Palonummelle uusi leikkipaikka – käynnistää kunnan leikkipaikkojen parannushankkeen

22.11.2022 16:34

Kategoria: Matkailu & Vapaa-aika Asuminen & Ympäristö

Palonummen uusi leikkipaikka on ensimmäinen hanke kunnan pyrkimyksissä parantaa leikkipuistojaan. Leikkipaikka rakennetaan Palonummentien ja Palonummenkaaren kulmaan. Maanrakennustyöt on jo aloitettu. Maankuorinnan jälkeen paikalle levitetään suodatinkangas ja soraa alueelta, jossa Aleksis Kiven koulun väistötilat olivat. Tässä vaiheessa Palonummelle siirretään myös välineitä väistötilojen pihalta.

Tekninen lautakunta käsitteli leikkipuistoselvitystä viime viikon tiistaina ja valitsi etenemisvaihtoehdoista sen, jossa enemmän alueleikkipuistoja, eli korkeamman varustelutason leikkipuistoja. Tekninen osasto ja sivistysosasta suunnittelevat yhdessä leikkipaikkojen välineistön ja varustelun. Toiveena on, että kesän kynnyksellä olisi jo useampi leikkipaikka kunnostettu.

Leikkipaikat kunnostetaan määrärahojen puitteissa. Ensi vuoden talousarviossa leikkipuistoille on osoitettu 130 000 euroa. Vuosille 2024–2027 leikkipuistoille on varattu 30 000 euroa vuodessa.

Keskusleikkipuisto keskustaan

Selvityksen kahdessa vaihtoehdossa leikkipuistot luokitellaan keskusleikkipaikkaan, alueleikkipaikkaan ja lähileikkipaikkaan.

Keskusleikkipaikoissa leikkivälineiden valikoima on laaja ja mahdollisesti teemamainen. Keskusleikkipaikoille on myös huomioitava paikoitusaluemahdollisuus sekä autoille että pyörille. Selvityksessä keskusleikkipaikan paikaksi ehdotettiin lautakunnan valitsemassa vaihtoehdossa Fanjunkarsin puistoa ja toisessa vaihtoehdossa Kirsti Hornin puistoa eli urheilukentän vieressä olevaa nurmialuetta.

Lautakunta kuitenkin päätti, että keskusleikkipuiston mahdollinen sijainti selvitetään keskustan kaavarunkotyön yhteydessä niin, että pysäköinti ja turvallisuus tulevat huomioduiksi. Taloussuunnitelmassa keskusleikkipuiston suunnitteluun on varattu 25 000 euroa vuodelle 2024 ja 250 000 euroa puiston toteuttamiseen 2025.

Kartta johon on merkitty keskustan alueen säilytettävät leikkipaikat.

Keskustan alueen leikkipaikat teknisen lautakunnan valitseman vaihtoehdon mukaan.

Uusia leikkipaikkoja myös Haagaan ja Lappersiin

Alueleikkipaikalla on lähileikkipaikkaa monipuolisempi leikkivälineistö tai esimerkiksi leikkivälineiden lisäksi kuntoiluvälineitä. Puistoalueelle voidaan rakentaa lisäksi maamäkiä ja pelialueita. Teknisen lautakunnan valitsemassa vaihtoehdossa alueleikkipaikoiksi on määritelty Säästöpankintien leikkipaikka, Juoksijantien leikkipaikka, Palonummenkaaren rakenteilla oleva leikkipaikka, Haagan tuleva leikkipaikka ja Störsvikin leikkipaikka.

Lähileikkipaikkoihin sisältyy vähintään perusleikkivälineistö, eli keinuteline pienille ja isoille lapsille sekä hiekkalaatikko. Kaikkien leikkipaikkojen perusvarusteisiin kuuluvat penkit, roska-astiat sekä leikkipaikan sijainnin ja ylläpitäjän yhteystiedot kertova opastetaulu.

Lähileikkipaikoiksi määritellään Koulutien leikkipaikka, Peltorinteen leikkipaikka, Aleksis Kiven tien leikkipaikka, parkourkenttä, Lappersiin rakennettava leikkipaikka, Kalliomäen leikkipaikka Pikkalassa ja Tyyskylän päiväkodin piha.

Neljä leikkipaikkaa poistumassa

Uusien leikkipaikkojen rakentamisen ja vanhojen kunnostamisen lisäksi muutamia leikkipaikkoja poistetaan. Nämä ovat Ratapihantien leikkipaikka, Puistopolun leikkipaikka, Peltokaaren leikkipaikka ja liikuntahallin leikkipaikka.

Ratapihantien leikkipuisto, jossa Mannerheimin lastensuojeluliiton Siuntion yhdistys pitää perhekahvilaa, on alueella, joka on kaavoitettu kerrostaloille. Puistoa ei peruskorjata vaan pidetään turvallisena ja toimintakuntoisena elinkaarensa loppuun. Vieressä oleva kunnan varikko tullaan myös siirtämään alueelta pois.

Peltokaaren leikkipaikka puolestaan sijaitsee hyvin lähellä Peltorinteen leikkipaikkaa. Liikuntahallin leikkipaikka sijaitsee aivan Jukolan päiväkodin pihan ja Sivistyskampus Siuntion sydämen koulupihan läheisyydessä. Myös Puistopolun leikkipaikka sijaitsee aivan Siuntion sydämen vieressä.

Tästä voit tutustua leikkipaikkaselvitykseen.

Penkki, liukumäki ha leikkimökki leikkipuistossa.

Juoksijantien leikkipuisto on määritelty alueleikkipuistoksi.