Mitkä aluevaalit?

Aluevaaleissa valitaan edustajat aluevaltuustoihin. Aluevaltuusto tekee päätökset hyvinvointialueella. Siuntio kuuluu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeseen.

Mikä on hyvinvointialue?

Tähän asti kuntien vastuulla on ollut sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestäminen. Jatkossa niistä vastaavat hyvinvointialueet. Siuntion sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Muutos tulee voimaan 1.1.2023.

Mikä on aluevaltuusto?

Hyvinvointialueella on itsehallinto. Päätökset hyvinvointialueella tekee aluevaltuusto.

Jokaisella hyvinvointialueella on oma aluevaltuusto. Se päättää esimerkiksi vanhusten hoidosta ja terveyskeskusten ja paloasemien toiminnasta.

Aluevaltuuston toimikausi on neljä vuotta. Länsi-Uudenmaan aluevaltuustoon valitaan 79 jäsentä. Aluevaltuusto aloittaa työnsä 1.3.2022.

Ensimmäiset aluevaalit järjestetään sunnuntaina 23.1.2022. Tämän jälkeen aluevaalit toimitetaan samanaikaisesti kuntavaalien kanssa vuodesta 2025 alkaen. Siitä eteenpäin valtuuston toimikausi on neljä vuotta.

Kuva jossa kerrotaan, että hyvinvointialueen tehtäviä ovat perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sosiaalihuolto, lasten, nuorten ja perheiden palvelut, työikäisten palvelut, ikääntyneiden palvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut, vammaispalvelut, oppilas- ja opiskelijahuolto, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä pelastustoiminta.

Missä voit äänestää?

Vaalipäivänä voit äänestää vain omassa äänestyspaikassasi. Vaalipäivän äänestyspaikkasi mainitaan äänioikeusilmoituksessa, jonka olet saanut postissa.

Äänestyspaikat Siuntion kunnassa ovat äänestysalueittain seuraavat:

Läntinen ja pohjoinen äänestysalue: Siuntion kylpylä, Lepopirtintie 80, 02570 Siuntio kk
Kuntakeskuksen äänestysalue: Sjundeå svenska skola, Koulutie 3, 02580 Siuntio
Eteläinen äänestysalue: Kehla Stallcafé, Niittykyläntie 299, 02580 Siuntio

Vaalihuoneistot ovat avoinna klo 9–20.

Ennakkoäänestyksessä voit äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa joko kotimaassa tai ulkomailla. Siuntiossa ainoa yleinen ennakkoäänestyspaikka on kunnankirjasto, os. Asematie 4, 02580 Siuntio. Ennakkoäänestyksen aukioloajat ovat arkisin klo 10–18 sekä la–su klo 10–14.

Äänioikeusilmoituksen mukana on luettelo lähialueen paikoista, joissa voit äänestää ennakkoon.Huomaathan, että aluevaaleja ei järjestetä Helsingissä. Siksi siellä on vain kolme ennakkoäänestyspaikkaa.

Sinun on varauduttava todistamaan henkilöllisyytesi.

Noudata näitä ohjeita äänestyspaikalla:

  • Pidä riittävä etäisyys muihin ihmisiin.
  • Huolehdi käsien puhtaudesta. Käytä käsihuuhdetta.
  • Voit käyttää äänestyspaikalla kasvomaskia tai kasvovisiiriä. Poista kasvomaski, jos vaalivirkailija pyytää.
  • Jos haluat, voit tuoda mukana oman kynän.

Koronatilanne voi vaihdella eri puolilla maata. Seuraa tiedotusta, vaikuttaako koronatilanne äänestämiseen Siuntiossa. Noudata myös paikallisten viranomaisten ohjeita, jos he sellaisia antavat.