Koronaohjeistusta varhaiskasvatukseen, kouluille sekä perheille omikron-koronaepidemiatilanteessa

11.01.2022 15:48

Kategoria: Korona-tiedote Sosiaali- & Terveyspalvelut

Koronaepidemiatilanne on varsin merkittävästi muuttunut omikron-virusmuunnoksen yleistyttyä hyvin nopeasti. Tartuntojen nopea lisääntyminen on johtanut koronatestauksen ja tartunnanjäljityksen ylikuormittumiseen. Testipisteiden ruuhkautuessa ei enää voida suosittaa kotitestituloksen varmentamista virallisella laboratoriotestillä. Viive on myös liian pitkä omikron-tartuntaketjujen katkaisemiseen, sillä tartunnan siirtyminen henkilöstä toiseen on lyhimmillään noin 2 vrk. Merkittävä osa tartunnoista on jäämässä vaille systemaattista havaitsemista ja virallista tartunnanjäljitystä. THL 5.1.2022 tilannearviossa toteaa, että nykyistä 10 vuorokauden eristysaikaa lyhyemmät 5 vuorokauden omaehtoiset eristäytymiset kaikissa oireisissa hengitystieinfektioissa, ilman virallista PCR-testiä, estäisi epidemian leviämistä.

Siuntion kunnan ohjeet

 • Jää oireiden alkaessa heti kotiin sairastamaan 5 vuorokaudeksi oireiden alusta lukien.
 • Jos perheessäsi on koronatartunta, etkä ole vastikään sairastanut koronatartuntaa (joulukuun 2021 aikana tai sen jälkeen) tai sinulla ei ole melko tuoretta koronarokotuksen tehosteannosta (2 kk) suositellaan omaehtoista kotikaranteenia (5 vrk) ja toistettua kotitestausta. Jos saat oireita tai kotitestissä toteat koronatartunnan, jää sairastamaan kotiin 5 vuorokauden ajaksi oireiden alusta.
 • Ilmoita varhaiskasvatukseen/kouluun sairaspoissaolosta tai tarpeesta lyhytaikaiseen omaehtoiseen kotikaranteeniin.
 • Positiivisen pikatestituloksen (kotitesti) perusteella sinulle voidaan kirjoittaa sairauslomatodistus. Ota tarvittaessa yhteys terveyskeskukseen.
 • Noudata Siuntion voimassa olevaa maskisuositusta
 • Noudata hyvää käsihygieniaa
 • Päiväkoti tai koulu tiedottaa ryhmissä todetuista koronatartuntatapauksista muita ryhmän jäseniä/huoltajia paljastamatta sairastuneen henkilöllisyyttä ja kehottaa ryhmän muita jäseniä tekemään kotitestausta.
 • Henkilöiden, jotka ovat sairastaneet koronatartunnan edeltävän 2 kk aikana ei tarvitse tehdä kotitestejä. Tässä vaiheessa kotitestit ovat omakustanteisia. STM on viestinyt, että koululaisille ja opiskelijoille tullaan jakamaan kotitestejä. Tiedotamme lisää, kun testejä on saatavilla.
 • Testivarmennetun koronatartunnan saanutta kehotetaan kertomaan oma-aloitteisesti tartunnastaan niille, joiden kanssa on ollut yhdessä lähekkäin vapaa-ajallaan oireita edeltävän 2 vuorokauden aikana ja mahdollisesti jo oireiden alettua. Heille voi myös suositella 5 vrk omaehtoista karanteenia. Omikron-tartunnat etenevät nopeasti, jonka vuoksi tartunta tulisi todeta nopeasti (kotipikatestillä) ja lähikontakteja tulisi tiedottaa viivettä, jotta toiminnalla voisi olla vaikutusta.
 • Ala- ja yläkoulut sekä lukiot ovat alkaneet lähiopetuksessa 10.1.2022. Toistaiseksi koko luokkaa tai ryhmää ei suositella ohjattavan kotikaranteeniin ryhmässä todetun yksittäisen koronatartunnan perusteella.
 • Karanteenitoimista neuvotellaan sairaanhoitopiirin kanssa. Sairauspoissaoloja seurataan ja muutokset toimintatapaan ovat mahdollisia.
   

Jos lapsenne saa positiivisen testituloksen

Mikäli lapsenne saa koronatestistä positiivisen tuloksen (kotitesti tai virallinen koronatesti), ilmoittakaa tuloksesta mahdollisimman pian lapsenne päiväkodin johtajalle, luokanopettajalle/luokanvalvojalle. Mikäli lapsenne on koululaisten iltapäivätoiminnassa, ilmoittakaa tartunnasta myös iltapäiväkerhon ohjaajalle.

Lapsen tulee jäädä oireiden alkaessa heti kotiin sairastamaan 5 vuorokaudeksi oireiden alusta lukien.

Jos lapsesi on saanut positiivisen tuloksen kotitestistä (antigeenipikatesti), tulee hänen jäädä sairastamaan kotiin 5 vuorokauden ajaksi ja välttää kontakteja kodin ulkopuolisiin ihmisiin. Aika lasketaan oireiden alusta.

Testivarmennetun koronatartunnan saanutta kehotetaan kertomaan oma-aloitteisesti tartunnastaan niille, joiden kanssa on ollut yhdessä lähekkäin vapaa-ajallaan oireita edeltävän 2 vuorokauden aikana ja mahdollisesti jo oireiden alettua. Heille voi myös suositella 5 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Jos perheessänne on koronatartunta

Jos perheessäsi on koronatartunta eikä lapsenne ole vastikään sairastanut koronaa (joulukuun 2021 aikana tai sen jälkeen) eikä lapsella ole melko tuoretta koronarokotuksen tehosteannosta (2 kk) suositellaan omaehtoista kotikaranteenia (5 vrk) ja toistettua kotitestausta. Jos lapsenne saa oireita tai kotitestissä toteatte koronatartunnan, tulee lapsenne jäädä sairastamaan kotiin 5 vuorokauden ajaksi oireiden alusta.

Jos lapsenne on sairastunut, mutta koronatesti on negatiivinen

Sairaana ei saa tulla päiväkotiin tai kouluun.

Välitöntä hoitoa vaativat oireet lapsilla 

Alla olevat ohjeet pätevät aina taudinaiheuttajasta tai perussairaudesta riippumatta. Jos lapsi sairastuu ja hänelle tulee jokin seuraavista oireista, hakeutukaa mahdollisimman pian lääkärin hoitoon:

 • hengitysvaikeuksia
 • iho on sinertävä tai harmaa
 • lapsi ei juo tarpeeksi
 • lapsi oksentaa voimakkaasti tai jatkuvasti
 • lapsi ei herää tai reagoi mihinkään
 • lapsi on niin ärtyisä, ettei halua olla sylissä
 • oireet häviävät, mutta palaavat sitten kuumeen ja pahemman yskän kera

Lue lisää

Siuntio luopuu valtaosasta karanteenin asettamisesta – jäljitys keskitetään terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin

Kunnan korona- ja rokotetiedote

Kuva joka on linkki koronarokotuksen ajanvaraussivustolle.
 

Kuva koronapikatestistä, jossa on positiivinen testitulos.