Kunnanjohtajan vapputervehdys

30.04.2020 13:42

Kategoria:

Poikkeava arki ja uusi normaali

Kuluneet pari kuukautta ovat asettaneet meidät aikaisemmin kokemattoman eteen. Maailmanlaajuinen koronavirus levisi maaliskuun alkupuolella Suomeen ja se on koskettanut meitä kaikkia. Siuntiossakin olemme saaneet kokea valmiuslain mukanaan tuomia erityisjärjestelyjä.

Siuntion kunta on sopeuttanut toimintaansa valtioneuvoston antamien rajoitusten, määräysten ja ohjeiden mukaan. Arjen muutoksista on tiedotettu kuntalaisia ja samalla on kehotettu seuraamaan eri uutisvälineitä ja viranomaisten nettisivuja.

Merkittävä muutos kuntalaisten arjessa on ollut koulujen pääasiallinen siirtyminen etäopetukseen. Tilanne on poikinut järjestelyjä mm. koulukuljetuksissa, -ruokailussa ja myös varhaiskasvatuksen palveluissa.

Valtioneuvosto päätti eilen 29.4., että koulujen sulkemista ei jatketa 13.5. jälkeen, joten koululaiset palaavat kouluihin muutamaksi viikoksi. Poikkeusjärjestelyjä aletaan siltä osin purkaa, mutta lähikontakteja tulee edelleen välttää.

Sivistystoimen palvelujen sulkeutumisen myötä on joidenkin henkilöiden työtilanne muuttunut. Osa henkilöstöstä on siirtynyt työskentelemän muihin tehtäviin ja mm. terveydenhoidon koulutuksen omaavia on siirtynyt töihin terveyskeskuksen vuodeosastolle ja avohoitoon. Vierailut terveyskeskuksen vuodeosastolla, Villa Charlotassa ja Azaleassa on kielletty, mutta terveyskeskuksen ja hammashoitolan päivystykset, samoin kuin pääosa sosiaalipalveluista, toimivat lähes normaalisti. Asiointi on kuitenkin toivottavaa aloittaa puhelimitse.

Kunnantalo, tekninen toimisto ja kirjasto ovat myös sulkeneet ovensa. Osa henkilöstöstä on siirtynyt etätöihin. Asioiminen on kuitenkin mahdollista puhelimitse ja henkilökohtaisia tapaamisia on sovittu. Kunnan palvelut ovat jatkuneet poikkeusrajoituksia lukuun ottamatta normaalilla tasolla. Kirjastossa ja nuorisotoimessa on lisätty sähköisiä palveluja.

Kunnan henkilöstö on poikkeustilanteesta johtuen joutunut kohtaamaan työssään lukemattomia uusia asioita. Sopeutuminen ja joustaminen on ollut ja on kiitettävää. Erityiskiitoksen haluan osoittaa niille työntekijöille, jotka ovat ottaneet vastaan muuttuneita työtehtäviä. Yhdessä tekemällä selviämme tästäkin.

Koronatilanne on ajanut myös lukuisat yritykset ahtaalle. Vielä alkuvuonna näköpiirissä ollut talouden kasvu on taittunut uhkaavaan syöksyyn. Ennusteet ovat synkkiä ja työttömyyden ja yritysten konkurssien ennakoidaan kasvavan. Valtiovalta on tuonut nopeasti erilaisia tukijärjestelmiä yrityksille. Vaihtoehdoista on lisätietoja Siuntion nettisivujen Korona-infossa.

Poikkeustilan helpottamiseksi Siuntion kunta pyrkii aikaistamaan omia välttämättömiä hankintojaan. Pienhankintoja ohjataan mahdollisuuksien mukaan paikallisesti ja tilanne huomioidaan kunnan yhteisöiltä perimissä vuokrissa niiden kohdalla, joihin kriisi on vaikuttanut toimintaa supistavasti. Vesimaksujen laskuissa kerrotaan mahdollisuudesta neuvotella maksuohjelmasta ja tilanne huomioidaan myös varhaiskasvatuksen asiakasmaksuissa. Kuntalaisten toivotaan huomioivan paikalliset yritykset ja yhteisöt hankinnoissaan.

Poikkeusoloissakin kunnan toiminta ja päätöksenteko on jatkunut arkisena ja tulevaisuutta rakentaen. Osa toimielimistä on kokoontunut etänä, osa väljemmissä tiloissa turvaetäisyydet huomioiden. Valtuusto hyväksyi viime viikolla pitkään valmistellun sivistys- ja hyvinvointikampuksen rakennusurakan ja rakentamistöihin päästään jo lähiviikkoina. Kunnan historia suurin hanke valmistuu syksyllä 2022. Kuntakeskukseen nousevan vuokrakerrostalon rakennustyöt ovat myös alkaneet ja palloiluhallin uudistustyöt ovat alkamassa. Tuleva kesä ja ensi vuosi on siis Siuntiossa reipasta rakentamisen aikaa. Tältä osin kuntamme tulevaisuus näyttää valoisalta koronasta huolimatta. Asia, josta voimme olla iloisia ja ylpeitä.

Edessä on poikkeuksellinen Vappu. Kokoontumisrajoitukset estävät perinteisen juhlimisen. Pienikin ele voi kuitenkin tuoda läheisille juhlamielen. Huolehditaan toisistamme. Olkoon se uusi normaali. Hyvää Vappua!

Juha-Pekka Isotupa
kunnanjohtaja

kunnanjohtaja