Koronarokotus Siuntiossa

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023. Tämän jälkeen tätä verkkosivua ei päivitetä. Tämä tarkoittaa, että tällä sivulla saattaa olla vanhentunutta tietoa. Ajantasaisen tiedon löydät hyvinvointialueen verkkosivulta osoitteesta luvn.fi. Siinä tapauksessa, että tietoa ei ole vielä ehditty julkaista luvn.fi-sivustolla, sivustolta ohjataan kuntien sivuille.

Annamme koronarokotteet Siuntion terveyskeskuksessa. Voit varata ajan rokotukseen ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen kautta osoitteessa www.koronarokotusaika.fi. Rokotusaikoja voi myös varata Siuntion terveyskeskuksen ajanvarauksesta ma–pe klo 8–16 p. 09 2606 1430. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Yksi soitto riittää.

Pyydämme ensisijaisesti seuraamaan verkkotiedotusta ja välttämään puhelintiedusteluja terveyskeskukseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee tänä syksynä uutta koronan tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.  

Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion perusteella esimerkiksi työkomennuksen tai matkan kohdemaan vaatimusten vuoksi.  

Tehosterokotteen voi ottaa tulevalla syyskaudella, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Rokotteen ottamista ei suositella heti syyskuussa, vaan myöhemmin syksyllä samalla käynnillä influenssarokotteen kanssa. 

Erona aiempaan on, että tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei ole enää väliä, kuinka monta rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan. 

Lue lisää THL:n tiedotteista:

Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin?

Koronan tehosterokotukset syystalvella 2022

Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista

Rokotteiden teho koronavirusta vastaan

Sopivatko koronarokotteet kaikille?

Eri ikäisille annettavat annokset

Ensimmäinen ja toinen annos annetaan kaikille yli 5-vuotiaille.

Kolmas rokoteannos annetaan yli 18-vuotiaille ja 12–17-vuotiaille, jos kyseessä ole voimakkaasti immuunipuutteinen henkilö tai jos henkilö kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin. Alle 12-vuotiaat eivät saa kolmatta annosta.

Kolmas annos annetaan

  • Voimakkaasti immuunipuutteisille, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. 
  • 60 vuotta täyttäneille ja yli 18-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. 
  • Alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, aikaisintaan 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Sen voi ottaa milloin tahansa tämän suositellun ajankohdan jälkeenkin. 
  • 12–17-vuotiaille, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Kolmas rokoteannos vähentää viruksen kiertoa väestössä ja antaa kahta annosta paremman suojan vakavaa tautimuotoa vastaan.

THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia

Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Viides annos annetaan 12 vuotta täyttäneille, vakavasta immunipuutteesta kärsiville henkilöille. Heidän tulisi varata rokotusaika puhelimitse terveyskeskuksesta. Viidennen annoksen voi ottaa, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta. Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta myös immuunipuutteisilla, joten taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut ei tarvitse viidettä rokoteannosta tässä vaiheessa. Voimakkaasti immuunipuutteisilla vakavan taudin riski on erityisen suuri.

THL:n alustavien tutkimustulosten mukaan neljännen rokoteannoksen jälkeinen vasta-aineiden määrä jää vakavasti immuunipuutteisilla keskimäärin kolmasosaan terveiden aikuisten kolmannen annoksen jälkeisestä rokotevasteesta. Vakavasti immuunipuutteisilla rokotevasteet vaihtelevat, sillä immuunipuutoksen vakavuus vaikuttaa vasteen suuruuteen.

Meillä on tarjolla nyt myös Nuvaxovid-rokotetta. Sitä suositellaan henkilöille, joille ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta, eli Pfizerin, Modernan tai Astra Zenecan coronarokotteita.

Rokotteita voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat tätä rokotevalmistetta muiden valmisteiden sijaan. Rokotteella on myyntilupa 18 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin. Varaa rokotusaika terveyskeskuksesta, jos haluat Nuvaxovid-rokotteen. Voit soittaa terveyskeskukseen ma–pe klo 8–16 p. 09 2606 1430. Muussa tapauksessa ajanvaraus tapahtuu ensisijaisesti osoitteesta koronarokotusaika.fi. Jos et saa rokotusaikoja näkyville koronarokotusaika.fi-palvelussa, soita terveyskeskukseen.

Lue lisää Nuvaxovid-rokotteesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n verkkosivulta.

Rokotteina Moderna, Biontech-Pfizer ja Nuvaxovid

Yli 12-vuotiaat rokotetaan Modernan rokotteella. Aikaisemmin toisella rokotteella rokotetut voivat ottaa 3. rokotteen Modernalla. Alle 30-vuotiaille miehille ja pojille annetaan Biontech-Pfizerin rokote. 5-11-vuotiaille on käytössä lapsille suunnattu valmiste Biontech-Pfizerilta.

Nuvaxovid-rokotetta suositellaan henkilöille, joille ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta, eli Pfizerin, Modernan tai Astra Zenecan coronarokotteita. Rokotteita voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat tätä rokotevalmistetta muiden valmisteiden sijaan. Rokotteella on myyntilupa 18 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin.

