Hanki koronasuoja nyt! – Runsaasti koronarokotusaikoja tarjolla kaikille yli 5-vuotiaille siuntiolaisille

10.01.2022 18:23

Kategoria: Korona-tiedote Sosiaali- & Terveyspalvelut

Viikoilla 3 ja 4 meillä on runsaasti koronarokotusaikoja tarjolla kaikille yli 5-vuotiaille siuntiolaisille. Voit hakea ensimmäisen tai toisen piikin, tai kolmannen jos olet yli 18-vuotias.Varaa aikasi osoitteesta koronarokotusaika.fi.

12–18-vuotiaiden kohdalla kolmas rokoteannos annetaan vain voimakkaasti immuunipuutteinen henkilöille. Jos kuulut tähän ryhmään, varaa aikasi terveyskeskuksesta puhelimitse 09-2606 1430.

Jos varaat aikaa alaikäiselle, voit tulosta huoltajan suostumuslomakkeen täältä.

Koronarokote antaa tehokkaan suojan vakavaa covid-tautia vastaan. Kukaan ei etukäteen voi tietää, saako vakavan vai lievemmän taudin. Covid-tauti voi olla rankka vaikka ei sairaalahoitoa tarvitsisikaan.

Kaikista siuntiolaisista 78,4 prosenttia ja ja yli 12-vuotiaista 89 prosenttia, eli 4 854 henkilöä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen ja toisen annoksen on saanut 75,4 prosenttia kaikista ja 85,7 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä, eli 4 667 henkilöä. Kolmannen annoksen on saanut 1 291 siuntiolaista, eli 23,8 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä ja 20,9 prosenttia kaikista siuntiolaisista. Tiedot on haettu 10.1. THL:n ja Tilastokeskuksen tilastoista.

Diagrammi joka osoittaa, että yli 90 prosenttia yli 50-vuotiaista siuntiolaisista, yli 85 prosenttia yli 40-vuotiaista ja 16-19-vuotiaista, lähes 80 prosenttia 12-15-vuotiaista, 76 prosenttia 35-39-vuotiaista, yli 67 prosenttia 20-34-vuotiaista siuntiolaisista on ottanut toisen koronarokotteen. Kolmannen annoksen on saanut yli 20 prosenttia siuntiolaisista.

5–11-vuotiaille lapsille tarjotaan Biontech-Pfizerin Comirnaty 10 mikrogrammaa/annos -rokotetta. Annos on pienempi kuin vanhemmille lapsille ja aikuisille. Rokotteen perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta. Toinen annos annetaan pääsääntöisesti 6–12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen.

12–17-vuotiaille tytöille tarjotaan Modernan Spikevax-rokotetta. Pojille tarjotaan ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnatya. Modernan Spikevaxia ei toistaiseksi tarjota Suomessa alle 30-vuotiaille pojille ja miehille, sillä pohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan koronarokotuksen jälkeen todettuja sydänlihastulehduksia on ilmennyt eniten nuorilla miehillä. Tapauksia on ollut suhteessa enemmän Spikevaxin kuin Comirnatyn saaneilla. Tapaukset ovat myös pojilla ja nuorilla miehillä harvinaisia.

Rokotteen perussarjaan kuuluu kaksi annosta. Yli 12-vuotiaille annettavat annoskoot ovat samoja kuin aikuisilla, sillä rokotteiden turvallisuutta ja tehoa yli 12-vuotiailla nuorilla on tutkittu tällä annoskoolla. Toinen annos annetaan pääsääntöisesti 6–12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen.

Kolmannen rokotteen voi saada, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut 4 kuukautta. 60 vuotta täyttäneet sekä riskiryhmät voivat saada kolmannen rokotteen 3–4 kuukauden päästä edellisestä rokotteesta. Vakavasti immuunipuutteisilla henkilöillä annosten väli on 2 kuukautta.

THL:n ohjeen mukaan 12–17-vuotiaille ei anneta vielä 3. rokotetta, ellei kyseessä ole voimakkaasti immuunipuutteinen henkilö. Ne 12–17-vuotiaat, jotka eivät ole vielä saneet 1. tai 2. rokotetta, voivat varata ajan osoitteesta koronarokotusaika.fi. Ne 12–17-vuotiaat, jotka voimakkaan immuunipuutteen vuoksi tarvitsevat 3. rokotteen, voivat olla yhteydessä terveysasemalle puhelimitse 09-2606 1430.

Pandemialla suuri vaikutus lasten ja nuorten elämään

Rokottamalla voidaan suojata lapsia ja nuoria ja samalla heidän lähipiiriään erityisesti vakavalta koronavirustaudilta.

Koronavirustauti on yleensä lapsilla lievä, mutta perussairaudet lisäävät myös 5–11-vuotiaiden koronavirustartunnan saaneiden sairastavuutta. Perussairaus tai sen hoito voi heikentää immuunipuolustusta ja sitä kautta lisätä vakavan taudin riskiä. Myös itse perussairaus voi vaikeutua koronavirusinfektiosta.

Vaikka lasten sairaalahoitoa vaativien tautitapausten määrä on erittäin pieni, pandemian vuoksi asetetut rajoitukset kohtaamisille, harrastuksille ja koulunkäynnille vaikuttavat lasten ja nuorten elämään voimakkaasti.

Myös lapset ja nuoret voivat kärsiä pitkäkestoisesta koronavirustaudista, jossa oireet pitkittyvät tai ilmaantuvat myöhemmin. Lapsilla pitkäkestoinen tauti on kuitenkin hyvin harvinainen. Aihetta tutkitaan parhaillaan. Sosiaali- ja terveysministeriö on perustanut työryhmän kartoittamaan pitkittyneen taudin esiintymistä, diagnostiikkaa ja hoitoa.

Lasten ja nuorten koronatautiin on lisäksi kuvattu liittyvän harvinaisena jälkitautina vakavaa yleistynyttä tulehdusreaktiota (MIS-C).

Lue lisää kunnan korona- ja rokotetiedotteesta.