Kokoontumisrajoitukset lakkaavat 1.10, rokotuksissa tarvitaan vielä tsemppiä

30.09.2021 16:02

Kategoria: Korona-tiedote

Kaikki kokoontumisrajoitukset lakkaavat 1.10, sillä Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei ole päättänyt uusista kokoontumisrajoituksista. Edellinen päätös oli voimassa 30.9. asti. Aluehallintovirasto huomauttaa kuitenkin, että hygieniamääräyksiä pitää edelleen noudattaa koko Suomessa.

Koko Suomessa ovat edelleen voimassa tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset, joilla parannetaan asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisuutta. Tartuntatautilain pykälässä 58 c määritellään yleiset hygieniavaatimukset, joita laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on noudatettava:

  • asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen
  • asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytäntöjä koskevat toimintaohjeet
  • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan
  • asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi kuin se on mahdollista toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen. Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

Lain hygieniavaatimukset ovat voimassa ilman erillisiä viranomaispäätöksiä koko Suomessa erilaisissa asiakas- ja yleisötiloissa, kuten kaupoissa, kauppakeskuksissa, liikuntatiloissa, museoissa, teattereissa ja kirjastoissa. Tällä hetkellä vaatimukset ovat voimassa vuoden 2021 loppuun asti.

Ravintolarajoitukset jatkuvat edelleen pääkaupunkiseudulla ja muutamassa maakunnassa. Muualla Uudellamaalla ravintolarajoitukset lakkaavat hallituksen päätöksellä 1.10.

Uudenmaan koronakoordinaatioryhmän mukaan pääkaupunkiseutu on edelleen epidemian leviämisvaiheessa, muu Uusimaa epidemian kiihtymisvaiheessa.

Rokotteita riittää kaikille

Suomessa rokotusten kohdeväestöstä, eli 12 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista, 83,8 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen, ja 69,7 prosenttia kaksi rokoteannosta. Siuntiossa rokotusten saaneiden osuus on samalla tasolla. Kuitenkin 20–34-vuotiaiden ikäryhmässä rokotekattavuus on jäänyt koko maan tasosta jälkeen. Koko maassa tästä ikäryhmästä reilusti yli 70 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Siuntiossa 20–24-vuotiaista ensimmäisen annoksen on saanut 66,7 prosenttia, 25–29-vuotiaista 65,8 prosenttia ja 30–34-vuotiaista 61,8 prosenttia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo tiedotteessaan, että viimeksi kuluneen kahden viikon aikana rokottamattomat 20−79-vuotiaat ovat joutuneet koronavirustartunnan vuoksi sairaalahoitoon vähintään 17 kertaa useammin kuin saman ikäryhmän kaksi kertaa rokotetut. Pääosa sairaalahoitoa tarvitsevista on rokottamattomia. Uusien sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden ennusteessa on lievää kasvua, ja sairaalahoidon tarpeen väheneminen edellyttäisi sekä rokotekattavuuden kasvua että tapausmäärien selvää laskua.

Useampana peräkkäisenä viikkona nähty tapausten määrän lasku on pysähtynyt. Alueellisesti nähdään huomattavia tautiryppäitä erityisesti nuorilla, liittyen esimerkiksi opiskelijoiden kokoontumisiin. 

THL suosittelee koronarokotusta raskaana oleville, koska viruksen deltamuunnos on kasvattanut vakavan taudin riskiä odottavilla. Äidin ottama rokote saattaa suojata myös vastasyntynyttä vauvaa.

Siuntiossa koronarokotukset jatkuvat edelleen. Jos et vielä ole saanut koronarokotetta, varaa rokotusaika osoitteesta www.koronarokotusaika.fi. Muistutamme myös, että on tärkeä ottaa tehosteannos, jotta rokotteen mahdollistama teho saavutettaisiin. Olemme myös aloittaneet kolmannen rokotuskierroksen vakavasta immuunipuutoksesta kärsiville. He voivat varata ajan kolmatta rokotusta varten terveyskeskuksen ajanvarausnumerosta 09 2606 1430.

Ottamasi rokote suojaa sinua covid-19-taudin vakavalta muodolta. Jos rokotteesta huolimatta saisit koronavirustartunnan, rokote vähentää viruksen määrää hengitysteissäsi. Siten se vähentää riskiä, että tartutat muita.

Hallitus haluaa poistaa loputkin koronarajoitukset, kun 80 prosenttia suomalaisista on saanut kaksi rokoteannosta.

12–15-vuotiaille toinen rokoteannos kouluissa

Siuntion kunta rokottaa 12–15-vuotiaat (myös riskiryhmäläiset) yhteistyössä kouluterveydenhuollon kanssa Aleksis Kiven koulun (AKK) ja Sjundeå Svenska skolan (SSS) tiloissa. Toinen rokoteannos annetaan AKK:ssa 30.9, 4.10, 11.10. ja 14.10, ja Sjundeå svenska skolassa 7.10. Ne 12 vuotta täyttäneet oppilaat, jotka eivät vielä ole saaneet ensimmäistä rokoteannosta, voivat ottaa sen koulullaan näissä rokotustilaisuuksissa.

Ne lapset ja nuoret

  • jotka eivät toiseen rokotuskierrokseen mennessä ole täyttäneet 12 vuotta
  • jotka ovat 12–15-vuotiaita, mutta eivät vielä toisella rokotuskierroksella ole ottaneet rokotetta
  • jotka ovat ovat 12–15-vuotiaita ja opiskelevat toisella paikkakunnalla eivätkä vielä ole saaneet rokotetta

voivat varata rokotusajan terveyskeskukseen osoitteesta www.koronarokotusaika.fi tai puhelimitse numerosta 09 2606 1430. 12–15 vuotiaille annetaan Moderna-rokotetta.

Lue lisää kunnan korona- ja rokotetiedotteesta.

Henkilö saa koronarokotteen.