Koronarokotusaikoja ykköspiikille on avattu 1.12. – aluehallintovirasto asetti rajoituksia seisomokatsomoihin ja yhteislaulutilaisuuksiin

19.11.2021 15:35

Kategoria: Korona-tiedote

Olemme avanneet uusia rokotusaikoja ensimmäistä annosta varten keskiviikkona 1.12. Jos et vielä ole ottanut koronarokotetta, voit varata ajan osoitteesta koronarokotusaika.fi.

Toisen annoksen voit ottaa, kun on kulunut vähintään kuusi viikkoa siitä, kun sait ensimmäisen rokoteannoksen. Haluamme muistuttaa, että toisen annoksen ottaminen on tärkeää, jotta rokote antaa täyden mahdollisen suojan. Rokotamme kaikkia yli 12-vuotiaita siuntiolaisia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kolmatta koronarokoteannosta 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2. Kolmatta annosta suositellaan näille ryhmille aikaisintaan 6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Vapaita aikoja kolmosannokselle löytyy 1.12. klo 16-20.

Tällä hetkellä 76,7 prosenttia kaikista ja 88 prosenttia yli 12-vuotiaista siuntiolaisista, eli 4 770 henkilöä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen ja toisen annoksen on saanut 72,5 prosenttia kaikista ja 83,2 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä, eli 4 503 henkilöä. Tiedot on haettu 19.11. THL:n ja Tilastokeskuksen tilastoista.

Diagrammi joka kertoo, että yli 60-vuotiaista yli 90 prosenttia, yli 40-vuotiaista yli 80 prosenttia, 35-39-vuotiaista 74 prosenttia, 30-34-vuotiaista 57 prosenttia, 20-29-vuotiaista yli 60 prosenttia, 16-19-vuotiaista 83 prosenttia ja 12-15-vuotiaista 76 prosenttia on ottanut kaksi rokoteannosta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt rajoituksista, jotka koskevat tilaisuuksia, joissa on yleisöä seisomakatsomoissa, ja yhteislaulutilaisuuksia. Rajoitukset ovat voimassa 25.11.–24.12.2021.

Seisomakatsomojen henkilömäärää rajoitetaan niin, että sisätiloissa saa olla enintään 20 henkilöä ilman istumapaikkaa. Jos yhteislaulutilaisuuteen osallistuu yli 20 henkilöä, tilaan saa ottaa enintään puolet muun lainsäädännön nojalla tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä. Yhteislaulutilaisuudella tarkoitetaan tilaisuutta, jonka pääasiallista sisältöä on yhteislaulu. Päätös koskee myös yhteislaulutilaisuuksia, joissa on istumapaikat.

Jos tilaisuuden järjestäjä ottaa käyttöön koronapassin, aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia ei tarvitse noudattaa. Tällöin koronapassia tulee edellyttää koko tilaisuuden osalta. Koronapassi pitää tarkastaa tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä. Koronapassia ei tarkasteta henkilökunnalta, esiintyjiltä tai ottelussa pelaavilta urheilijoilta.

Lisäksi koko Suomessa ovat edelleen voimassa tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset, joilla parannetaan asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisuutta. Tartuntatautilain pykälässä 58 c määritellään yleiset hygieniavaatimukset, joita laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on noudatettava:

  • asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen
  • asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytäntöjä koskevat toimintaohjeet
  • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan
  • asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi kuin se on mahdollista toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen. Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

Lain hygieniavaatimukset ovat voimassa ilman erillisiä viranomaispäätöksiä koko Suomessa erilaisissa asiakas- ja yleisötiloissa, kuten kaupoissa, kauppakeskuksissa, liikuntatiloissa, museoissa, teattereissa ja kirjastoissa. Tällä hetkellä vaatimukset ovat voimassa vuoden 2021 loppuun asti.  

Lue lisää kunnan korona- ja rokotetiedotteesta.