Ketä voit äänestää?

Aluevaaleissa voit äänestää oman hyvinvointialueesi ehdokasta. Siuntiolaisena oma hyvinvointialueesi on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue. Ehdokkaita voivat asettaa puolueet ja valitsijayhdistykset. Jokaisella ehdokkaalla on oma ehdokasnumeronsa.

Tietoa hyvinvointialueesi ehdokkaista saat esimerkiksi lehdistä, televisiosta tai internetistä. Joillakin medioilla on verkossa vaalikoneita, joissa voit vertailla ehdokkaiden mielipiteitä. Ehdokkaat löydät myös oikeusministeriön vaalisivustolta.

Aluevaaleissa vaalipiirinä on hyvinvointialue. Ehdokkaat asetetaan koko hyvinvointialueelle. Äänestäjät äänestävät vain oman hyvinvointialueensa ehdokkaita. Tulos lasketaan koko hyvinvointialueelle.

Ääntenlaskenta

Aluevaalien vaalitapa on suhteellinen, avoin listavaali samalla tavalla kuin kuntavaaleissa. Avoin listavaali tarkoittaa, että antamasi ääni hyödyttää sekä sitä puoluetta, vaaliliittoa tai valitsijayhdistystä, jonka ehdokasta olet äänestänyt että itse ehdokasta. Puolueen eniten ääniä saanut ehdokas saa puolueen koko äänimäärän vertailuluvukseen. Saman puolueen toiseksi eniten ääniä saanut saa puolet äänimäärästä vertailuluvukseen, kolmanneksi eniten ääniä saanut saa kolmasosan, neljänneksi eniten ääniä saanut neljäsosan ja niin edelleen. Kaikista vaalien ehdokkaista isoimmat vertailuluvut saaneet tulevat valituksi aluevaltuustoon. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella valitaan 79 valtuutettua.

Tällä ns d'Hondtin menetelmällä puolue saa aluevaltuustoon paikkoja samassa suhteessa kuin se saa ääniä vaaleissa. Jos puolue saa noin 20 % vaaleissa annetuista äänistä, sen tulisi saada myös noin 20 % jaettavina olevista paikoista. Samaa menetelmää käytetään jo eduskuntavaaleissa, kuntavaaleissa ja europarlamenttivaaleissa.

Kuva, jossa Maija Vilkkumaa, Antero Mertaranta, Sita Salminen ja Jorma Uotinen muistuttavat äänestämisestä.