5–11-vuotiaiden rokottaminen

Koronarokotuksen voivat Suomessa vastedes saada kaikki 5 vuotta täyttäneet. Rokottamalla voidaan suojata lapsia ja nuoria ja samalla heidän lähipiiriään erityisesti vakavalta koronavirustaudilta. 5–11-vuotiaille annetaan kaksi rokoteannosta.

Koronavirustauti on yleensä lapsilla lievä, mutta perussairaudet lisäävät myös 5–11-vuotiaiden koronavirustartunnan saaneiden sairastavuutta. Perussairaus tai sen hoito voi heikentää immuunipuolustusta ja sitä kautta lisätä vakavan taudin riskiä. Myös itse perussairaus voi vaikeutua koronavirusinfektiosta.

Vaikka lasten sairaalahoitoa vaativien tautitapausten määrä on erittäin pieni, pandemian vuoksi asetetut rajoitukset kohtaamisille, harrastuksille ja koulunkäynnille vaikuttavat lasten ja nuorten elämään voimakkaasti.

Myös lapset ja nuoret voivat kärsiä pitkäkestoisesta koronavirustaudista, jossa oireet pitkittyvät tai ilmaantuvat myöhemmin. Lapsilla pitkäkestoinen tauti on kuitenkin hyvin harvinainen. Aihetta tutkitaan parhaillaan. Sosiaali- ja terveysministeriö on perustanut työryhmän kartoittamaan pitkittyneen taudin esiintymistä, diagnostiikkaa ja hoitoa.

Lasten ja nuorten koronatautiin on lisäksi kuvattu liittyvän harvinaisena jälkitautina vakavaa yleistynyttä tulehdusreaktiota (MIS-C).

THL: Uusi koronarokotuksia koskeva asetus astuu voimaan 23. joulukuuta – myös 5–11-vuotiaille mahdollista tarjota koronarokotuksia

THL: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotuksestaan, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että tämä ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään asiasta. Lapsen itsenäiselle päätökselle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Useimpien 5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.

12–18-vuotiaiden rokottaminen

12–15-vuotiaat on rokotettu pääsääntöisesti kouluissa. Ne yli 12-vuotiaat, jotka eivät vielä ole saaneet rokotetta, voivat varata rokotusajan terveyskeskukseen osoitteesta www.koronarokotusaika.fi. Alle 18-vuotiaille ei pääsääntöisesti anneta kolmatta rokoteannosta. Ne 12–18-vuotiaat, tai jotka voimakkaan immuunipuutteen vuoksi tarvitsevat 3. rokotteen, voivat varata rokotusajan soittamalla terveyskeskukseen numeroon 09 2606 1430 tai ottamalla yhteyttä digiklinikan kautta.

Pyydämme, että vanhemmat keskustelisivat rokotuksesta kotona, jotta rokotustilanteessa päätös rokotteen antamisesta on selkeä.  

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Jos nuori ei halua tai hän ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Lomakkeen voi täyttää koneella, mutta se pitää tulostaa allekirjoituksia varten.

Rokotukset ovat vapaaehtoisia. 12–17-vuotiaat rokotetaan Modernan rokotteella. Pojille annetaan Pfizer Biontechin Corminaty-rokotetta.

THL on myös koostanut vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin 12–15-vuotiaiden rokotuksista sekä esitteet nuorille ja heidän huoltajilleen.

Koska verkossa liikku erilaatuista ja jopa väärää tietoa rokotuksista, THL on myös julkaissut artikkelin Näistä merkeistä tunnistat väärän tiedon verkossa.

Nuorten rokotuksiin liittyviin kysymyksiin vastaavat: 

AKK:n oppilaat terveydenhoitaja Anniina Pietilä ma–to klo 15–16 puh: 044 386 1029 

SSS:n oppilaat terveydenhoitaja Taina Kauppinen-Karlsson alkaen ma–to klo 12–13 puh: 044 386 1539 

Mitä tarkoittaa voimakkaasti heikentynyt immuunipuolustus?

Voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan henkilöt, joilla on jokin seuraavista sairauksista tai tiloista:

  • Elinsiirto
  • Kantasolusiirto 
  • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
  • Immunosuppressiivinen syöpähoito 
  • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
  • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
  • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
  • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Omaa sairautta tai terveydentilaa koskevissa kysymyksissä kannattaa kääntyä hoitavan lääkärin puoleen.

Kuva joka on linkki ajanvaraussivustolle.

Siuntion terveyskeskus

Charlotta Lönnqvistin tie 5
02580 Siuntio

Ajanvaraus ma–pe klo 8–16
09 2606 1430

Ohjeita rokotukseen saapuville:

  • Tule vain terveenä
  • Noudata turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa
  • Käytä kasvomaskia sekä saapuessasi että rokotuspaikassa
  • Saavu mahdollisimman täsmällisesti
  • Ota mukaan Kela-kortti
  • Pukeudu helposti riisuttavaan paitaan
  • Rokotuksen jälkeen on syytä varautua odottamaan rokotuspaikalla noin 15 minuutin ajan
  • Mikäli et pääse liikkumaan itsenäisesti, voit ottaa mukaasi yhden saattajan