Karanteeni on Siuntiossa 10 vuorokautta – testillä ei enää voi lyhentää karanteenin kestoa

17.12.2021 11:23

Kategoria: Korona-tiedote Sosiaali- & Terveyspalvelut

Koronalle altistuneet asetetaan Siuntiossa tästä päivästä alkaen aina 10 vuorokauden karanteeniin. Karanteeni on voimassa altistumispäivästä seuraavat 10 vuorokautta. Koronatestillä ei enää voi lyhentää karanteenin kestoa.

Huonontuneen epidemiatilanteen vuoksi Siuntiossa on 23.11.2021 alkaen asennettu karanteeniin myös kahdesti rokotetut perheenjäsenet, mikäli perheessä on koronapositiivinen. Tartunnan riski on huomattavan suuri myös rokotetuille perheensisäisissä altistustilanteissa. 

Omikron-epäilylle altistuneet henkilöt asetetaan 10 vuorokauden karanteeniin riippumatta henkilöiden rokotusstatuksesta, koska omikron-viruskannan tiedetään aiheuttavan läpilyönti-infektioita myös rokotetuille.

Haluamme muistuttaa, että karanteenimääräyksiä ei saa rikkoa. Karanteeniaika on viimeistä altistumispäivää seuraavat 10 päivää. Jos sinut määrätään karanteeniin, sinun tulee pysyä kotona karanteenin ajan ja välttää kontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin. Et voi mennä esimerkiksi päiväkotiin, kouluun, töihin, harrastuksiin, kauppaan, apteekkiin tai yleisötilaisuuksiin. Et voi käyttää julkisia kulkuvälineitä. Et voi ottaa vastaan vieraita. Voit kuitenkin ulkoilla siten, että et tapaa muita. Vanhempien tulee huolehtia siitä, että karanteeniin asetettu lapsi tai nuori pysyy kotona. Pyydä ystäviä tai naapureita käymään kaupassa puolestasi.

THL arvioi, että koronaviruksen omikron-variantti on kolme kertaa tarttuvampi kuin deltavariantti, joka on epidemian tähän astisen pahenemisen takana. Tässä tilanteessa on tärkeää suojautua koronavirukselta rokotuksesta huolimatta.

  1. Pidä turvavälejä muihin ihmisiin ja vältä väentungoksia.
  2. Käytä kasvomaskia julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä yli 12-vuotiaille, mutta sitä voivat käyttää myös nuoremmat.
  3. Pese kätesi huolellisesti ja usein, ja käytä käsidesiä.
  4. Varaa aika koronarokotukseen, jos et vielä ole saanut rokotetta tai jos sinulta puuttuu toinen annos.

Koronarokotus antaa tehokkaan suojan vakavaa covid-19-tautia vastaan. Tämä koskee myös omikron-varianttia. Koronan takia tehohoidossa olevat potilaat ovat pääasiassa rokottamattomia tai heillä on puutteellinen rokotesuoja. Myös alle 40-vuotiaat voivat joutua tehohoitoon ja myös nuoret voivat saada pitkäaikaisia covid-oireita. Voit saada pitkäaikaisia covid-oireita, vaikka sairastaisit taudin lievän muodon. Kukaan ei voi etukäteen tietää, saako vakavan covid-19-taudin.

Kuva joka on linkki verkkosivustolle, jossa voi varata ajan koronarokotukseen.

Lue lisää kunnan korona- ja rokotetiedotteesta.

Piirros naisesta jolla on kasvomaski kasvoilla ja käsidesipullo kädessä.