Nuorten hammashoito peruskoulun jälkeen

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023. Tämän jälkeen tätä verkkosivua ei päivitetä. Tämä tarkoittaa, että tällä sivulla saattaa olla vanhentunutta tietoa. Ajantasaisen tiedon löydät hyvinvointialueen verkkosivulta osoitteesta luvn.fi. Siinä tapauksessa, että tietoa ei ole vielä ehditty julkaista luvn.fi-sivustolla, sivustolta ohjataan kuntien sivuille. 

Peruskoulun jälkeen nuoren ja hänen huoltajiensa tulee huolehtia aikojen varaamisesta suun ja hampaiden tarkastuksiin ja muuhun tarpeelliseen hoitoon.
Kaikille oppilaille määritellään 8. tai 9. luokalla yksilöllinen tarkastusväli, joka kertoo, milloin on syytä varata seuraava tarkastusaika. Tämän ajankohdan voi halutessaan tarkastaa Omakannasta tai Siuntion hammashoitolasta.
Mikäli ongelmia suussa ilmenee jo aiemmin, on viisainta ottaa mahdollisimman pikaisesti yhteys hammashoitolaan ohjeiden saamiseksi.
Opiskeluterveydenhuoltoon kuuluu hammashoito mukaan lukien välttämätön oikomishoito.
Opiskeluterveydenhuollon palvelut on tarkoitettu ammatillisessa koulutuksessa opiskeleville, lukiolaisille, ammattikorkeakoululaisille ja yliopisto-opiskelijoille.
Opiskelupaikkakunnan tulee kutsua opiskelija suun tarkastukseen ainakin kerran opintojen aikana.
Oikomishoidossa olevien hampaiston kipsimallit annetaan viimeisellä peruskouluajan oikomishoitokäynnillä mukaan opiskelupaikkakunnan oikomishoitolaan toimitettavaksi.
Jos nuori ei heti siirry opiskelemaan, hammashuolto jatkuu kotipaikkakunnan hammashoitolassa.

Haluatko pitää terveet ja hyvännäköiset hampaat? Tässä hyvä resepti:
1) Hampaiden pesu fluorihammastahnalla vähintään kaksi kertaa vuorokaudessa
2) Vesi janojuomaksi
3) Ateriakertojen välillä on pyrittävä pitämään 2-3 tunnin tauko syömisessä ja juomisessa, herkut jälkiruoaksi.
4) Xylitolipurkka tai –pastilli 3 kertaa päivässä aterian jälkeen