Koronatilanne on pahentunut kolmen viime viikon aikana – karanteenimääräyksiä on noudatettava

14.12.2021 10:10

Kategoria: Korona-tiedote Sosiaali- & Terveyspalvelut

Siuntion koronatilanne on heikentynyt selvästi kolmen viime viikona aikana. Viime viikolla todettin 21 uutta koronatapausta, edellisellä viikolla 17 ja sitä edellisellä viikolla 25 uutta tapausta. Ilmaantuvuus nousi viime viikolla 585 tapaukseen 100 000 ihmistä kohden viimeisen kahden viikon aikana.

Altistumisten takia satoja siuntiolaisia on asetettu karanteeniin. Koska moni altistuminen on tapahtunut kouluissa useita koululuokkia on jouduttu asettamaan karanteeniin. Uusien koronatapausten takia jopa samoja luokkia on jouduttu asettamaan karanteeniin uudestaan. Tällä hetkellä karanteenissa ovat Sjundeå svenska skolan 5–6-vuotiaiden esiopetus, ensimmäinen, toinen ja neljäs vuosiluokka sekä Aleksis Kiven koulun 3. luokka.

Tartunnanjäljitys on pahasti kuormittunut eikä kaikille altistuneille pystytä soittamaan. Suurimmalle osalle altistuneita lähetetään pelkästään tekstiviesti. Toisin kuin viestissä lukee, emme soita viestin saaneelle. Tekstiviesti on sitova ilmoitus karanteenista.

Siuntion kunta tekee parhaansa koronatilanteen kohentamiseksi. Tämä vaatii kuitenkin yhteistyötä kaikilta osapuolilta.

Haluamme muistuttaa, että karanteenimääräyksiä ei saa rikkoa. Karanteeniaika on viimeistä altistumispäivää seuraavat 10 päivää. Jos sinut määrätään karanteeniin, sinun tulee pysyä kotona karanteenin ajan ja välttää kontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin. Et voi mennä esimerkiksi päiväkotiin, kouluun, töihin, harrastuksiin, kauppaan, apteekkiin tai yleisötilaisuuksiin. Et voi käyttää julkisia kulkuvälineitä. Et voi ottaa vastaan vieraita. Voit kuitenkin ulkoilla siten, että et tapaa muita. Vanhempien tulee huolehtia siitä, että karanteeniin asetettu lapsi tai nuori pysyy kotona. Pyydä ystäviä tai naapureita käymään kaupassa puolestasi.

Jos pysyt oireettomana, voit mennä koronatestiin kuudentena päivänä viimeisen altistumispäivän jälkeen. Karanteeni päättyy, mikäli testitulos on negatiivinen. Jos et mene testiin, karanteeni on 10 päivää. Karanteenin pituudesta riippumatta sinun on seurattava vointiasi ja mahdollisia oireita 14 päivän ajan altistumisesta. Voit varata ajan koronatestiin osoitteesta koronabotti.hus.fi.

Kuva joka on linkki sivustolle, jolla varataan aika koronatestiin.

Toivomme myös, että kaikki rokotusvuorossa olevat siuntiolaiset käyvät ottamassa rokotteen. Tällä hetkellä 3:n annoksen aikoja ei ole. Teemme parhaamme, jotta saisimme lisää rokotusaikoja pian.

Kaksi koronarokotetta pienentää riskiäsi saada koronatartuntaa pienenee ja antaa tehokkaan suojan vakavaa covid-19-tautia vastaan. Samalla suojaat niitä, jotka eivät voi saada rokotetta tai joilla on heikko immuunipuolustus. Jos rokotteesta huolimatta saat koronatartunnan, rokote vähentää viruksen määrää hengitysteissäsi. Lisäksi kannat virusta lyhyemmän aikaa kuin rokottamaton. Siten rokote pienentää riskiä, että tartutat muita.

Rokotteen antama suoja vakavaa covid-19-tautia vastaan on tehokas. Rokottamattomilla on 30-kertainen riski joutua sairaalaan vakavan covid-19-taudin takia kahdesti rokotettuihin verrattuna. Riski on korkea jo yli 30-vuotiailla. Varaa aika koronarokotukseen osoitteesta koronarokotusaika.fi.

Kuva joka on linkki sivustolle, jossa varataan aika koronarokotukseen.

Tällä hetkellä 77,8 prosenttia kaikista ja 88,5 prosenttia yli 12-vuotiaista siuntiolaisista, eli 4 817 henkilöä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen ja toisen annoksen on saanut 74 prosenttia kaikista ja 84,4 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä, eli 4 587 henkilöä. Kolmannen annoksen on saanut 362 henkilöä. Tiedot on haettu 13.12. THL:n ja Tilastokeskuksen tilastoista. Alle 50-vuotiaiden ja erityisesti 20–34-vuotiaiden joukossa rokotuskattavuudessa on vielä parantamisen varaa.

Diagrammi joka osoittaa, että yli 90 prosenttia yli 55-vuotiaista siuntiolaisista, yli 80 prosenttia yli 40-vuotiaista ja 16-19-vuotiaista, 75 prosenttia 35-39-vuotiaista, 62 prosenttia 34-39-vuotiaista, noin 65 prosenttia 20-29-vuotiaista ja yli 79 prosenttia 12-15-vuotiaista siuntiolaisista on ottanut toisen koronarokotteen. Kolmannen annoksen on ottanut noin 6 prosenttia siuntiolaisista.

Muistutamme myös, että on edelleen tärkeää pitää turvavälejä, käyttää kasvomaskia julkisilla paikoilla ja julkisissa kulkuneuvoissa ja pitää huolta käsihygieniasta.

Lue lisää kunnan korona- ja rokotetiedotteesta.

Henkilö ottaa käsidesiä.