yhteisön palvelukseen.
Tuella palkattu henkilö voidaan siirtää toisen työnantajan (käyttäjäyrityksen) tehtäviin, jos työvoimaviranomainen on antanut siihen luvan. Hakemukseen on liitettävä käyttäjäyrityksen vakuutus tuen ehtojen täyttymisestä. Siirron edellytyksenä on, että käyttäjäyritys täyttää tuen myöntämiselle asetetut vaatimukset, työtehtävät tukevat palkkatuen tavoitteita, ja käyttäjäyritys maksaa työntekijästä asianmukaisen korvauksen.
Asiointi ja yhteydenotto
Sijainti
Työvoimapalvelut, Siuntion toimipiste
Kirkkonummen, Vihdin ja Siuntion työvoimapalveluiden asiointipiste, jossa järjestetään asiakastapaamisia ajanvarauksella.
Käyntiosoite
Puistopolku 1
02580 Siuntio
Näytä työvoimapalvelut, siuntion toimipiste kartalla(siirryt toiseen palveluun)
Palveluajat:
Työvoimapalvelut, Vihdin toimipiste
Työvoimapalveluiden asiantuntijat ohjaavat ja neuvovat työvoimaviranomaisen asioinnissa Kirkkonummen, Vihdin ja Siuntion kuntien asukkaita. Toimipisteessä järjestetään myös asiakastapaamisia ajanvarauksella.
Käyntiosoite
Pisteenpolku 4
03100 Vihti
Näytä työvoimapalvelut, vihdin toimipiste kartalla(siirryt toiseen palveluun)
Palveluajat:
Maanantai–torstai 12.00–15.30
Työvoimapalvelut, Kirkkonummen toimipiste
Työvoimapalveluiden asiantuntijat ohjaavat ja neuvovat työvoimaviranomaisen asioinnissa Kirkkonummen, Vihdin ja Siuntion kuntien asukkaita. Toimipisteessä järjestetään myös asiakastapaamisia ajanvarauksella.
Käyntiosoite
Ervastintie 2
02400 Kirkkonummi
Näytä työvoimapalvelut, kirkkonummen toimipiste kartalla(siirryt toiseen palveluun)
Palveluajat:
Maanantai–torstai 12.00–15.30
Lisätieto
Kirkkonummen, Vihdin ja Siuntion työvoimapalveluiden verkkosivu
Verkkosivulta löydät tietoa työvoimaviranomaisen palveluista ja ohjeita asiointiin Kirkkonummen, Vihdin ja Siuntion asukkaille.
Kirkkonummen, Vihdin ja Siuntion työvoimapalveluiden verkkosivu(siirryt toiseen palveluun)
Asioi sähköisesti
Työmarkkinatorin asiointi yrityksille ja työnantajille
Yrityksen asiointi -osiossa voit julkaista työpaikkailmoituksen, asioida työvoimaviranomaisen kanssa ja täyttää liiketoimintasuunnitelman.
Työmarkkinatorin asiointi yrityksille ja työnantajille (siirryt toiseen palveluun)
Kirkkonummen, Vihdin ja Siuntion työvoimapalveluiden puhelinneuvonta
Työvoimapalveluiden asiantuntijat neuvovat työvoimaviranomaisen asioinnissa Kirkkonummen, Vihdin ja Siuntion kuntien asukkaita.
040 126 9102
Palveluajat:
Maanantai–torstai 12.00–15.30
Perjantai 12.00–14.30