Lisää koronarokotusaikoja avattu 5–11-vuotiaille lapsille – muillekin ikäryhmille on runsaasti aikoja

05.01.2022 11:36

Kategoria: Korona-tiedote Sosiaali- & Terveyspalvelut

Olemme avanneet lisää rokotusaikoja 5–11-vuotiaille lapsille seuraavasti:

Ti 18.1. klo 16–18
Ke 19.1. klo 16–18
To 20.1. klo 16–18
Pe 21.1. klo 8–16

Muillekin ikäryhmille on runsaasta vapaita rokotusaikoja. Varaa aika lapsellesi tai itsellesi osoitteesta koronarokotus.fi. Tulosta huoltajan suostumuslomake täältä.

5–11-vuotiaille lapsille tarjotaan Biontech-Pfizerin Comirnaty 10 mikrogrammaa/annos -rokotetta. Annos on pienempi kuin vanhemmille lapsille ja aikuisille. Rokotteen perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta. Toinen annos annetaan pääsääntöisesti 6–12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen.

12–17-vuotiaille tytöille tarjotaan Modernan Spikevax-rokotetta. Pojille tarjotaan ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnatya. Modernan Spikevaxia ei toistaiseksi tarjota Suomessa alle 30-vuotiaille pojille ja miehille, sillä pohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan koronarokotuksen jälkeen todettuja sydänlihastulehduksia on ilmennyt eniten nuorilla miehillä. Tapauksia on ollut suhteessa enemmän Spikevaxin kuin Comirnatyn saaneilla. Tapaukset ovat myös pojilla ja nuorilla miehillä harvinaisia.

Rokotteen perussarjaan kuuluu kaksi annosta. Yli 12-vuotiaille annettavat annoskoot ovat samoja kuin aikuisilla, sillä rokotteiden turvallisuutta ja tehoa yli 12-vuotiailla nuorilla on tutkittu tällä annoskoolla. Toinen annos annetaan pääsääntöisesti 6–12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen.

Kolmannen rokotteen voi saada, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut 4 kuukautta. 60 vuotta täyttäneet sekä riskiryhmät voivat saada kolmannen rokotteen 3–4 kuukauden päästä edellisestä rokotteesta. Vakavasti immuunipuutteisilla henkilöillä annosten väli on 2 kuukautta.

THL:n ohjeen mukaan 12–17-vuotiaille ei anneta vielä 3. rokotetta, ellei kyseessä ole voimakkaasti immuunipuutteinen henkilö. Ne 12–17-vuotiaat, jotka eivät ole vielä saneet 1. tai 2. rokotetta, voivat varata ajan osoitteesta koronarokotusaika.fi. Ne 12–17-vuotiaat, jotka voimakkaan immuunipuutteen vuoksi tarvitsevat 3. rokotteen, voivat olla yhteydessä terveysasemalle puhelimitse 09-2606 1430.

Pandemialla suuri vaikutus lasten ja nuorten elämään

Rokottamalla voidaan suojata lapsia ja nuoria ja samalla heidän lähipiiriään erityisesti vakavalta koronavirustaudilta.

Koronavirustauti on yleensä lapsilla lievä, mutta perussairaudet lisäävät myös 5–11-vuotiaiden koronavirustartunnan saaneiden sairastavuutta. Perussairaus tai sen hoito voi heikentää immuunipuolustusta ja sitä kautta lisätä vakavan taudin riskiä. Myös itse perussairaus voi vaikeutua koronavirusinfektiosta.

Vaikka lasten sairaalahoitoa vaativien tautitapausten määrä on erittäin pieni, pandemian vuoksi asetetut rajoitukset kohtaamisille, harrastuksille ja koulunkäynnille vaikuttavat lasten ja nuorten elämään voimakkaasti.

Myös lapset ja nuoret voivat kärsiä pitkäkestoisesta koronavirustaudista, jossa oireet pitkittyvät tai ilmaantuvat myöhemmin. Lapsilla pitkäkestoinen tauti on kuitenkin hyvin harvinainen. Aihetta tutkitaan parhaillaan. Sosiaali- ja terveysministeriö on perustanut työryhmän kartoittamaan pitkittyneen taudin esiintymistä, diagnostiikkaa ja hoitoa.

Lasten ja nuorten koronatautiin on lisäksi kuvattu liittyvän harvinaisena jälkitautina vakavaa yleistynyttä tulehdusreaktiota (MIS-C).

Koronatilanne Siuntiossa pahentunut

Koronaepidemia ei osoita laantumisen merkkejä Siuntiossakaan. Loma-aika ei vähentänyt tartuntoja vaan tartunnat lähtivät uudestaan nousuun. Viikolla 51 Siuntiossa todettiin 18 uutta tapausta ja viikolla 52 todettiin 42 uutta tapausta. Maanantaina ilmaantuvuus oli 976 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisen 14 vuorokauden aikana.

Omikron-muunnos on jo koronaviruksen yleisin muoto Siuntiossa.

Tartuntatautitiimi ottaa yhteyttä kaikkiin positiivisen testitulokseen saaneisiin sekä omikron-tartunnalle altistuneisiin. Muut altistuneet saavat tekstiviestin.

Toivomme, että kaikki siuntiolaiset käyvät rokottautumassa mahdollisimman pian ja noudattavat varovaisuusohjeita.

Vältä turhia kontakteja, pidä turvavälejä, käytä kasvomaskia ja pidä huolta käsi- ja yskimishygieniasta.

Lue lisää kunnan korona- ja rokotetiedotteesta.