Siirry sisältöön

Siuntiossa on syvä huoli terveyspalveluiden järjestämisestä

Hyvinvointialueen suunnitelmien mukaan Siuntion terveyskeskus muuttuu lähiterveysasemaksi ja vuodeosasto suljettaisiin.

Hyvinvointialueen tulee vetää pois esitys Siuntion terveyskeskuksen vuodeosaston ja Villa Charlotan lakkauttamisesta ja tehdä selvitys vuodeosaston toiminnan vaihtoehtoisesta järjestämisestä, niin kuin aluevaltuuston ryhmät toukokuussa edellyttivät. Kunnalta tulisi myös pyytää lausunto asiassa, sanovat Merja Laaksonen, Maria Koroma-Hintikka ja Juha-Pekka Isotupa.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue esittää Siuntion vuodeosaston ja tehostetun palveluasumisen yksikön Villa Charlotan sulkemista talouden tasapainotustoimenpiteenä vuoden 2025 talousarvioesityksessä ja vuosien 2025–2027 taloussuunnitelmassa. Talousarviosta tehdään päätös 10.12.2024 aluevaltuuston kokouksessa, joka pidetään Sivistyskampus Siuntion sydämessä. Hyvinvointialue sulki jo aiemmin muistisairaiden asumisyksikön Siuntiossa.

Aluevaltuuston ryhmät sopivat 10.5.2024, että aluehallitukselle tuodaan selvitys Siuntion vuodeosaston toimintojen järjestämisen vaihtoehdoista ennen päätöstä Siuntion osaston toiminnan jatkosta.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Merja Laaksonen, kunnanhallituksen puheenjohtaja Maria Koroma-Hintikka ja kunnanjohtaja Juha-Pekka Isotupa toteavat, että tällaista selvitystä ei ole aluehallitukselle esitetty. He vaativat, että esitys terveyskeskuksen vuodeosaston ja Villa Charlotan lakkauttamisesta vedetään pois.

– Selvitys toiminnan vaihtoehtoisesta järjestämisestä on tehtävä kuten on sovittu ja se on myös vietävä aluehallituksen käsittelyyn, he edellyttävät.

– Asian käsittelyssä hämmästyttää erityisesti se, että alasajotoimenpiteisiin on ryhdytty ennen kuin selvitys on käsitelty, Laaksonen huomauttaa.

Kunnan johdon mielestä olisi vähintäänkin kohtuullista pyytää lausunto kunnalta ennen sulkemisesitystä jo hyvinvointiyhteistyön nimissäkin.

Vuodeosasto täydessä käytössä

Siuntion lakkautettavaksi esitetyt yksiköt sijaitsevat keskeisellä paikalla alueen sairaaloihin nähden, joten varsinkin vuodeosasto on voinut tasata kuormitushuippuja ja säästää hyvinvointialueelle syntyviä sakkomaksuja.

– Yksiköt ovat olleet täydessä käytössä. Mihin nämä potilaat jatkossa sijoitetaan ja miten hyvinvointialue takaa ruotsinkielisen palvelu? Laaksonen kysyy.

Koroma-Hintikka tähdentää, että toiminta Siuntion yksiköissä on ollut kustannustehokasta ja laadukasta kuntien kesken tehdyissä vertailuissa.

– Yksiköiden alasajo tuntuu eriskummalliselta, kun väestö ikääntyy ja hoidon ja hoivan tarve väistämättömästi kasvaa, Koroma-Hintikka korostaa.

Kunta valmis rakentamaan uudet tilat

Siuntion kunta on myös useiden vuosien ajan ehdottanut uusien tilojen rakentamista ja kunnalla on tähän täysi valmius. Toiminta voitaisiin siirtää jouhevasti uusiin tiloihin, jotka myös tehostaisivat toimintaa.  

– Yksiköiden sulkeminen olisi Siuntion elinvoimalle järkyttävä isku, joka olisi verrattavissa siihen, että Espoosta lopetettaisiin Jorvin sairaala, sanoo Isotupa.

Hyvinvointialueella on käynnissä tuotannollistaloudelliset yhteistoimintaneuvottelut. Myös edellä mainitut Siuntion suljettavaksi ehdotetut yksiköt kuuluvat neuvottelujen piiriin. Neuvottelut päättyvät 25.11.2024. Siuntion kunnan saamien tietojen mukaan Siuntion vuodeosaston ja Villa Charlotan henkilökuntaa on jo yhteistoimintaneuvottelujen aikana kehotettu etsimään uuttaa työpaikkaa tai ilmoittamaan, missä haluaa jatkossa työskennellä hyvinvointialueella.

Tämäkin osoittaa, että hyvinvointialue on jo ennalta päättänyt sulkea yksiköt ja herättää kysymyksen, että kuka aluetta johtaa ja tehdäänkö päätökset enemmän mielivaltaisesti kuin tietoon perustuen ja kuntalaisten hyväksi.

Merja Laaksonen
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja

Maria Koroma-Hintikka
Kunnanhallituksen puheenjohtaja

Juha-Pekka Isotupa
Kunnanjohtaja

etunimi.sukunimi@siuntio.fi